Α-Ω ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ. Καλλιεργω ΤΣΙΜΕΝΙ (μοσχοσίταρο) στον κήπο μου για μυρωδικο, διατηρηση του κρέατος και για να ζήσω πολλά χρόνια.



Μοσχοσίταρο το Ελληνικό (για να θυμηθούμε τα ελληνικά μπαχαρικά)
Είναι το μοσχοσίταρο το ελληνικό μπαχαρικό, η ιδανική ευκαιρία για να ξαναμιλήσουμε για τη χαμένη αρωματηκότητα της ελληνικής μαγειρικής, για την απώλεια μεγάλου μέρους της γευστικής μνήμης.
Οι ιστορικές περιπέτειες του Ελληνισμού και οι συνέπειες τους, που οδηγούσαν σε καταστάσεις επιβίωσης, εξολόθρευαν συνήθειες αιώνων.
 

Είναι ετήσιο φυτό και το ύψος του κυμαίνεται από 10 έως 50 εκατοστά. Υπάρχουν 30 είδη της.
Στην Ελλάδα καλλιεργείτο κατά την αρχαιότητα και ξανάρθε η καλλιέργειά του με τους Μικρασιάτες πρόσφυγες.

Καλλιεργείται με το όνομα «τσιμένι» ή μοσχοσίταρο σε μερικά μέρη της Μακεδονίας και χρησιμοποιείται ως καρύκευμα στην παρασκευή του «παστουρμά». 

Το βρίσκουμε ακόμα με ονόματα 
τριγωνίσκος ή 
γραικόχορτο
τριγωνέλλα
τήλι ή τηντελίδα 
στροφύλι και
ντηλιλίνα ή ντοντιλίνα
τριγωνέλλα η ελληνική χλόη

Βρίσκεται αυτοφυής στην Κεφαλλονιά, στη Μεσσηνία και την Κρήτη, γνωστός με τα ονόματα μοσχοσίταρο, τήλι, ή τηντιλίδα

 Τα άνθη του λευκά βγαίνουν από το Μάρτη ως τον Μάη. Τα λουβιά λίγο καμπυλωτά, ζουληγμένα στα πλάγια, με σπέρματα τετράγωνα, αρωματικά.
Αντέχει στη ζέστη και την ξέρα σχετικώς καλά. Δεν αντέχει πολύ στα μεγάλα κρύα, για αυτό η καλλιέργειά του προκόβει μάλλον στα μέρη, που δεν κάνει βαρύ χειμώνα. Αντέχει όμως περισσότερο από πολλά άλλα όσπρια το χειμώνα.
Σπέρνεται τον Οκτώβρη-Νοέβριο.  Για έδαφος προτιμάει τα μέτρια άργιλλοασβετώδη η άργιλλοαμμώδη χωράφια. Καμία περιποίηση δε θέλει ως τη συγκομιδή.Δεν αρρωσταίνει ευκολα.


 Σημείωση: Η όλη μας έρευνα γύρω από αυτό έγινε επειδή γνωρίζαμε μια γιαγιά που το είχε στην αυλή της και έζησε 100 χρόνια, ήταν σαν πιτσιρίκα μέχρι τα 100.Το έβαζε σε όλα τα φαγητά της και πέρασε όλη της τη ζωή χωρίς αρρώστιες.






ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
 Το φυτό έχει ενδιαφέρουσες θεραπευτικές δυνατότητες χάρη στις στεροειδείς σαπωνίνες που μοιάζουν πολύ με τις σεξουαλικές ορμόνες του σώματος. Σε αυτό οφείλεται και η λαϊκή φήμη του τριγωνίσκου ως αφροδισιακού, καθώς και η αληθινή του φήμη ως αυξητικού της ροής γάλακτος στις θηλάζουσες μητέρες. Στην Κίνα, ο τριγωνίσκος χορηγείται στην ανδρική ανικανότητα, ενώ επίσης συνιστάται κατά των εξάψεων της εμμηνόπαυσης και της κατάθλιψης. Είναι χρήσιμη πηγή βιταμινών και μετάλλων, ιδίως ασβεστίου (που είναι απαραίτητο μετά την εμμηνόπαυση).
Επιπλέον, ο τριγωνίσκος καταπραΰνει τη βρογχίτιδα, ενώ οι πολτοποιημένοι σπόροι φτιάχνουν ένα εξαιρετικό κατάπλασμα για τους πόνους των ρευματισμών ή στους καλόγερους που επωφελούνται από την αποξηραντική του δύναμη.
Στη μαγειρική, οι σπόροι του τριγωνίσκου εκτιμώνται για τη γεύση τους, παρόμοια με του σέλινου, καθώς και για την περιεκτικότητα τους σε βιταμίνες και μέταλλα. Χρησιμοποιούνται συχνότερα σε μείγματα μπαχαρικών και σε συντηρητικά. Ένα συγγενές είδος, η Trigonella purpurascens, καλλιεργείται για μαγειρική χρήση.




Το τσιμένι το οποίο έχει καθιερωθεί να αναφέρεται στο μοσχοσίταρο ενώ στην ουσία είναι ένα μείγμα
από  μοσχοσίταρο  
πάπρικα καυτερή πιπεριά σκόρδο αλεύρι σίκαλης καλαμποκέλαιο και νερό, με το οποίο τυλίγουν το κρέας μετά από ειδική επεξεργασία για να φτιάξουν παστουρμά το μοσχοσίταρο μπαίνει στο μείγμα που τυλίγει το κρέας για τον παστουρμά χάρη στις ισχυρές του αντισηπτικές ιδιότητες αντι­δρά με  το σκόρδο και το λίπος του κρέατος προσδίδοντας στον παστουρμά αυτή τη βαριά μυρωδιά που μένει και διαποτίζει ακόμα και το δέρμα. Ρίχνει το ζάχαρο στο αίμα.

Δεν αφήνουμε τίποτα ανεκμετάλλευτο από το φυτό. Τα φύλλα τα αποξεραίνονται και το κάνουμε μυρωδικό για φαγητά όπως σέλινο, άνηθο, μαϊντανό.
Τον καρπό τον κάνουμε μυρωδικό και μείγματα αλεσμένο
Τα φύλλα τρώγονται και ως λαχανικό
Ο καρπός γίνεται φύτρο 
Οι σπόροι του φυτού Trigonella,το αλεύρι των οποίων αν ανακατευθεί με αυτό του σταριού δίνει στο ψωμί μια γλυκιά νοστιμιά από εδώ και "μοσχοσίταρο"
διότι εκτός από τις θεραπευτικές τους ιδιότητες οι σπόροι της τριγωνέλλας 
χρησιμοποιήθηκαν και για την παραγωγή  αλευριού.


Το αλεύρι των σπόρων της τριγωνέλλας είναι υψηλής θρεπτικής αξίας πλούσιο
σε υδατάνθρακες και λιπαρές ουσίες κάτι το οποίο έχει περάσει στη λαϊκή σοφία των λαών.



Η σπορά γίνεται σε γραμμές που απέχουν μεταξύ τους 30-50 εκατοστά. Για ένα στρέμμα απαιτούνται 4-5 κιλά σπόρου. Την άνοιξη μαζεύονται τα φύλλα του και το καλοκαίρι οι σπόροι του. Ως καλλιέργεια το τσιμένι έχει την ιδιότητα να επαναφέρει το άζωτο στο χώμα. Στην Ινδία μαγειρεύουν τα τρυφερά φύλλα του τσιμενιού. Οι καρποί του μοιάζουν με του σιταριού κι όταν αλεστούν δίνουν μία ασπρουδερή πούδρα με ένα πολύ χαρακτηριστικό άρωμα. Πριν να βγει στην αγορά ξεροψήνεται για να φύγει η πικρή του γεύση.


 Τι περιέχει το τσιμένι:
 πολυσακχαρίτες όπως γαλακτομανάνες
φλαβονοειδή όπως
βήτα καροτίνη
κουμαρίνη
διοσγενίνη
καμφερόλη
λουτεολίνη
π-κουμαρικό οξύ
κερσετίνη
ρουτίνη
βιτεξίνη
χολήνινη
λεκιθίνες
γλυκοσίδη
λιπαρά οξέα όπως λινολεϊκό οξύ
πτητικές ενώσεις
πρωτεΐνες σε υψηλή περιεκτικότητα
τανίνη
βήτα-σιτοστερόλη
βιταμίνη Α
βιταμίνΗ C
βιταμίνη Β1
βιταμίνη Β2
βιταμίνη Β3
αμινοξέα
ασβέστιο
λιπαρά οξέα
φολικό οξύ
σίδηρος
μαγνήσιο
μαγγάνιο
φώσφορος
κάλιο
σελήνιο
ψευδάργυρος
ινσουλινομιμητικά αμινοξέα


Δεν θα πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι, και καμία αυλή το τσεμενι ή τριγωνέλα.

Σπόρους θα βρείτε για καλλιεργεια στο 
www.sporosbank.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις