Α-Ω Σαγιότ - Κολοκύθι του Ιωνά ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ




Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι είναι εξοικειωμένοι μόνο με το φρούτο ως βρώσιμο, η ρίζα, το στέλεχος, οι σπόροι και τα φύλλα είναι επίσης βρώσιμα. Οι κόνδυλοι του φυτού τρώγονται όπως πατάτες και άλλα λαχανικά ρίζας, ενώ οι βλαστοί και τα φύλλα καταναλώνονται συχνά σε σαλάτες και ανακατεύουν πατάτες, ειδικά στην Ασία .την πιο συνηθισμένη ποικιλία, ο καρπός είναι κατά προσέγγιση αχλαδινοειδής, κάπως πεπλατυσμένος και με χονδροειδείς ρυτίδες, που κυμαίνονται από 10 έως 20 cm σε μήκος. Μοιάζει με ένα πράσινο αχλάδι και έχει ένα λεπτό, πράσινο δέρμα που έχει κολλήσει με την πράσινη προς τη λευκή σάρκα και ένα ενιαίο, μεγάλο, πεπλατυσμένο λάκκο . Ορισμένες ποικιλίες έχουν ακανθώδη φρούτα. Η σάρκα έχει μια αρκετά ήπια γεύση και μια υφή περιγράφεται ως σταυρός ανάμεσα σε μια πατάτα και ένα αγγούρι . Αν και γενικά απορρίπτονται, ο σπόρος έχει μια γεύση καρυδιού  και μπορεί να καταναλωθεί ως μέρος του φρούτου.Τα φρούτα δεν χρειάζεται να αποφλοιωθούν για να μαγειρευτούν ή να τηγανιστούν σε φέτες. Έχει μια πολύ ήπια γεύση. Συνήθως σερβίρεται με καρυκεύματα (π.χ. αλάτι, βούτυρο και πιπέρι στην Αυστραλία) ή σε ένα πιάτο με άλλα λαχανικά και / ή αρτύματα.

Τα φύλλα και τα φρούτα έχουν διουρητικές, καρδιαγγειακές και αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες. Ένα τσάι που γίνεται από τα φύλλα έχει χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία της αρτηριοσκλήρωσης και της υπέρτασης, αλλά και να διαλύσει πέτρες στα νεφρά.Οι σύγχρονοι Έλληνες έδωσαν το όνομα "κολοκύθι του Ιωνά" στο φυτό Sechium edule. Στο βιβλικό βιβλίο του Ιωνά, ο Θεός προκαλεί ένα φυτό (στα εβραϊκά το Kikayon) για να μεγαλώσει πάνω από το καταφύγιο του Ιωνά στην έρημο και να του δώσει κάποια σκιά από τον ήλιο. Το γρήγορα αναπτυσσόμενο φυτό που αναφέρεται στο βιβλικό βιβλίο του Ιωνά μεταφράζεται πιο συχνά στα αγγλικά ως "κολοκύθα".οι ρίζες του είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στη σήψη, ειδικά αν φυτευτεί σε δοχεία.




Το κονδυλώδες μέρος της ρίζας είναι αμυλούχο και τρώγεται σαν γλυκοπατάτα (μπορεί να γίνει τηγανητό). Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως τροφή χοίρων ή βοοειδών, το ίδιο ικανοποιητικά.
Τα φύλλα και τα φρούτα έχουν διουρητικές, καρδιαγγειακές και αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες. Ένα τσάι που γίνεται από τα φύλλα έχει χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία της αρτηριοσκλήρωσης και της υπέρτασης, αλλά και να διαλύσει πέτρες στα νεφρά.

Το Chayote θα φυλάσσεται στο ψυγείο σε πλαστική σακούλα για περίπου τέσσερις εβδομάδες. Τυλίξτε ελαφρά σε μια χαρτοπετσέτα πριν την τοποθετήσετε στη πλαστική σακούλα.
 
Το Chayote είναι μια καλή πηγή καλίου και περιέχει βιταμίνη C, φολικό οξύ, βιταμίνη Β, χαλκό και μαγνήσιο. Έχει χαμηλές θερμίδες, περίπου 40 ανά φλιτζάνι.
ΦΥΤΕΨΤΕ ΝΩΡΙΣ ΧΕΙΜΩΝΑ ΔΕΚΕΒΡΗ ΓΕΝΑΡΗ ΣΕ ΓΛΑΣΤΡΑ για να μπορέσετε να γευτείτε το κολοκυθάκι καλοκαίρι. Θελει 120-150 μέρες να παράξει καρπό. Το φυτό γίνεται πολύ μακρύ θέλει φράκτη ή περγολα και φτάνει τα 10μ εάν δεν τον κλαδέψετε

Σπόρο θα βρείτε εδώ


http://www.sporosbank.com/423483996/category/571670/%ce%ba%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%ba%cf%85%ce%b8%ce%b9%ce%b1

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις