Α-Ω ΜΑΡΟΥΛΙ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΧΕΙΜΕΡΙΝΗΣ ΣΑΛΑΤΑΣ




Γνωρίζατε ότι το Μαρούλι ΚΩΣ ή Ρωμάνα είναι μια ποικιλλία άκρως ελληνική  από το 4500 π.χ. Οι Περσες και οι Αιγύπτιοι το έτρωγαν τον 6ο αιώνα. Ο Διοσκουρίδης το αναφέρει με το όνομα Θρίδαξ. Στην Αγγλία και Γαλλία αναφέρεται για πρώτη φορά το 1543 ότι καλλιεργούταν με μέθοδο σε τζάκια με θερμοστρώμνες κοπριάς.
Ο τύπος ΚΩΣ του γνωστού μας ΜΑΡΟΥΛΙΟΥ  είναι όρθιος  ψηλός και χρώμα σκούρο πράσσινο. Το προτιμάμε στην Ελλάδα και Μέση Ανατολή και Αφρική θέλει 70 μέρες να γίνει σαλάτα.
Ο τύπος Κεφαλωτός Butterhead Lettuce έχει πιο μαλακά φύλλα και είναι πιο ανοιχτόχρωμο, και το τρώνε στην Ευρώπη.
Η λεγόμενη σγουρή σαλάτα τρώγεται περισσότερο στις ΗΠΑ και Καναδά (πράσσινη και κόκκινη)
Το Κινέζικο που το τρώνε σε Κίνα και Ταιβάν
Η άριστη θερμοκρασία για φύτευση σπόρου είναι 15-21 Βαθμούς.
Ο σπόρος θέλει φωτισμό συνεχή
Μην φυτεύετε φρέσκο σπόρο διότι μπορεί να είναι σε λήθαργο και να μην έχετε καλή απόδοση. Πριν τη σπορά βάλτε το σπόρο σε ψυγείο 48 ώρες. Μετά ανακατεύετε με άμμο και σπέρνετε
Βάλτε στο χώμα πολύ κοπρία, και σκάψτε, ποτίστε καλά μια εβδομάδα πριν φυτέψετε.
Η φύτευση γίνεται ανά 20 εκ φυτό με φυτό.
Το φυτό αντέχει σε θερμοκρασίες μέχρι -5 βαθμούς.
Οι ιδανικές θερμοκρασίες θερμοκηπίου για μαρούλι είναι για τα ΚΩΣ κεφαλωτά 17-20Βαθμούς την ημέρα και 10-15 Βαθμούς τη νύχτα. Στην Ελλάδα απαιτούνται από 50 – 90 μέρες για να γίνει.
Φυσικά μαζί με το μαρούλι θα βάλετε και το φρέσκο κρεμμυδάκι σας, τα ρεπανάκια και τα καρότα. Μπορεί να αναμιχθεί με σπανάκι και ρόκα, ή μουστάρδα σαλάτα ανάλογα με τα γούστα σας.
Πως θα έχω αυτάρκεια όλη τη χειμερινή σεζόν
Φυτέψτε μαρουλάκια το Σεπτέβρη εώς το Νοέβρη και τον Φεβρουάριο-Μάρτη.
Βάζετε σταδιακά 20 τεμάχια το Σεπτέβρη 20 τον Οκτώβρη και θα έχετε σαλάτες μέχρι τα πιάσουν τα πολλά κρύα. Για τους μήνες Νοέβρη-Φλέβαρη θα συνιστούσαμε σε θερμοκήπιο. Οι πολλές βροχές και η πολύ ζέστη τα χαλούν. Όταν κόβετε το κεφάλι κόψτε με μαχαίρι και αφήστε τη ρίζα μέσα ώστε να ξαναδώσει άλλη μια φορά.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις