Α-Ω ΜΑΚΑ το ΒΙΑΓΚΡΑ της ΦΥΣΗΣ. ΜΑΚΑ το μυστικό της ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗΣ. Σπόροι και καλλιέργεια του

MACA. Ιδανικό για Smoothies, ροφήματα και γεύματα

Πλούσιο σε αμινοξέα τα οποία βοηθούν στην εύρυθμη σεξουαλική λειτουργία καθώς και στην αύξηση των φυσικών αντοχών

Αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας σε άτομα που αθλούνται

Η βιολογική Μάκα σε σκόνη είναι ιδιαίτερα αγαπητή και σε χορτοφάγους.
Η μάκα (maca) (κοινή ονομασία για το Lepidium Meyenii), που είναι γνωστή από την εποχή των Ίνκας, ευδοκιμεί σε υψόμετρο 3.750-4.350 μέτρων και στις δύσκολες κλιματικές συνθήκες των Περουβιανών Άνδεων (φτωχό έδαφος και ψυχρό κλίμα) και ανήκει στην οικογένεια των σταυρανθών.

Οι Ίνκας τη χρησιμοποιούσαν σε θρησκευτικές τελετές και την έδιναν, ως τονωτικό, στους στρατιώτες, πριν τη μάχη.

Αποτελεί αγαπημένο συμπλήρωμα στους ωμοφάγους, στους χορτοφάγους, στους αθλητές, καθώς λειτουργεί ως τονωτικό του οργανισμού και συμβάλλει στην αύξηση της αντοχής και της δύναμης.

 







Επίσης, συμβάλλει και στην αντιμετώπιση προβλημάτων στυτικής δυσλειτουργίας.

Η maca αποξηραίνεται με φυσική διαδικασία και αλέθεται σε συγκεκριμένες συνθήκες και με ειδικές προδιαγραφές, με στόχο τη διατήρηση των θρεπτικών συστατικών. Περιέχει πληθώρα ενεργών συστατικών, όπως βιταμίνες Β1, Β2 και C, πρωτεϊνες (μέχρι 11%), φυτικές ίνες (cellulose και lignin), τανίνες, μεταλλικά στοιχεία (Κάλλιο, Βισμούθιο, Χαλκό, Σίδηρο, Φώσφορο, Μαγνήσιο, Μαγγάνιο κτλ.), φρουκτόζη, γλυκόζη, αμινοξέα (Αργινίνη, Αλανίνη κτλ.), στερόλες, καροτένη και νιασίνη. Επομένως, αποτελεί το τέλειο δυναμωτικό.

Η μάκα αποκαλείται από πολλούς το “Viagra της φύσης”. Η κατανάλωση μάκα θεωρείται πως αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τη στυτική δυσλειτουργία, αυξάνει τη libido (σε άνδρες και γυναίκες) και βελτιώνει την ποσότητα και ποιότητα του σπέρματος. Η μάκα έχει αναβολική δράση (κτίσιμο μυών), καθώς περιέχει μεγάλη ποσότητα βιο-διαθέσιμης πρωτεΐνης κι άλλων θρεπτικών συστατικών, που υποστηρίζουν την υγιή και φυσική ανάπτυξη των μυών.




Ενέργεια και ευεξία

Η maca αυξάνει σημαντικά την ενέργεια, την αντοχή και τη δύναμη του οργανισμού. Οι ιδιότητες αυτές είναι ιδιαιτέρως σημαντικές για τον σύγχρονο άνθρωπο που προσπαθεί να ανταπεξέλθει τόσο στις πνευματικές όσο και στις προσωπικές του υποχρεώσεις. Πιο συγκεκριμένα, η μοναδική αυτή υπερτροφή σταθεροποιεί τις βασικές λειτουργίες του οργανισμού και τονώνει τη βιοχημική δράση του! Έτσι, είναι σε θέση να ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις του, νιώθοντας ενέργεια και ευεξία!

Μειώνει την κατάθλιψη. Η μάκα ανεβάζει τη διάθεση, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε θρεπτικά συστατικά, και, έτσι, έχει αναζωογονητικές ιδιότητες.

Ενισχύει τις διανοητικές ικανότητες, όπως τη μνήμη, τη διαύγεια και τη συγκέντρωση.

Βοηθά στην υγεία του προστάτη

Συμβάλλει στην ανάπτυξη μαλλιών. Βοηθά στην αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης, εξαιτίας του ασβεστίου και της φυτικής πρωτεΐνης, που περιέχει.

Συμβάλλει στην αντιγήρανση.



Πηγή βιταμινών, μετάλλων και αμινοξέων

Η θρεπτική αξία της αποξηραμένης ρίζας maca είναι ιδιαιτέρως υψηλή. Είναι πλούσια σε ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, θείο, νάτριο και σίδηρο, καθώς και βιταμίνες B1, B2, C και E. Περιέχει επίσης ψευδάργυρο, χαλκό, σελήνιο και μαγγάνιο! Με λίγα λόγια, είναι το απόλυτο δυναμωτικό!

Μάκα Δοσολογία
Η μέγιστη δοσολογία για τη Maca πρέπει να είναι στα 5,0 γρ., ημερησίως. Καλό θα ήταν να ξεκινήσουμε με χαμηλή δόση (1-2,0 γρ., για 2 τουλάχιστον εβδομάδες) και να την αυξήσουμε σταδιακά (μέχρι 4,0 γρ., την τέταρτη εβδομάδα).


Λόγω της γλυκιάς της γεύσης, η μάκα μπορεί να καταναλωθεί με αρκετούς τρόπους.
Μπορούμε να βάλουμε 1-3 κουταλάκια του γλυκού σκέτη μάκα σε ένα ποτήρι νερό, αλλά, κυρίως, συστήνεται η κατανάλωση της σε πράσινα smoothies, χυμούς, μούσλι, φρουτοσαλάτες και γεύματα λαχανικών.
Ακόμη μπορούμε να προσθέσουμε μάκα σε ωμοφαγικά εδέσματα.
Συνδυάζεται εξαιρετικά και δρα σε συνέργεια με ακατέργαστο κακάο σε σκόνη ή κομματάκια (cacao nibs) και μπορούμε να την προσθέσουμε σε σούπες, σάλτσες και dressings, για να δέσουν.
Μπορείτε ακόμα να την καταναλώσετε αχνισμένη την ρίζα σε σαλάτες όπως  το πατζάρι.


Που θα βρείτε σπόρο να καλλιεργήσετε:

 http://www.sporosbank.com/423483996/category/749396/%cf%83%ce%b1%ce%bb%ce%ac%cf%84%ce%b5%cf%82-%cf%87%ce%b5%ce%b9%ce%bc%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%bd%ce%ad%cf%82


Φυτεύεται δύο εποχές. Μια το Φθινόπωρο και μια την Ανοιξη
Η maca είναι ένας κονδυλωτός σφαιρικός βολβός, σαν το ρεπάνι. Οι ρίζες μάκα αναπτύσσονται σε τρία χρώματα:
  • Υπόλευκες ή κίτρινες ρίζες: Αντιπροσωπεύουν περίπου το 60% της ετήσιας συγκομιδής μάκα. Το κίτρινο μάκα είναι μία τροφή θρεπτική, που δίνει άμεση ενέργεια και βοηθά στην ενίσχυση της συγκέντρωσης και της ισορροπίας των ορμονών.
  • Κοκκινωπές ρίζες (Red Maca): Μελέτες έχουν δείξει ότι έχουν τα υψηλότερα θρεπτικά επίπεδα όλων των χρωμάτων μάκα. Είναι ο πιο αποτελεσματικός τύπος για τη γενική εξισορρόπηση των ορμονών, για τη γονιμότητα των γυναικών και την υγεία των οστών και του προστάτη. Το κόκκινο maca αποτελεί περίπου το 25% της ετήσιας συγκομιδής. Έχει, επίσης, την πιο γλυκιά γεύση όλων των maca.
  • Γκρι χρώματος ρίζες (Μαύρο Maca): Το μαύρο maca είναι κατασκευασμένο από 100% μαύρο χρώμα. Αυτές οι ρίζες είναι οι σπανιότερες από όλα τα χρώματα μάκα, και αποτελούν περίπου το 15% της ετήσιας συγκομιδής. Μελέτες έχουν δείξει ότι το μαύρο μάκα είναι το πιο αποτελεσματικό μάκα για την οικοδόμηση μυών, και συμβάλλει στην αντοχή, τη συγκέντρωση, την ενίσχυση της ανδρικής λίμπιντο και της γονιμότητας.

Η μάκα γενικά θεωρείται ασφαλής. Ωστόσο, η κατανάλωση φρέσκιας ρίζας μάκα μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία μας και για αυτό θα πρέπει να τη βράσουμε πρώτα.
Επιπλέον, καθώς περιέχει τις ενώσεις goitrogens, οι οποίες αλληλεπιδρούν με τη φυσιολογική λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, θα πρέπει να προσέξουμε, αν έχουμε προβλήματα με το θυρεοειδή. Και ειδικότερα, αν έχουμε μειωμένη λειτουργία του θυρεοειδούς.
Επιπρόσθετα, τα εκχυλίσματα μάκα, ενδέχεται να δρουν, όπως τα οιστρογόνα. Έτσι, πρέπει να προσέξουμε αν έχουμε παθήσεις, που μπορεί να χειροτερέψουν με την κατανάλωση οιστρογόνων. Επομένως, δεν μπορούμε να καταναλώνουμε μάκα, αν έχουμε παθήσεις, όπως είναι ο καρκίνος  του μαστού, ο καρκίνος της μήτρας, ο καρκίνος των ωοθηκών, η ενδομητρίωση και τα ινομυώματα μήτρας

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις