Α-Ω ΜΑΚΑΝΤΑΜΙΑ νέες καλλιέργειες και μυστικά του.Πως θα καλλιεργήσετε αυτό το υπέροχο δέντρο στον κήπο σας.

Το γένος αυτών των φυτών πήρε το όνομά του από τον John MacAdam, ο οποίος και τα περιέγραψε πρώτος. Μόλις δύο από αυτά τα είδη, τα Macadamia integrifolia και Macadamia tetraphylla, καλλιεργούνται συστηματικά για εμπορικούς λόγους, καθώς τα υπόλοιπα είτε δεν τρώγονται είτε περιέχουν κυανογλυκοσίδια που έχουν τοξική δράση στον οργανισμό.Στην Ελλάδα τα εισάγουμε κυρίως από τη Ν. Αφρική και θεωρούνται από τους πλέον «ιδιαίτερους» ξηρούς καρπούς, εξαιτίας της ήπιας, κρεμώδους και λεπτής τους γεύσης. Τρώγονται σκέτα, ενώ συχνά χρησιμοποιούνται στη μαγειρική, σε σαλάτες και τη ζαχαροπλαστική. 
Τα μακαντέμια θεωρούνται υψηλής διατροφικής αξίας καθώς βρέθηκε ότι περιέχουν πολλά ιχνοστοιχεία, όπως μαγνήσιο, ασβέστιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, σελήνιο, χαλκό κ.ά. όπως επίσης και τοκοφερόλες, φυτοστερόλες και σκουαλένιο. Σημαντικό είναι ότι περιέχουν μεγάλη ποσότητα μονοακόρεστων λιπαρών οξέων (75% του βάρους τους είναι λιπαρά οξέα, εκ των οποίων το 80% είναι μονοακόρεστα, κυρίως παλμιτολεϊκό οξύ), που τους προσδίδουν και την ιδιαίτερη υφή τους.

Το όμορφο δέντρο macadamia είναι η πηγή βιταμινών και ιχνοστοιχείων 
Αυτά τα δέντρα μπορούν να καλλιεργηθούν σε Νότια Ελλάδα και στα νησιά  δεν αντέχουν κατω από -3 βαθμούς Κελσίου.
Εάν είστε αρκετά τυχεροί να ζουν σε αυτά τα μέρη μπορείτε να καλλιεργήσετε είτε ερασιτεχνικά στον κήπο σας, είτε επαγγελματικά.
Πρόκειται για νέες καλλιέργειες στην Ελλάδα που δεν έχουν εφαρμοστεί ξανά, οπότε και η πληροφόρηση είναι λίγη που έχουμε, καταφέραμε να φτάξουμε αυτό το ενημερωτικό άρθρο για να σας βοηθήσουμε όσο μπορούμε

Ποιος δεν θα ήθελε να δοκιμάσει να καλλιεργήσει ένα δέντρο macadamia;  
Αυτά τα καλλωπιστικά φυτά παρέχουν υπέροχο φύλλο πυκνά σμήνη των λευκών και ροζ άνθεων.  

Όσοι είστε πιο Βόρεια κηπουροί θα πρέπει να διατηρήσετε τα φυτά τους σε ένα θερμαινόμενο θερμοκήπιο για ένα μεγάλο μέρος του έτους για 2 έτη περίπου μέχρι τα φυτά σας να σκληρύνουν.  Αυτά τα φυτά ευδοκιμούν σε βαθιά, καλά στραγγιζόμενα εδάφη όπου η υγρασία είναι άφθονη και παρέχεται κάποια προστασία από τους σκληρούςς ανέμους στα πρώτα στάδια της ζωής τους.  
Οπότε το πίσω μέρος της αυλής που είναι απάνεμο θα ήταν το ιδανικό για να το καλλιεργήσετε.

Η Φύτευση Macadamia από σπόρο θα αρχίσει να σας δίνει καρπούς από τον 5ο-7ο χρόνο 
H φύτευση  από το σπόρο δεν είναι δύσκολη.

Φροντίδα φυτών  Μόλις βλάστησει είναι σημαντικό να διατηρηθεί το δενδρύλλιο ζεστό και ελαφρά  ομοιόμορφα υγρό.  
Όταν το φυτό έχει αρκετά ζεύγη φύλλων  μπορείτε να μεταφυτευτεί σε μια βαθύτερη, ευρύτερη γλάστρα για να αναπτυχθεί καλύτερα 
Τα  Macadamias αποδίδουν καλά σε οποιοδήποτε έδαφος υπό την προϋπόθεση ότι είναι χαλαρό και έχει ένα ρΗ από τουλάχιστον 4,5 έως 8,0.  


 Το μέγεθος του δοχείου είναι πολύ σημαντικό. Αν το δοχείο είναι πολύ μικρό, κύρια ρίζα μπορεί να παραμορφωθεί και στην πορεία να μην αναπτυθεί καλά το φυτό σας. 

Το δέντρο μπορεί να φαίνεται υγιή αρχικά αν το έχετε σε μικτό δοχείο αλλά έχει  πιθανότητα να μην αναπτυχθεί σωστά στο έδαφος αργότερα Το εξασθενημένο ριζικό σύστημα δεν μπορεί να παρέχει την ανάπτυξη του δέντρου αργότερα με επαρκή ποσότητα νερού και θρεπτικών συστατικών.

Κλιματολογικές και εδαφολογικές απαιτήσεις Έδαφους  
Οι περισσότεροι τύποι εδάφους είναι κατάλληλοι για την παραγωγή του macadamias, υπό τον όρο ότι είναι καλά στραγγιζόμενα . Τα κακώς στραγγιζόμενα αργιλώδη εδάφη δεν είναι κατάλληλα.Θα μπορούσατε να καλλιεργήσετε σε πλαγιές αρκεί να είναι απάνεμες.

Θερμοκρασία 
Η ιδανική θερμοκρασία για macadamias είναι μεταξύ 16 και 25 ° C. Παρά το γεγονός ότι τα δέντρα μπορούν να επιβιώσουν όταν η θερμοκρασία πέσει κάτω από το 3 ° C, δεν πρέπει να θεωρείται ως ανθεκτική στον παγετό και θα χάσετε μέρος της παραγωγής.

Υψόμετρο.Το Ύψος από το επίπεδο της θάλασσας επηρεάζει την ποιότητα καρύδι και την παραγωγή. Η παραγωγή μειώνεται δραματικά πάνω από 600 μ.  
Πάνω από 640 m ανάπτυξη είναι πιο αργή και τα δέντρα χρειάζονται περισσότερο χρόνο για την παραγωγή. 
Ποικιλίες κατάλληλο σε περιοχές μεταξύ 600 και 640 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας είναι κτηρίου Mauka, Kau και Keaau. 
Ποικιλίες συνιστάται πιο κοντά στην ακτή, 90-300 m πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, είναι Purvis, Makai και Keaau.ποικιλίες 
Οι ποικιλίες συνιστάται είναι: Keaau, Kakea, Kau, Purvis, Pahala, κτηρίου Mauka και Makai. 

Θεωρούνται ως ανώτερη Nelmak 1 και Nelmak 2 για εμπορικούς μεταποίησης και εμπορίας. περιεκτικότητα σε λάδι τους είναι συνήθως υψηλότερο από το 73% και η περιεκτικότητα σε σάκχαρα είναι αρκετά χαμηλή ώστε να εξασφαλίσει ένα ακόμη, κρεμ χρώμα αφού οι ξηροί καρποί έχουν ψηθεί. 

Αποστάσεις φύτευσης
   
3,5 μ Χ 7μ

    2,5 μ Χ 5μ
  
10 μ  Χ  6 μ

Δείτε το βίντεο για την φύτεψη των δέντρων 


 Ψευδάργυρος και βόριο σπρέι

Επειδή τα περισσότερα εδάφη είναι εκ φύσεως χαμηλή η περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο, ή ο ψευδάργυρος δεν είναι διαθέσιμος, το στοιχείο αυτό θα πρέπει να εφαρμόζεται κάθε χρόνο.

     Το οξείδιο του ψευδαργύρου σε 200 g / 100 λίτρα νερό, ή
     ΝΖΝ στα 150 ml / 100 l νερό.

Πολλοί οπωρώνες macadamia είναι επίσης χαμηλή περιεκτικότητα σε βόριο και είναι επιθυμητό να ψεκάσετε τα δέντρα κάθε 2 χρόνια με 100 g βόρακα ή 75 g Solubor / 100 δεξιά l νερό από την αρχή.
 

Άρδευση

Η έλλειψη του νερού περιορίζει συχνά ανάπτυξης των δένδρων, καθώς και το σύνολο, την ανάπτυξη και την ποιότητα των καρύδια. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πόσο νερό να ποτίσουμε  και πότε αν δεν βρέχει.


 Ασθένειες και παράσιτα 
Phytophthora σήψη ρίζας
Αυτή η ασθένεια συνήθως εμφανίζεται ως αποτέλεσμα της  βλάβης που προκαλεί ζημία στο ριζικό σύστημα του δέντρου . Δέντρα που πάσχουν κάποιο είδος  στρες, όπως η ξηρασία μπορεί επίσης να πάρει την ασθένεια. 

ΣΚΩΡΙΑΣΗ Οι προνύμφες των 4 τύπων σκώροι που μπορούν να δημιουργήσουν  λαγούμι μέσα στα πράσινο φλοιό του καρυδιού ή τρέφονται με το μακαντεμια  Η ζημιά μπορεί να αναγνωριστεί εύκολα, αλλά οι σκώροι είναι μικρά και δυσδιάκριτα και σπάνια σε έναν οπωρώνα.

Οι 
προνύμφες έχουν μήκος περίπου 10 mm και απαλό κόκκινο ή γκρι.
Μ
πορούν να αναγνωριστούν από μια μικρή τρύπα στο φλοιό του το οποίο περιβάλλεται από περιττώματα.
    
Επηρεάζονται οι ξηροί καρποί, ιδίως των νέων αναπτυσσόμενων  φυτών ξηρούς με πτωση των καρπών  ως αποτέλεσμα της βλάβης του φλοιού.
   
Η Ευαισθησία σε προσβολή από προνύμφες σκώρων διαφέρει μεταξύ των ποικιλλιών λόγω της σκληρότητας και του πάχους του κελύφους.
   

 Βλάβη Οι περισσότεροι σκώροι έχουν 4 γενεές ανά έτος και κάθε γενιά προκαλεί ένα διαφορετικό είδος της βλάβης στους ξηρούς καρπούς.

    
Η πρώτη γενιά είναι η γενιά της άνοιξης (Αύγουστος-Σεπτέμβριος), και συμβαίνει κατά τη διάρκεια ή μετά την ανθοφορία. Αυτή η γενιά μπορεί να προκαλέσει πτώση του άνθου ή / και πτώση καρπών μικρών φρούτων macadamia.


    
Η δεύτερη γενιά είναι η γενιά του καλοκαιριού (Δεκέμβριος). Η ζημία επέρχεται κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του καρπού ή λίγο πριν ο καρπός φτάνει το ώριμο μέγεθος. Κατά τη συγκομιδή, οι ξηροί καρποί θα έχουν μεγάλη βλάβη στον πυρήνα


    
Η τρίτη γενιά, η γενιά του φθινοπώρου (Φεβρουάριος-Μάρτιος), είναι συνήθως το μεγαλύτερο. Αυτή η γενιά τρέφεται με τα μακαντεμια  πριν και κατά τη διάρκεια της συγκομιδής.  Το μέγεθος των βλαβών εξαρτάται από τον τύπο του stinkbug (σκώρου). Λιγότερα προβλήματα βιώνονται από σκώρο κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου.


    
Η τέταρτη  γενιά σκώρου (το χειμώνα) συνήθως δεν προκαλούν προβλήματα, επειδή οι περισσότεροι ξηροί καρποί έχουν συγκομισθεί και stinkbugs δεν είναι πολύ ενεργά κατά τη διάρκεια αυτής της εποχής.  

Η ζημιά είναι εμφανής στο τέλος της σεζόν και  προκλήθηκε από το Δεκέμβριο μέχρι τη συγκομιδή.  Ως εκ τούτου, τα καρύδια πρέπει να προστατεύονται από stinkbugs τη διάρκεια του έτους από την άνθηση μέχρι τη συγκομιδή.

Πρέπει να ελέγχεται σε κάθε εποχή τα δέντρα σας


   
Ο υπερβολικός αριθμός των καρπών στο έδαφος κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού.Θα δείτε  (μικρό καφέ ή μαύρα σημάδια τσιμήματος) στο εσωτερικό του πράσινου κελύφους.
    
μάζες αυγό στο δέντρο μίσχους. Τα αυγά πρέπει να καταστρέφονται, ενώ εκείνα που έχουν παρασιτισμένα πρέπει να αφεθεί στο δέντρο, έτσι ώστε τα παράσιτα μπορούν να μην εκκολαφθούν.  

Όποτε χημικός έλεγχος είναι απαραίτητο τα φυτοφάρμακα θα πρέπει να εφαρμοστεί με σύνεση. Επί του παρόντος, cypermethrin και endosulfan είναι τα μόνα δραστικά συστατικά καταχωρηθεί για χρήση κατά των σκόρων
    
Cypermethrin εφαρμόζεται ως πλήρες ψεκασμού κάλυμμα σε 20 ml / 100 l νερό.
    
Endosulfan μπορεί να εφαρμοστεί στα 120 ml / 100 l νερό 

ο Endosulfan μπορεί επομένως να χρησιμοποιηθεί μέχρι το τέλος της περιόδου παραγωγής για τον έλεγχο σώρου.

 Προτεινόμενες κατευθυντήριες γραμμές

 

    
Ψεκάστε cypermethrin μετά την ανθοφορία για να μειώσει το αρχικό μέγεθος του πληθυσμού.
    
Συνέχεια με μια endosulfan θεραπεία εάν ο αριθμός των σκόρων στο περιβόλι που της αρμόζει.

Ξήρανση του ΜΑΚΑΝΤΕΜΙΑ

Οι φρέσκιοι καρποί περιέχουν
25% υγρασία και πρέπει να στεγνώσει πριν να αποθηκευτούν
 
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένας ανεμιστήρας για να βοηθήσει την αποξήρνση.

 Οι ξηροί καρποί θα μπορούσαν επίσης να λιαστούν, αλλά αν είναι πρόσφατη η  συγκομιδή και τα καρύδια εκτίθενται στον ήλιο αμέσως,  μπορεί να σπάσουν. Αυτές οι ρωγμές παρέχουν πρόσβαση σε έντομα όταν αποθηκεύονται οι ξηροί καρποί.

    
Αν οι ξηροί καρποί δεν είναι καλά ξεραμένοι, και αποθηκεύονται αμέσως σε σάκους ή άλλα δοχεία, θα μπορούσε να  αναπτυχθούν μύκητες.

    
Τα σκληρά, ακέραια κοχύλια προσφέρουν επαρκή προστασία από τα έντομα κατά την αποθήκευση.
    
Το κέλυφος προσφέρει πλήρη προστασία από τα έντομα και εάν τα φρούτα που είναι αποθηκευμένα για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα, θα ήταν καλύτερο να τις αποθηκεύσετε λοβό.  



    
Επειδή τα  αποφλοιωμένα καρύδια είναι επιρρεπείς σε ζημιές των εντόμων, μπορούν να διατηρούνται με επιτυχία μόνο σε ψυκτικούς θαλάμους. Οι ξηροί καρποί πρέπει να συσκευάζονται σε χαρτοκιβώτια, το συντομότερο δυνατό μετά την αφαίρεση του κελύφους.  

Μπορούν τότε αμέσως να τοποθετηθεί σε μια κρύα αποθήκη στους 0 έως 4 ° C. Η Αποθήκευση εν ψυχρώ εμποδίζει την ανάπτυξη των μυκήτων και τάγγιση. Η μέθοδος αυτή συνιστάται επίσης για τη μακροπρόθεσμη αποθήκευση των καρυδιών με κέλυφος.


 Άνθιση εμφανίζεται στις αρχές της άνοιξης με ξηρούς καρπούς που σχηματίζουν στις αρχές του καλοκαιριού και, από τις αρχές του φθινοπώρου, συστάδες παχουλό πράσινη ξηρούς καρπούς εμφανίζονται. Οι ξηροί καρποί μεγαλώνουν εγκιβωτισμένες σε ένα σκληρό, ξυλώδες κέλυφος, το οποίο προστατεύεται από ένα πράσινο-καφέ ινώδη φλοιό. Η σκλήρυνση λαμβάνει χώρα στις αρχές Δεκεμβρίου ακολουθούμενη από την συγκομοιδή στα τέλη Δεκεμβρίου και του Ιανουαρίου

  
Ο Elliott έχει τέσσερα δέντρα macadamia 
 Μία ποικιλία, απλά ονομάζεται Νο 246, αναπαρήχθη στο Πανεπιστήμιο της Χαβάης και αποδίδει ιδιαίτερα καλά στο περιβόλι της που φέρει τεράστιες ποσότητες ξηρών καρπών.  
Μια άλλη, που ονομάζεται Νο 333, είναι δύο ή τρεις εβδομάδες νωρίτερα από ό, τι οι περισσότερες ποικιλίες με μια συγκομιδή που αρχίζει συνήθως στις αρχές Οκτωβρίου.  
Οι δύο άλλες ποικιλίες, που ονομάζεται Burdick και Elimbah, υποτίθεται ότι είναι πιο μαλακό κέλυφος και πιο εύκολο να σπάσει από ό, τι άλλες ποικιλίες
Μετά την πτώση των ξηρών καρπούς, Elliott λέει θα πρέπει να αφαιρέσετε τις φλούδες, τα οποία είναι παρόμοια με φλοιό καρυδιού, και στη συνέχεια στεγνώστε τα παξιμάδια στον ήλιο. Έχει συνιστά ότι οι ξηροί καρποί πρέπει να αποηρανθούν για τρεις ή τέσσερις εβδομάδες.  
Λέει ότι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ξήρανσης οι ξηροί καρποί πρέπει να καλύπτονται το βράδυ για την υγρασία Μετά από αυτά είναι ξηρά, οι ξηροί καρποί είναι νόστιμα ωμά ή μπορεί να είναι ψημένα και αλατισμένα.  
Ο Elliott συνιστά την αποθήκευση των ξηρών καρπών στο ψυγείο ή στην κατάψυξη? Αυτό θα τους κρατήσει από το τάγγισμα. 

Η Greg επισημαίνει ότι η Macadamia δέντρο έχει μια πολύ λεπτό ινώδη ριζικό σύστημα που είναι ευάλωτες σε στέγνωμα και ξηρασία, άρα χρειάζεται  τακτική άρδευσης και ένα καλό στρώμα από σάπια φύλλα κομποστ πάνω από τις ρίζες  

ΠΗΓΕΣ:  

http://www.gardeningknowhow.com/edible/nut-trees/macadam
ia/how-to-grow-macadamia-trees.htm
http://www.nda.agric.za/docs/Infopaks/macadamia.htm 

ΔΕΝΤΡΥΛΙΑ ΜΑΚΑΝΤΑΜΙΑ Θα βρείτε εδώ την Ανοιξη 2017
www.sporosbank.com
Ξεκινήσαμε την καλλιέργεια του macademia  integrifolia αυστραλιανό καρύδι το οποίο ο καρπός εκτός που τρώγεται ως ξηρός καρπός γίνεται και έλαιο για φαγητό και καλυντική χρήση 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις