Α-Ω ΚΕΝΤΑΥΡΙΟ καλλιέργεια, σπόροι. Ερυθραια, ψευδή σαφράν


Υπάρχουν περίπου 500 είδη κενταύριας σε όλο τον κόσμο με γνωστότερο το είδος Centaurea cyanus. Τα είδη της ελληνικής χλωρίδας είναι 71, μεταξύ των οποίων και  η Centaurea cyanus το φυτό Κύανος των αρχαίων Ελλήνων. Η C. Cyanus, είναι φυτό ετήσιο, γνωστό στο εξωτερικό με το όνομα Cornflower,
 Γεγονός είναι ότι το όνομα του γένους, Κενταύρια, έχει τις ρίζες του στην ελληνική μυθολογία. Λέγεται ότι αυτό το είδος λουλουδιού πήρε το όνομα του από τον σοφό Κένταυρο Χείρωνα, δάσκαλο του Ασκληπιού, του Αχιλλέα, του Ιάσονα αλλά και του Απόλλωνα. Στην τιτανομαχία ο Χείρωνας ήταν με το μέρος του Ηρακλής στη μάχη του εναντίον των κενταύρων. Ο Ηρακλής όμως τον πλήγωσε κατά λάθος στο πόδι με ένα βέλος ποτισμένο στο δηλητήριο της Λερναίας Ύδρας. Ο Χείρωνας τότε χρησιμοποίησε το φυτό της κενταύριας  σαν βότανο για να γιατρέψει την πληγή του.

Εχει συχνά το παρατσούκλι ως «ψευδή σαφράν» και «σαφράν μπάσταρδον». Το βότανο Carthamus κενταυριο κάνει μια καλή αντικατάσταση το ακριβό σαφράν

 Το εκχύλισμα-ανθόνερο από τα λουλούδια του φυτού, τα οποία συλλέγονται την κατάλληλη στιγμή- ακριβώς πάνω στην ωρίμανση, ούτε νωρίτερα αλλά ούτε κι αργότερα – και με απόλυτο σεβασμό στο οικοσύστημα αποτελεί τη βάση για μια εξειδικευμένη σειρά καθαρισμού προσώπου και ματιών, που ενδείκνυται ακόμη και για τα ευαίσθητα μάτια ή όσες φορούν φακούς επαφής.

 Έχει πικρή γεύση. Η πικρή της αξία είναι 1 προς 2000 ή 1 προς 3000. Αυτό σημαίνει ότι σε ανάλογη διάλυση ακόμη διατηρεί την πικράδα της. Οι ανθισμένες κορυφές του φυτού έχουν χρώμα κόκκινο και πικρή γεύση. Το φυτό περιέχει αρκετά πικρά γλυκοσίδια ( γεντιοπικρίνη, κενταπικρίνη, σουηταμαρίνη, γεντιοφλαβοσίδη, ερυθροκενταυρίνη), ενώσεις του νικοτινικού οξέως, ίχνη αιθέριου ελαίου, αλκαλοειδή (γεντιανίνη, γεντιανιδίνη και γεντιοφλαβίνη), φαινολικά οξέα, τριτερπένια (β-σιτοστερόλη, καμπεστερόλη, μπρασικετερόλη, στιγμαστερόλη, α και β αμιρίνη, ερυθροδιόλη), κηροειδή ύλη από την οποία εξάγεται ρητινώδης ουσία (κενταυρορητίνη,) παράγωγα ξανθονίνης, σάκχαρο.

Ανοίγει την όρεξη (ορεκτικό),  Χωνευτικό, βοηθά σε Ίκτερο, Πυρετό, Συκώτι
Χρησιμοποιούμενα μέρη:

Χρησιμοποιούνται όλα τα μέρη του φυτού πλην του ριζώματος, τα ανθίζοντα και εναέρια μέρη του φυτού, τα φύλλα , τα στελέχη και τα άνθη ( herba centaurii ).
Η συλλογή τους πρέπει να γίνεται ιδανικά τον Ιούλιο, κατά την πλήρη ανθοφορία του φυτού, να ξεραίνονται αμέσως σε στεγνό, σκιερό και δροσερό μέρος και να διπλώνονται μέσα σε χαρτιά, για να διατηρούνται μ αυτό τον τρόπο το χρώμα και οι ιδιότητες τους.
Μπορεί βέβαια να συλλέγεται καθ όλη τη διάρκεια της περιόδου άνθισης, δηλαδή από τον Ιούνιο μέχρι τον Αύγουστο, ιδανικά όμως συλλέγεται τον Ιούλιο για τη μέγιστη συγκέντρωση ουσιών στα μέρη του βοτάνου.
 Λοσιόν που παρασκευάζεται από το κενταύριο, απομακρύνει από το πρόσωπο, σημάδια από φακίδες και στίγματα. Θεωρείται αποτελεσματικό κατά της τριχόπτωσης.Υποκινεί επίσης το συμπαθητικό σύστημα και την κυκλοφορία , και έχει μια τονωτική επίδραση στην κυκλοφορία του αίματος .
Το σύνολο του φυτού είναι ορεκτικό, αρωματικό, πικρό, χολαγωγό, εφιδρωτικό, χωνευτικό, εμετικό, ασθενώς αντιπυρετικό, ηπατικό, στομαχικό και τονωτικό. Στην Ευρώπη, η Ερυθραία χρησιμοποιείται στην αναιμία και σε ασθένειες του ήπατος και των χοληδόχων κύστεων. Είναι ήπιο καθαρτικό και όταν λαμβάνεται μετά από τα γεύματα, είναι μια άριστη θεραπεία για την καούρα .Όπως πολλά από τα πικρά τονωτικά, είναι αποτελεσματικό στη μείωση του πυρετού και έχει χρησιμοποιηθεί πετυχημένα ως υποκατάστατο κινίνης στο παρελθόν. Η έρευνα έχει δείξει ότι αυτή η δράση οφείλεται εν μέρει στα όξινα φαινολικά συστατικά του.

Θεραπευτικές δράσεις και χρήσεις

-το κενταύριο έχει τεκμηριωμένη αντιπυρετική δράση.
-έχει μικρή αντιφλεγμονώδη δράση.
-είναι άριστο τονωτικό. Ανοίγει την όρεξη και διεγείρει την έκκριση της χολής.
-είναι πολύτιμο για άτομα σε στάδιο ανάρρωσης ενώ χρησιμοποιείται κατά της αναιμίας ή γενικής αδυναμίας.
-χρησιμοποιείται επίσης, κατά της καούρας και της τεμπελιάς του πεπτικού σωλήνα.
-είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό ενάντια στον πόνο του στομάχου σε άτομα με ουρική αρθρίτιδα.
-Υποκινεί το συμπαθητικό σύστημα και την κυκλοφορία και έχει μια τονωτική επίδραση στην κυκλοφορία του αίματος.
-είναι βότανο πικρό, ηπατικό, χολαγωγό, εφιδρωτικό, χωνευτικό, εμετικό, αντισκορβουτικό και ελμινθοκτόνο.
-είναι χρήσιμο στην κολίτιδα και την κατασταλμένη εμμηνόρροια.
-Ο Γερμανός βοτανολόγος S. Kneipp συνιστούσε το κενταύριο για τη μελαγχολία ενώ στην Αίγυπτο χρησιμοποιείται εναντίον της υπέρτασης και της πέτρας των νεφρών.

Που θα βρω σπόρους
 http://www.sporosbank.com/423483996/category/562585/%ce%b1%ce%b3%cf%81%ce%b9%ce%b1-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b7%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%b1-%cf%87%ce%bf%cf%81%cf%84%ce%b1

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις