Α-Ω ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΣΕΤΕ ΦΑΣΟΛΑΚΙΑ-ΞΕΡΑ ΦΑΣΟΛΙΑ Φασολάκια φρέσκα ή ξερά φασόλια έχουν κι αυτά την τέχνη τους για να τα παράγεις. Αλλά αν τα καταφέρετε θα έχετε μόνιμα τα δικά σας φασολάκια για το σπίτι.





Ποιες ποικιλίες να διαλέξω να βάλω;

Αν ρωτήσετε την ελληνίδα νοικοκυρά θα σας πει να της φέρετε φασολάκια χωρίς κλωστή για να μην παιδεύεται να τα καθαρίζει. Ποικιλίες χωρίς κλωστή είναι τα ΠΟΜΑΚΙΚΑ φασολάκια ή αλλιώς Ξανθιωτάκη, τα ΑΙΣΕ ή Στάρα ΖΑΓΟΡΑ (Σερβία) αυτό σημαίνει στην ελληνική «παλιά αγορά». Αυτά τα δύο είναι καθιστά χαμηλά εώς 30 πόντους. Επίσης τα φασόλια μέτρο που βγαίνουν σε διάφορες ποικιλίες και τα κόβετε όσο θέλετε αλλά είναι και αναρριχώμενα και καθιστά-χαμηλά γίνονται και σαλάτα και τουρσιά υπέροχα.
Τέλος προτείνουμε να βάλετε και τα ΔΟΛΙΧΟΣ ή ΠΛΑΤΑΡΙΑ φαρδιά φασόλια πλακέ για πριβέ πιάτα και ειδικά για τους βετζετέριαν. Επίσης μια ωραία ποικιλία είναι τα μπαρμπούνια- μπαρμπουνοφάσουλα.

Πως θα τα καλλιεργήσουμε:
Ξεκινάμε τέλος Απριλίου με τις ποικιλλίες ΣΤΑΡΑ ΖΑΓΟΡΑ η ΠΟΜΑΚΙΚΑ σε μια σειρά. Και εάν έχουμε ελεύθερο χώρο στο φράκτη ή πέργολα φυτεύουμε τον Μάιο τα ΔΟΛΙΧΟΣ αφού πρώτα έχουμε κάνει φυτώριο και τα μέτρο φασόλια. Τα ΔΟΛΙΧΟΣ θα μας δώσουν φασολάκια από Αύγουστο εώς Νοέμβριο.
Τα ΜΕΤΡΟ όλο το καλοκαίρι μαζί με τα ΑΙΣΕ και ΠΟΜΑΚΙΚΑ.
Για τα ξερά φασόλια προτείνουμε να φυτέψετε τα ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗΣ ψιλά για φασολάδα τέλος Ιουλίου με αρχές Αυγούστου, και τα γίγαντες Πρεσπών την ίδια εποχή για να μαζέψετε τέλος Φθινοπώρου. Αν είστε σε ορεινή περιοχή μπορείτε να τα φυτέψετε και αρχές Μαίου τα ΓΙΓΑΝΤΕΣ είτε μαύρους είτε λευκούς και να κάνετε δύο σπορές.
Επίσης μπορείτε να βάλετε και μια σειρά ΜΠΟΥΣ κόκκινα φασολάκια χαμηλά για σούπα ξερά, τα οποία θα σας δώσουν πολλές φορές παραγωγή έως τα πρώτα κρύα.

Μην ξεχάσετε να βάλετε μπόλικη κοπριά πριν φυτέψετε, και να ψεκάζετε με θειάφι όποτε βλέπετε ότι  έχει βρέξει για να μην ψωριάσουν. Τέλος προτείνουμε ψέκασμα με ΝΤΕΣΥΣ πριν την παραγωγή για τον περονόσπορο. Κατά διαστήματα μπορείτε να ψεκάζετε σαπουνόνερο με καυτερή και οινόπνευμα προληπτικά για τις αρρώστιες.
Τα φασολάκια θέλουν καλό πότισμα και υγρασία. Η πολύ ζέστη τα πειράζει τα ξεραίνει.

Μαζεύουμε τακτικά και μαγειρεύουμε. Εάν δεν θέλουμε να μαγειρέψουμε άμεσα απλά τα ζεματάμε και τα καταψύχουμε για τον Χειμώνα που δεν θα έχουμε φρέσκα. Πολλές φορές που περισσεύουν ετοιμάζω σακούλες πολυπάγκ με φρέσκα φασολάκια, κολοκυθάκια, μελιτζάνες, πιπεριές, μαϊντανό, άνηθο,(που έχω ήδη σοτάρει) κομμάτια ντομάτας σε κύβους πράσινες ή κόκκινες, καρότα. Και έχω έτοιμα φαγητά μπριάμ ή τουρλού για τις χειμωνιάτικες μέρες. Τα καταψύχω μόλις κρυώσουν. Η κουζίνα μου δεν μένει ποτέ από φασολάκια φρέσκα και τρυφερά τα οποία ξέρω ότι είναι χωρίς φάρμακα.

Φυσικά όλες οι ποικιλίες φασολιών έχουν την χάρη τους, και οι παραπάνω ποικιλίες που σας περιγράφω είναι αυτές που έχουν ταιριάξει με την δική μου κουζίνα και αρέσουν σε μένα προσωπικά.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις