Α-Ω Εχω γη αλλά δεν έχω νερό, πως θα καλλιεργήσω

Είναι λυπηρό για κάποιου να έχουν γη και να την έχουν χέρσα και ανεκμετάλλευτη ενώ θα μπορούσαν κάτι να παίρνουν δικό τους. Ακούσω συχνά την δικαιολογία έχω γη αλλά δεν έχω νερό πως θα τα μεγαλώσω τα φυτά.

Είπαμε πολλές φορές ότι υπάρχουν και άνυδρες καλλιέργειες
Τίποτα δεν είναι εύκολο στην καλλιέργεια και τίποτα δεν γίνεται από μόνο του, θέλει δουλειά


Όσοι λοιπόν έχετε ένα κτηματάκι ήρθε η ώρα να το καλλιεργήσετε και να πάρετε τα δικά σας προιόντα βιολογικά και νόστιμα
Πρώτα από όλα το κτήμα πρέπει να καθαριστεί, από χόρτα, αν μπορείτε να διαθέσετε χρήματα για καταστροφέα θα βάλετε να σας βγάλει ότι άχρηστο υπάρχει, τις κοτρόνες από το χώμα, θα φρεζαριστεί και είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε

Για λαχανικά προτείνουμε άνυδρο πεπόνι-άνυδρο καρπούζι, ντομάτες σαντορίνης άνυδρες, μπάμιες πυλαίας (που αντέχουν και άνυδρες), κάπαρη

Η προετοιμασία του χώματος γίνεται το χειμώνα επιλέγουμε που θα φυτέψουμε και ανοίγουμε λάκκους το χειμώνα και αφήνουμε την φύση να δράσει, όποτε βρέχει ποτίζεται η γη, και ο λάκκος θα μαζέψει νερό, οπότε όταν θα φυτέψουμε θα είναι υγρό και χορτασμένο το σημείο. Κάνουμε βαθιά τους λάκκους και η φύτεψη γίνεται σε βάθος διπλό από ότι κανονικά, οπότε ρίζες των λαχανικών θα πάρουν βάθος για να βρίσκουν υγρασία. Την ρίζα την γεμίζουμε με ένα μείγματος χώμα, κόμποστ κοπριά και το μισό άμμο που κρατά υγρασία και στα λαχανικά και στα δεντρύλια.

Εγώ προσωπικά μαζεύω μπουκάλια νερού 1,λίτρου τα οποία κόβω τον πάτο, ανοίξω τρύπες στο πώμα με μια βελόνα, όταν πηγαίνω στο κτήμα στις μεγάλες ζέστες γεμίζω τον πάτο που εξέχει από το χώμα με νερό, αυτό διοχετεύεται σιγά σιγά στις ρίζες του φυτού και τα ξεδιψάει, οι άνυδρες καλλιέργειες δε δίνουν πολύ παραγωγή, δίνουν όμως τα πιο νόστιμα λαχανικά και φρούτα, αν μπορείτε να ποτίζετε ανά μια εβδομάδα θα φάτε καλά και πολλά, αν όχι πάλι θα φάτε λιγότερο αλλά καλά.

Αμπέλι θα βάλετε το φραγκολίνο ή ρώσικο που κάνει μικρό σταφυλάκι για τσίπουρο, γιατί παιδιά είναι το πιο ανθεκτικό δεν αρρωσταίνει και αντέχει σε ξηρασίες. Θα μαζέψετε στο τέλος τα σταφυλάκια σας και θα τα κάνετε τσίπουρο ή κρασί σε ένα αποστακτήριο και η χαρά και η ικανοποίηση σας θα είναι αμέτρητη. Θα βάλετε επίσης μερικές ρίζες κορινθιακή σταφίδα για να κάνετε τα δικά σας souperfoods σταδιφες με σύκα και δαμάσκηνα ξερά το καλοκαίρι και για γεύεστε όλο το χειμώνα τα φρούτα σας.

Τι άλλο θα βάλουμε, φραγκόσυκα σε μια γωνιά τα άγρια φραγκόσυκα αν βάλετε μερικά φύλλα Μόνα τους θα αναπτυχθούν.Με αυτά θα κάνετε ποτά λικέρ, ξινόγλυκες μαρμελάδες, και βότκα

Αγριες τριανταφυλλιές δαμασκηνές για να κάνετε το δικό σας γλυκό τριανταφυλλο, και να έχετε το κυνόροδο για τα χειμωνιάτικα ροφήματα σας με όλες του τις βιταμίνες

Ελιές οι οποίες θα μεγαλώσουν πολύ αργά αλλά παραγωγή θα αρχίσετε να παίρνετε μετά το 5ο-6ο χρόνο. Οι άγριες ελιές είναι πολύ ανθεκτικές σε καιρικές συνθήκες και δίνουν το καλύτερο και πιο ποιοτικό αγουρέλαιο

Αμύγαλα, καρύδια, φουντούκια για ξερούς καρπούς

Άγρια  δαμάσκηνα και κορόμηλα, προύνους, κυδώνια, ρόδια, σύκα, μούρα για να κάνετε τις μαρμελάδες σας, τα αποξηραμένα σας φρούτα, τις κομπόστες σας και τα λικέρ σας, τη βότκα σας, ή το τσίπουρο σας

Όλα αυτά δεν χρειάζονται ιδιαίτερη περιποίηση εκτός του 1ου έτους, που θέλουν πότισμα μια φορά εβδομαδιαίως μέχρι να πιάσουν. Σκεπάζουμε τις ρίζες τους με άχυρο για να μην στεγνώνουν από τον ήλιο και να κρατιέται η σχετική υγρασία.

Οπότε σε ένα κτήμα χέρσο ή άνυδρο μπορείτε να έχετε πολλές δυνατότητες, δεν υπάρχουν δικαιολογίες






Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις