Α-Ω ΓΙΑΜ Yam. Τι είναι το ΓΙΑΜ.Βολβός ΓΙΑΜ


 
Yam είναι η κοινή ονομασία για ορισμένα είδη φυτών του γένους Dioscorea (οικογένεια Dioscoreaceae), που αποτελούνται από βρώσιμους κονδύλους.  
Αυτά είναι πολυετή ποώδη λαχανικά που καλλιεργούνται για την κατανάλωση αμυλούχων κονδύλων τους στην Αφρική, την Ασία, τη Λατινική Αμερική, την Καραϊβική και την Ωκεανία.  
Φυλλοβόλο πολυετές φυτό που αναρριχάται σε ύψος 6 μέτρων, με μικρά άνθη και φύλλα σε σχήμα καρδιάς. Είναι το φυτό που αποτέλεσε την αφετηρία για την δημιουργία του πρώτου αντισυλληπτικού χαπιού.
Περιέχει στεροειδή σαπωνίνες, άμυλο,
φυτοστερόλες, αλκαλοειδή και ταννίνες. Ανακουφίζει από τους πόνους της εμμηνόρροιας, των ωοθηκών  και του τοκετού. Είναι αντισπασμωδικό, αντιφλεγμονώδες, αντιρευματικό, γι' αυτό είναι πολύτιμο για προβλήματα του πεπτικού συστήματος, την αρθρίτιδα και τις μυικές κράμπες ως μυοχαλαρωτικό.



Υπάρχουν πολλές ποικιλίες του γιαμ.
 Γιαμ είναι μονοκοτυλήδονα, που σχετίζονται με κρίνα και πρασινάδες. Κατάγονται από την Αφρική και την Ασία, οι κόνδυλοι γιαμ ποικίλουν σε μέγεθος από αυτή ενός μικρού πατάτα σε πάνω από 60 κιλά. Υπάρχουν πάνω από 600 ποικιλίες των γλυκοπατάτες και 95 τοις εκατό των καλλιεργειών αυτών καλλιεργούνται στην Αφρική.

Διαφορές μεταξύ πραγματικής γιαμ και γλυκοπατάτα "γιαμ"

Τα Γιαμ είναι ένα μονοκοτυλήδονο (ένα φυτό που έχει ένα εμβρυϊκού φύλλου σπόρωναπό την οικογένεια Dioscoreaceae.  

Οι γλυκοπατάτες είναι ένα δικοτυλήδονο (ένα φυτό που έχει δύο εμβρυϊκά φύλλα σπόρων) και είναι από την οικογένεια Convolvulacea.  
Συνεπώς, είναι περίπου τόσο μακρινές όσο δύο ανθοφόρα φυτά μπορεί να είναι. Culinarily, γιαμ είναι starchier και ξηρότερο από γλυκοπατάτες. 
Οι βολβοί γιαμ μπορούν να αυξηθούν μέχρι 2,5 μέτρα μήκος και ζυγίζουν μέχρι 70 κιλά. Το λαχανικό έχει ένα τραχύ δέρμα που είναι δύσκολο να ξεφλουδιστεί, αλλά που μαλακώνει μετά από θέρμανση. Το χρώμα του δέρματος ποικίλλει από σκοτεινό καφέ σε ανοικτό ροζ.


 Τα Dioscorea opposita, "κινέζικα γιαμ», είναι εγγενές στην Κίνα. Το κινεζικό φυτό γιαμ είναι κάπως μικρότερο από τις χώρες της Αφρικής, που τα φυτά φτάνουν περίπου 3 μέτρα. Είναι ανεκτικά σε παγετό και μπορεί να καλλιεργηθεί σε πολύ ψυχρότερες συνθήκες από ό, τι άλλα γιαμ.  
Καλλιεργείται στην Κίνα, την Κορέα και την Ιαπωνία.

Εισήχθη στην Ευρώπη κατά τον 19ο αιώνα, όταν η καλλιέργεια πατάτας έφερε θύματα νόσου, και εξακολουθεί να καλλιεργείται στη Γαλλία για την ασιατική αγορά τροφίμων.

Οι βολβοί βγαίνουν μετά από περίπου 6 μήνες ανάπτυξης. Μερικοί τρώγονται αμέσως μετά τη συγκομιδή και μερικά χρησιμοποιούνται ως συστατικά για άλλα πιάτα, συμπεριλαμβανομένων των noodles, καθώς και για τα παραδοσιακά φάρμακα (Kay 1987).


Σπόροι πληροφορίες: zevs2013ltd@yahoo.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις