Α-Ω ΣΠΑΝΑΚΙ MALABAR ΔΙΑΚΟΣΜΕΙ ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΚΑΙ ΜΑΣ ΤΑΙΖΕΙ


Σπανάκι βουτύρου της Κεϋλάνης, ανατολικό ινδικό σπανάκι, Malabar Nightshade ανήκει στα Τοπικά λαχανικά της Ταϊλάνδης.

Το φύλλο έχει σχήμα καρδιάς, μπορείτε να το γεύεστε όλο το καλοκαίρι πεντανόστιμο και λιώνει στο στόμα.

50-70 ημέρες
είναι ένα αειθαλές, τρυφερό βότανο που θα έπρεπε να έχουν όλες οι αυλές και όλα τα μπαλκόνια και bed. Μπορείτε να το καλλιεργήσετε και σε γλάστρες με ένα καλό στήριγμα ή περγολα.



 Απαιτεί Πλήρη ήλιος έως μερική απογευματινή σκιά.
Ανθεκτικό στον παγετό.

Φύτευση Μάρτιο-Απρίλιο θα σας κρατήσει εώς το Φθινόπωρο 

Στην ουσία μπορείτε να έχετε πράσινες σαλάτες από Ιούλιο εώς Οκτώβριο που θα αρχίσουν οι πρώτες σαλάτες μαρουλιού και να μην τις στερηθείτε με το σπανάκι μαλαμπαρ.


Εάν μεγαλώνετε αυτό το φυτό και δεν σας αρέσει η γεύση, οι διακοσμητικές ιδιότητες θα το κρατήσουν στον κήπο σας. Είναι ένα από τα πιο όμορφα φυτά που έχετε δει ποτέ.Δεν χρειάζεται πολύ νερό. Η συνεχής κοπή θα σας βοηθήσει να το κρατήσετε διαχειρίσιμο. Εάν έχετε πολύ υγρασία τα φύλλα θα γίνουν τεράστια και ίσως λίγο πικρά. Προσπαθήστε να τα κόβετε νωρίς πριν μεγαλώσουν πολύ για να τα γευτείτε τρυφερά.

το σπανάκι βουτύρου που δίνει την αίσθηση ότι λιώνει στο στόμα Πηγή: www.lifo.gr
το σπανάκι βουτύρου που δίνει την αίσθηση ότι λιώνει στο στόμα Πηγή: www.lifo.gr

 Όταν το φυτό ανθίσει τότε θα πικρίσουν ελαφρώς και τα φύλλα, για αυτό φροντίζω να κλαδεύω τακτικά φύλλα και βλαστούς για να το γευτώ περισσότερο.

4-5 φυτά περιμετρικά σε κύκλο όπως φυτεύονται τα φασόλια θα σας δώσουν το αποτέλεσμα που βλέπετε παραπάνω.  Έχει πολλές βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες.

     Λέγεται ότι είναι ένα φάρμακο για μια φλεγμονή της βλεννώδους μεμβράνης του στόματος - που ονομάζεται επίσης στοματικά έλκη (Στοματίτιδα).

 Η ποικιλία Alba έχει λευκά λουλούδια και πράσινα αμπέλια, ενώ η ποικιλία Rubra έχει ροζ λουλούδια και μωβ κόκκινα αμπέλια. Δεν έχω παρατηρήσει μια διαφορά στη γεύση μεταξύ των δύο.Το σπανάκι Malabar έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α (100 γραμμάρια περιέχει περίπου 8.000 μονάδες), βιταμίνη C, σίδηρο και ασβέστιο. Έχει μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης για ένα φυτό και είναι επίσης μια καλή πηγή μαγνησίου, φωσφόρου και καλίου.

Ένας άλλος καλός λόγος για να φάτε σπανάκι malabar είναι ότι έχει μια καλή ποσότητα αντιοξειδωτικών, ιδιαίτερα βήτα καροτίνη και λουτεΐνη, εκείνα τα φυσικά χημικά που συμβάλλουν στη διατήρηση της γήρανσης των κυττάρων σας. Το Rubra φαίνεται να είναι ελαφρώς υψηλότερο στα αντιοξειδωτικά, πιθανώς λόγω του πορφυρού χρώματος.

ΦΥΤΑ ΜΑΛΑΜΠΑΡ και σπόρους θα βρείτε εδώ αρχές Μαρτίου

 www.sporosbank.com

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις