Α-Ω ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΦΑΣΟΛΙΟΥ ΔΟΛΙΧΟΣ



ΠΛΑΤΑΡΙΑ ΦΑΣΟΛΙΑ ή Δόλιχος,  ονομάζουμε τα μεγάλα πλατιά φασόλια τα οποία προέρχονται από Αρχαία Ελλάδα και Αίγυπτο

Στην Κένυα, είναι μια λιχουδιά μεταξύ της κοινότητας Κικούγιου (αναφέρεται ως Njahi).  
Πρόκειται για μια σημαντική τροφή, η οποία συνήθως σερβίρεται κατά τη διάρκεια παραδοσιακές τελετές όπως γάμοι. Η ιστορία τους, όμως, χρονολογείται 7.000 χρόνια πριν, όταν ήταν δημοφιλής στη Λατινική Αμερική κουζίνα.

Πολλά οφέλη για την  υγεία μας. θα πρέπει να καταναλώνουν βιολογικής καλλιέργειας φασόλια

 Μερικοί από τους λόγους για τους οποίους ενθαρρύνονται να αναπτυχθούν και να καταναλώνουν βιολογικά δόλιχος είναι ότι: 
• Είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης για χορτοφάγους?
• Θα καθαρίσει το έντερο σαν καθαρτικό - μέσα από διάφορους μηχανισμούς και να συμπληρώσει τη διαδικασία επούλωσης των φλεγμονωδών παθήσεων του εντέρου όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, leaky εντέρου και αιμορροΐδες (αιμορραγία από σωρούς στο άκρο του ορθού). 

• Όταν απορροφάται στην κυκλοφορία και μεταβολίζονται, μέσα από διάφορες διαδικασίες, συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και την υγεία της καρδιάς. 
• Τα φασόλια παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα με την επιβράδυνση της απελευθέρωσης των απλών σακχάρων. Αυτό είναι επειδή περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες και φυτικές ίνες που δημιουργούν ένα αίσθημα κορεσμού (πληρότητας) και να μειώσει περισσότερο την πρόσληψη ζάχαρης.Τα Δόλιχος έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και ως εκ τούτου συνιστάται για τους διαβητικούς και τους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των γεωργών, οι οποίοι μπορεί να θέλουν να ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους. 
• Οι ερευνητικές μελέτες έχουν δείξει ότι δόλιχος έχουν ισχυρό διουρητική δράση   αυτό σημαίνει ότι μπορούν να διευκολύνουν την απομάκρυνση του σώματος από την περίσσεια υγρών, μέσω των νεφρών. Όντως, το αποτέλεσμά τους, σε ορισμένες μελέτες έχει βρεθεί να είναι παρόμοια ή ίση με τη χρήση του φαρμάκου Lasix, χωρίς τις σχετικές παρενέργειες.
 • Για όσους ενδιαφέρονται για την απώλεια βάρους, έχει ενώσεις γνωστές ως φαινόλες, τα οποία βοηθούν στη μείωση του βάρους, 
 Το υπερβολικό βάρος είναι εν μέρει υπεύθυνη για το διαβήτη, την υπέρταση, την αρθρίτιδα και άλλες ασθένειες του τρόπου ζωής. 
• Τα Δόλιχος έχει αποδειχθεί ότι έχουν αντι-καρκινικές και αντιγήρανση ιδιότητες γιατί το σκούρο χρώμα τους, δείχνει ότι είναι μια πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών. Αυτά τα αντιοξειδωτικά εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα μας που προκαλούν κυτταρική βλάβη που σχετίζεται με την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και την επιτάχυνση της διαδικασίας της γήρανσης.
• Περιέχουν επίσης μέταλλα όπως κάλιο, μαγνήσιο και τα χαμηλά επίπεδα νατρίου, που καθιστούν καλό για την καρδιά και γενικά βοήθεια στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. 
• Περιέχουν επίσης ζωτικής σημασίας θρεπτικά συστατικά όπως ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φυλλικό οξύ και το μαγγάνιο, το οποίο κάνει δόλιχος ένα πλούσιο και γευστικό "superfood." 
• Αγιουρβέδα χρησιμοποιεί njahi για τη θεραπεία μιας ποικιλίας των συνθηκών που κυμαίνονται από ρευματισμούς την αφαίρεση σκουλήκι, θεραπεία επιπεφυκίτιδας (φλεγμονή των οφθαλμών) και πασσάλους (αιμορροΐδες). 
• Ένα άλλο μεγάλο πλεονέκτημα της njahi είναι η χρήση του στην εξόρυξη φλέγμα (παχιά βλέννα) που σχετίζεται με βήχα και τα κρυολογήματα.
 • Λαμβάνοντας njahi σκόνη σε λίγο νερό τακτικά, βοηθά στη θεραπεία και τον έλεγχο δερματικά εξανθήματα και βράζει. 
• Njahi υγρό χρησιμοποιείται επίσης για τη ρύθμιση πυρετό.
 • Njahi βοηθά επίσης στην μείωση των επιπέδων χοληστερόλης.


Μετά όλα όσα σας αναφέραμε καλό θα ήταν να έχετε τα ΔΟΛΙΧΟΣ σε κάθε κήπο, στην περίφραξη σας, σε πέργολα, σε Βιολογικές Λαϊκές θα τα βρείτε 4-5ευρω το κιλό


Μην τα υποτιμάτε είναι πεντανόστιμα, θέλει καθάρισμα η κλωστή και οι άκρες αλλά είναι πολύ τρυφερά για σαλάτες και μαγειρευτά


Συστήνουμε να φυτέψετε σε σπορείο τον Μάρτη, μια και όσες φορές φυτέψαμε απευθείας στο έδαφος είχαμε χαμηλή  βλαστηκότητα, γιατί τα τρώνε τα σκουλίκια ως μεζέ!

Χρειάζοντα χρόνο για να δώσουν τους πρώτους καρπούς, ταίστε τα κάθε μήνα με κοπριά, και μπόλικο νεράκι και θα σας αποζημιώσουν
Αποθηκεύονται σε καταψύκτη αφού τα έχουμε καθαρίσει και ζεματίσει 2 λεπτά σε βραστό νερό

Το κιτρίνισμα στα φύλλα σημαίνει έλλειψη καλίου και όχι αρρώστιες, γενικά είναι ανθεκτικό σε αρρώστιες

Σπόρο θα βρείτε στο https://www.sporosbank.com/423483996/product/2084607/%cf%86%ce%b1%cf%83%ce%bf%ce%bb%ce%b9%ce%b1-%cf%80%ce%bb%ce%b1%cf%84%ce%b1%cf%81%ce%b9%ce%b1-%ce%b4%ce%bf%ce%bb%ce%b9%cf%87%ce%bf%cf%83-%ce%b1%ce%b9%ce%b3%cf%85%cf%80%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%86%ce%b1%cf%81%ce%b4%cf%85?catid=562347



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις