Α-Ω ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΙΑ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ. ΠΩΣ ΘΑ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΑΡΚΩΣ ΛΑΧΑΝΙΚΑ



Πολλοί με ρωτούν πως πετυχαίνω να έχω διαρκώς παραγωγή κάθε εβδομάδα όλο το χρόνο.
Είναι δύσκολος ο προγραμματισμός για έναν ερασιτέχνη.
Όμως θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας την αρχή του PARETO του Ιταλού.
 Ίσως φαίνεται παράξενο αλλά, παρά τα όσα λέγονται για ισορροπία στη ζωή, μπορούμε να ωφεληθούμε σημαντικά εισάγοντας λίγη ανισορροπία στην καθημερινότητά μας. Αναφερόμαστε στον Κανόνα 80-20 της διαχείρισης του χρόνου, ο οποίος εδράζεται στην αποκαλούμενη Αρχή του Pareto.
 Η Αρχή του Pareto, ο Κανόνας 80-20, θα πρέπει να μας χρησιμεύει σαν καθημερινή υπενθύμιση για να αφιερώνουμε 80% του χρόνου και της ενέργειάς μας στο 20% των πραγμάτων στη ζωή και την εργασία μας που είναι πραγματικά σημαντικά. Με άλλα λόγια, μας θυμίζει να μη δουλεύουμε απλώς κοπιαστικά αλλά έξυπνα και αποτελεσματικά, κάνοντας τα σωστά πράγματα. Κάτι που, άλλωστε, αποτελεί βασική αρχή του Συστήματος Προγραμματισμού Time/system.

Επικεντρωνόμαστε λοιπόν στο τι τρώμε αρχικά και τι ποσότητες χρειαζόμαστε να καλλιεργήσουμε
για να έχουμε διαρκώς φρέσκα λαχανικά.
Για παράδειγμα για μια οικογένεια 4 ατόμων η οποία θέλει να τρώει φρέσκες σαλάτες χειμώνα καλοκαίρι προτείνω  να φυτευτούν

1η περίοδος αρχές Απριλίου 20 ντοματιές, 6 αγγουριές, 10 πιπεριές,  10 μελιτζάνες,4 κολοκυθιές, 5 πεπονιές πρώιμες 8 καρπουζιές, 1 παρτέρι μαιντανό (1τμ) 1 παρτέρι άνηθο, 1 παρτέρι κόλιαντρο,  1 παρτέρι ρόκα, ένα παρτέρι ραπανάκια, 1-2 κολοκυθιά ιωνα, 2 Φασολιές δολιχος, και τέλος 20 φασολιές μέτρο 

2η περίοδος αρχές Ιούνη 20 ντοματιές, 6 αγγουριές, 4 κολοκυθιές 5 χειμερινά πεπόνια, 5 ντοματίνια για να έχουμε φθινόπωρο με πράσινες σαλάτες

Για χειμερινά: Ιούλη-Αυγουστο βάζουμε
10 μπρόκολα, 10 κουνουπίδια, 10 λάχανα, φρέσκα κρεμμυδάκια, ρεπανάκια daikon, πατζάρια

Σεπτέβρη Οκτώβρη :20 πράσινες σαλάτες, κρεμμυδάκια ρεπανάκια πάλι, άνηθο, μαιντανό, κόλιαντρο, σελινο, φινόκιο, 10 μπρόκολα, 10 κουνουπίδια, πατζάρια, σπανάκι, σκόρδα, ραδίκια, ζωχιούς, σέσκουλα, αντίδια

Τέλος Φεβρουαρίου βάζουμε την τελευταία παρτίδα χειμερινών που θα μας κρατήσει μέχρι αρχές καλοκαιριού
κρεμμυδάκια,σαλάτες πράσινες,σπανάκι, παντζάρι, ρόκα, σκόρδα, άνηθο, βαλεριάνα, ραπανάκια

Όλη τη χρονιά ο κόπος μας φέρνει αποτελέσματα και πάντα κάτι έχουμε να μαζέψουμε από τον κήπο...ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΩ ΠΛΗΡΗ ΑΥΤΆΡΚΕΙΑ ΣΕ ΣΑΛΑΤΙΚΑ

Ο κήπος το χειμώνα δεν είναι κουραστικός όπως το καλοκαίρι... τα λαχανικά είναι χαμηλά, και βγαίνουν πολύ γρήγορα, όταν βρέχει κιόλας δεν χρειάζονται καθόλου πότισμα...

Γράφει η Σοφία Κυριακίδου

Σύμφωνα με τον νόμο Παρέτο το 80% των αποτελεσμάτων προέρχεται από το 20% των προσπαθειών μας. Είναι γνωστός και ως Κανόνας 20/80 και ουσιαστικά σημαίνει ότι σε κάθε κατάσταση οι ζωτικοί παράγοντες είναι 20%, ενώ οι επουσιώδεις 80%. Τη θεωρία ανέπτυξε ο Ιταλός Οικονομολόγος Βιλφρέντο Παρέτο, ο οποίος γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1848 στην Ιταλία και σπούδασε μηχανικός στο Πανεπιστήμιο του Τορίνο. Εργάστηκε σε σιδηροδρόμους και στον κλάδο χαλυβουργίας και αργότερα μεταπήδησε στον ακαδημαϊκό χώρο....

Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/to-80-ton-esodon-mias-epichirisis-proerchonte-apo-to-20-ton-pelaton-tis-ke-to-80-tis-epitichias-apo-to-20-ton-prospathion-tis-o-nomos-pareto-pou-allaxe-ti-diafimisi-to-marketingk-ke-to-epichirin/
Σύμφωνα με τον νόμο Παρέτο το 80% των αποτελεσμάτων προέρχεται από το 20% των προσπαθειών μας. Είναι γνωστός και ως Κανόνας 20/80 και ουσιαστικά σημαίνει ότι σε κάθε κατάσταση οι ζωτικοί παράγοντες είναι 20%, ενώ οι επουσιώδεις 80%. Τη θεωρία ανέπτυξε ο Ιταλός Οικονομολόγος Βιλφρέντο Παρέτο, ο οποίος γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1848 στην Ιταλία και σπούδασε μηχανικός στο Πανεπιστήμιο του Τορίνο....

Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/to-80-ton-esodon-mias-epichirisis-proerchonte-apo-to-20-ton-pelaton-tis-ke-to-80-tis-epitichias-apo-to-20-ton-prospathion-tis-o-nomos-pareto-pou-allaxe-ti-diafimisi-to-marketingk-ke-to-epichirin/
Σύμφωνα με τον νόμο Παρέτο το 80% των αποτελεσμάτων προέρχεται από το 20% των προσπαθειών μας. Είναι γνωστός και ως Κανόνας 20/80 και ουσιαστικά σημαίνει ότι σε κάθε κατάσταση οι ζωτικοί παράγοντες είναι 20%, ενώ οι επουσιώδεις 80%. Τη θεωρία ανέπτυξε ο Ιταλός Οικονομολόγος Βιλφρέντο Παρέτο, ο οποίος γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1848 στην Ιταλία και σπούδασε μηχανικός στο Πανεπιστήμιο του Τορίνο....

Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/to-80-ton-esodon-mias-epichirisis-proerchonte-apo-to-20-ton-pelaton-tis-ke-to-80-tis-epitichias-apo-to-20-ton-prospathion-tis-o-nomos-pareto-pou-allaxe-ti-diafimisi-to-marketingk-ke-to-epichirin/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις