Α-Ω Καλλιέργεια του φασολιού Ματι καβουριού


Το Abrus precatorius, κοινώς γνωστή ως Jequirity, Μάτι Καβουριού, η Μπιζέλι Ροζάριο,  είναι ένα λεπτό, πολυετή αναριχώμενο φυτό  που τυλίγεται γύρω από τα δέντρα, θάμνους και φράκτες. Είναι ένα όσπριο Είναι επίσης γνωστή ως Gunja στα Σανσκριτικά και μερικές ινδικές γλώσσες και Ratti στα Χίντι. Το φυτό είναι περισσότερο γνωστό για τους σπόρους του, τα οποία χρησιμοποιούνται ως χάντρες και κρουστά, και τα οποία είναι τοξικά λόγω της παρουσίας της ορμόνης αβρίνης.  


Απόσπασμα από http://en.wikipedia.org/wiki/Abrus_precatorius.
 

Το βράσιμο των σπόρων πάνω από 65 βαθμούς αδρανοποιεί προφανώς το δηλητήριο και έχουν πολλές φαρμακευτικές χρήσεις στην ιατρική Ayurvedic. Τα φύλλα και οι ρίζες δεν περιέχουν αβρίνης, αλλά αντ 'αυτού να περιέχουν ουσίες που ονομάζονται γλυκό Abrusosides A-D,  γλυκιά γεύση γλυκοζίτες τριτερπενίου.
Φύτευση Μουλιάστε τη διάρκεια της νύχτας τους σπόρους  και μετά φυτέψτε απευθείας σε ένα καλό μίγμα χώματος  1 εκατοστό κάτω από την επιφάνεια στον πλήρη ήλιο. Κρατήστε το υγρό μέχρι τη βλάστηση.
Προτιμά  το χαλίκι στο έδαφος. Καλά στραγγιζόμενα εδάφη, ταχέως αναπτυσσόμενη και σκληραγωγημένο. Συμπαθεί πλήρη θέση ήλιο και είναι ανεκτικοί ξηρές συνθήκες μετά την ανάπτυξη του.


Οι σπόροι είναι δηλητηριώδες και με 1-2 σπόρους μπορεί να πεθάνει παιδί.
Προκαλούν δηλητηρίαση  γαστρεντερίτιδα, αιματηρή διάρροια, παγκρεατίτιδα, μυδρίαση, αιμορραγία του αμφιβληστροειδούς, αναπνευστική καταστολή, εναλλάσσοντας υπνηλία και παραλήρημα, σπασμούς, κώμα, θάνατο. Χρειάζεται προσοχή εκει που θα καλλιεργηθεί.;Όπως επίσης και όσοι τα δουλέψουν (θέλει γάντια) και να μην πιάσετε μετά τα μάτια σας.
Ακόμα και όταν τα μουλιάσετε για να τα φυτέψετε πρέπει να είστε προσεκτικοί για να μην τα πιάσετε με γυμνά χέρια, και το νερό που θα τα μουλιάσετε γίνεται δηλητήριο. 






Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις