Α-Ω Καλλιέργεια φραγκόσυκου. Θέλω να βάλω φραγκόσυκα περιμετρικά στο κτήμα.


Είναι ένα παχύφυτο, αειθαλές φυτό, που φτάνει σε ύψος τα 4-5 μ. και παίρνει τη μορφή θάμνου.
Τα φραγκόσυκα ωριμάζουν Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Αν θέλουμε να μαζέψουμε την παραγωγή μας χωρίς πολλά κουκούτσια  όταν ανθίσουν οι φραγκοσυκιές, ρίχνουμε όλα τα λουλούδια τους.
Σε 2-3 εβδομάδες θα έχουμε νέα άνθηση. Με τον τρόπο αυτό, μπορούμε να απολαύσουμε τα φραγκόσυκα από τέλος Σεπτεμβρίου και ως τον Νοέμβριο. Έτσι, τα φραγκόσυκα που θα μαζέψουμε θα είναι, ναι μεν λιγότερα σε αριθμό αλλά πιο μεγάλα θα έχουν μέσο βάρος καρπού 150γρ και όχι 80-90γρ, όπως είναι τα πρώιμα Αυγουστιάτικα και χωρίς πολλά κουκούτσια.

 Προτιμάμε τη συλλογή των καρπών το πρωί, καθώς τότε τα αγκάθια είναι πιο εύκαμπτα. Το μάζεμα γίνεται είτε με τα χέρια φοράμε χοντρά υφασμάτινα γάντια για προστασία. Προσωπικα τα μαζεύω με μια τσιμπίδα που στο τέλος έχει σιλικόνη.

Πότισμα
Δεν ποτίζουμε καθόλου, καθώς και η μικρή περίσσεια υγρασίας στο χώμα, μπορεί να ξεράνει τη φραγκοσυκιά (σαπίζουν οι ρίζες της).

ΛΙΠΑΝΣΗ
Θέλουν λίγη κοπριά κάθε 2 χρόνια.

Τα φραγκόσυκα μπορούν να μας δώσουν :
 Πρωινό: Λίγοι  καρποί το πρωί είναι αρκετοί να μας συγκρατήσουν    από την   πείνα μέχρι το μεσημέρι, αλλά και να τονώσουν τον οργανισμό.
Χωνευτικό: Σε περιπτώσεις φορτώσεως του στομάχου από πλεονεκτική πολυφαγία, ένα ή δύο φραγκόσυκα ενεργούν ως το καλλίτερο χωνευτικό.
Καθαρτικό: Οι καρποί καθαρίζουν  το πεπτικό σύστημα πλήρως αλλά και το ουροποιητικό, νεφρούς από άμμο κλπ.
Δροσιστικό: Είναι ένα θαυμάσιο, εύγευστο αλλά και εξαιρετικά δροσιστικό φρούτο τις ζεστές ιδίως ημέρες του καλοκαιριού.
Θρεπτικές ιδιότητες: Είναι εξαιρετικά θρεπτικό,  αφού περιέχει, βιταμίνη  C  σε μεγάλη ποσότητα και  A σε μικρότερη, αμινοξέα, σίδηρο, κάλλιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, νάτριο  και άλλα.
Οι καρποί μετατρέπονται σε: γλυκά, μαρμελάδες, κομπόστες, και ποτό με μετουσίωση ή  απόσταξη. Μας δίδουν επίσης  οινόπνευμα και εκλεκτή ρακή .
Τα φύλλα τρώγονται ψητά στη σκάρα, ή σαλάτα βραστά.

 Τα «φύλλα» χρησιμεύουν ως:

Τονωτικά στην καρδιά λόγω της ουσίας κακτίνη που περιέχουν.
Αντίδοτο κατά της μέθης. Απομακρύνουν   πονοκεφάλους, ναυτία ξηροστομία και άλλα. Η χρήση γίνεται από τους μεθυσμένους, αφού φυσικά θα τους τα προσφέρει κάποιος ως φάρμακο και τα έχει επεξεργασθεί δεόντως.
Στην μαγειρική τα φύλλα παράγουν δεκάδες φαγητά  με κρέας και λαχανικά για τον άνθρωπο, κάτι που φαίνεται σαν παράδοξο, αλλά είναι πραγματικότητα και μάλιστα ουσιαστική, για εκατομμύρια ανθρώπους πλην Ελλήνων!!
Επίσης γίνονται σαλάτες, επιδόρπια, μεζέδες ακόμη και ψωμί.
Τα «φύλλα» της φραγκοσυκιάς δεν έχουν καμμία απολύτως τοξικότητα κι έτσι πρέπει να τα συνηθίσομε ως γεύμα.

Που θα βρείτε φυτά:
 http://www.sporosbank.com/423483996/category/562589/%CE%B1%CE%B3%CE%B3%CE%B9%CE%BD%CE%B1%CF%81%CE%B5%CF%83-%CE%BA%CE%B1%CE%BA%CF%84%CE%BF%CE%B9



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις