Α-Ω Καλλιεργώ ΕΧΙΝΑΚΕΙΑ

  
Η εχινάκεια είναι ένα όμορφο λουλούδι που μοιάζει πολύ με μαργαρίτα ή ηλιοτρόπιο. Στην πατρίδα της τη Βόρεια Αμερική, είναι πολύ δημοφιλής με την ονομασία «Κωνολούλουδο» (Coneflower), λόγω του χαρακτηριστικού κωνοειδούς σχήματός που έχει. Είναι ένα πολυετές φυτό που φτάνει σε ύψος τα 1,5 μέτρα. Ανήκει στην ίδια οικογένεια που ανήκει και η μαργαρίτα , στην οικογένεια των Σύνθετων (Compositae) ή Αστεριδών (Asteraceae).
 Οι πρώτοι που εκτίμησαν το «Κωνολούλουδο» για τις θεραπευτικές ιδιότητες που διαθέτει ήταν οι Ινδιάνοι της Αμερικής. Δημιουργούσαν επιθέματα, στοματικά διαλύματα και ρόφημα με συστατικό το φυτό και τα χρησιμοποιούσαν για την αντιμετώπιση ποικίλλων προβλημάτων υγείας από τσιμπήματα εντόμων μέχρι φλεγμονές και πονόδοντο. Στη συνέχεια, οι Ευρωπαίοι άποικοι που εγκαταστάθηκαν στην Αμερική αντιλήφθηκαν αμέσως την θεραπευτική αξία της εχινάκειας. Δημιουργούσαν επιθέματα αλλά και ρόφημα εχινάκειας, το οποίο χρησιμοποιούσαν για την καταπολέμηση της ελονοσίας, της δυσπεψίας και του πονοκέφαλου. Στις αρχές του 1900 η εχινάκεια ήταν στις ΗΠΑ ένα από τα δημοφιλέστερα αυτοφυή φαρμακευτικά φυτά

 Είδη:
Echinacea pallida
Echinacea Paradoxa var. paradoxa: Κίτρινα άνθη.
Echinacea purpurea: είναι το πιο συχνά καλλιεργούμενο είδος.
 


Συλλογή-απόδοση:
Χρειάζονται 2 με 4 χρόνια για να ωριμάσουν οι ρίζες του. Περίοδος συλλογής τέλη Σεπτεμβρίου έως αρχές Οκτωβρίου. Τα άνθη συλλέγονται στο στάδιο της πλήρης άνθησης (τέλη Ιουλίου-αρχές Αυγούστου). Η μέγιστη παραγωγή σε ρίζες και κεφάλια ανθέων έχουμε το τρίτο έτος.
Η εχινάκεια  φτάνει τα 12 ευρώ το κιλό. Συνήθως η απόδοση ανά στρέμμα είναι περί τα 400 κιλά γεγονός που σημαίνει ότι ο παραγωγός θα εισπράξει μικτά 4.800 ευρώ.

Πολλαπλασιασμός

Σπόρος: Οι σπόροι συλλέγονται μετά τη δεύτερη χρονιά συνήθως τέλη καλοκαιριού αρχές φθινοπώρου. Το πότισμα της καλλιέργειας πρέπει να σταματά όταν οι σπόροι ξεκινούν να ωριμάζουν. Κατά τη συγκομιδή οι σπόροι βρίσκονται σε λήθαργο. Για να φυτρώσουν θα πρέπει να τοποθετηθούν το χειμώνα σε αδρανές υλικό (π.χ. περλίτης). Ο σπόρος κατόπιν μεταφέρεται σε σπορείο και την άνοιξη γίνεται η εγκατάσταση των σπορόφυτων στο χωράφι. (Η βλαστική ικανότητα των σπόρων κυμαίνεται γύρω στο 70% σε καλές συνθήκες).

Διαίρεση φυτών: Η συλλογή γίνεται όταν τα φυτά είναι σε λήθαργο και όταν τα φύλλα γίνονται καφέ (συνήθως Οκτώβριο). Πλένουμε τις ρίζες και διαιρούμε τους βλαστούς με το τμήμα ρίζας και τα μεταφέρουμε αμέσως σε θερμοκήπιο. Αν πρόκειται να καθυστερήσουμε τη φύτευση τότε τοποθετούμε τα φυτά μέσα σε νερό, σε δροσερό και σκιερό μέρος. Τα φυτά κατόπιν μεγαλώνουν σε θερμοκήπιο κατά τη διάρκεια του χειμώνας και μεταφέρονται στο χωράφι την άνοιξη
Η πυκνότητα των φυτών /στρέμμα έχει μεγάλη σημασία (Πολύ πυκνά φυτά μειώνεται η ανάπτυξη του ριζικού τους συστήματος). Οι αποστάσεις μεταξύ των φυτών 80 cm μεταξύ των φυτών και 40-50 cm μεταξύ των γραμμών (2500-3000 φυτά/στρ).

Σχόλια

Ο χρήστης SOFI είπε…
Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Ουινσκόνσιν, υπό τον...
καθηγητή Μπρους Μπάρετ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ιατρικό περιοδικό «Annals of Internal Medicine», μελέτησαν μια ομάδα 719 ενηλίκων και παιδιών, ηλικίας 12 έως 80 ετών, με συμπτώματα κρυολογήματος διάρκειας μιας εβδομάδας περίπου.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι εθελοντές που έπαιρναν εχινάκεια απαλλάσσονταν από το κρυολόγημα μόνο επτά έως δέκα ώρες νωρίτερα σε σχέση με όσους είχαν πάρει εικονικό σκεύασμα (πλασέμπο) ή κανένα χάπι απολύτως, ενώ τα συμπτώματά τους ήταν οριακά μόνο πιο ήπια. Η ωφέλεια αυτή κρίνεται ασήμαντη και μπορεί να αποδοθεί ακόμα και στον παράγοντα της τύχης, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Δημοφιλείς αναρτήσεις