ΦΤΙΑΧΝΩ ΜΕΛΑΣΑ ΠΕΤΙΜΕΖΙ ΑΠΟ ΖΑΧΑΡΟΚΑΛΑΜΟ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

  


Η μελάσα είναι το σκούρο, γλυκό, σιρόπι υποπροϊόν που παράγεται κατά την εξαγωγή σακχάρων από ζαχαροκάλαμο και ζαχαρότευτλα. Η μελάσα έχει μια πλούσια ιστορία στις Καραϊβικές και τις Νότιες Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ζαχαροκάλαμο και ζαχαρότευτλα καλλιεργούνται έντονα. Ήταν ένα πολύ δημοφιλές γλυκαντικό στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τις αρχές του 20ου αιώνα, αν και χρησιμοποιείται λιγότερο συχνά σήμερα. Ιδανικό για παλιομοδίτικες συνταγές, η μελάσα χρησιμοποιείται σε ψητά, όπως μελόψωμο καθώς και ψητά φασόλια, σάλτσα μπάρμπεκιου και άλλα πιάτα που επωφελούνται από την πυκνή γλυκύτητά του. 

Τι είναι η μελάσα;

 Κατά τη διαδικασία παρασκευής ζάχαρης, ο χυμός που εξάγεται από ζαχαροκάλαμο ή ζαχαρότευτλα βράζεται μέχρις ότου τα σάκχαρα κρυσταλλώσουν και καταβυθιστούν. Το σιρόπι που απομένει μετά την κρυστάλλωση αναφέρεται ως μελάσα. Συνήθως, ο χυμός ζαχαροκάλαμου υφίσταται τρεις κύκλους βρασμού και κρυστάλλωσης για να εξαγάγει όσο το δυνατόν περισσότερη ζάχαρη. Σε κάθε διαδοχικό κύκλο, η εναπομένουσα μελάσα περιέχει λιγότερη ζάχαρη. Η μελάσα μπορεί να ποικίλει σε χρώμα, γλυκύτητα και θρεπτικό περιεχόμενο ανάλογα με την ποικιλία ή το πόση ζάχαρη έχει εκχυλιστεί.

 

 Υπάρχουν μερικοί κοινοί τύποι μελάσας:

Ελαφριά μελάσα: Αυτό είναι το σιρόπι που απομένει μετά τον πρώτο κύκλο βρασμού του χυμού ζαχαροκάλαμου. Είναι το ελαφρύτερο χρώμα, έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη και την λιγότερο ιξώδη υφή.
 

Σκούρα ή μεσαία μελάσα: Παράγεται ως υποπροϊόν του δεύτερου κύκλου ζέσεως ζαχαροκάλαμου. Αυτή η μελάσα είναι πιο σκούρα και πιο ιξώδης από την ελαφριά μελάσα και περιέχει λιγότερη ζάχαρη.
 

Blackstrap Molasses: Αυτό είναι το τελικό υποπροϊόν του τρίτου κύκλου βρασμού στη διαδικασία παραγωγής ζάχαρης. Αυτή η ποικιλία περιέχει τη μικρότερη ποσότητα ζάχαρης και έχει την υψηλότερη συγκέντρωση βιταμινών και μετάλλων. Η μελάσα Blackstrap έχει πολύ σκούρο χρώμα, είναι εξαιρετικά παχύρρευστη υφή και, επειδή είναι πολύ συμπυκνωμένη, έχει βαθιά, πικάντικη, σχεδόν πικρή γεύση.

 Δεν υπάρχει μεγάλη ανάγκη να ανησυχείτε για τη συντήρηση της μελάσας. Ακόμα και η μη θειωμένη μελάσα διαρκεί αρκετά χρόνια στο ντουλάπι.



 

Αφού φυτέψαμε τους σπόρους ζαχαροκάλαμου τον Μάρτη, και μεταφυτέψαμε τον Απρίλη, κάναμε δύο διαφορετικές καλλιέργειες. Μία ποτιζόμενη και μία άνυδρη. Η ποτιζόμενη μεγάλωσε περισσότερο και ωρίμασε γρηγορότερα. Πως καταλαβαίνουμε ότι είναι έτοιμα τα ζαχαροκάλαμα; Μόλις σκουρήνει ο σπόρος πάνω στην άκρη και είναι έτοιμος για συγκομοιδή.


 

Κόψαμε το καλαμι 30 πόντους από τη ρίζα καθαρίσαμε την φλούδα, και κόψαμε τα ζαχαροκάλαμα σε κομμάτια των 10 πόντων. Εάν εχετε αποχυμωτή μπορείτε να το περάσετε από αποχυμωτή και να πάρετε μόνον το ζωμό, αλλά επειδή δεν είχαμε αυτή την δυνατότητα βράσαμε τα καλάμια να εξαγουν τον χυμό τους με το βρασμό. Γεμίσαμε την κατσαρόλα με νερό και βάλαμε μία ώρα στη φωτιά να πάρει μια καλή βράση. Κλείσαμε, σκεπάσαμε και συνεχίσαμε την επομένη μέρα. Ξανά ανάψαμε το μάτι αυτή τη φορά θα βράσουμε 2 ώρες ώπου μόλις περάσει το δίωρο θα βγάλουμε τα καλάμια μέσα από το ζουμί-σιρόπι.

 

Συνολικά θα βράσουμε από 5-6 ώρες την κάθε παρτίδα. 

Είναι ένα προιόν φυσικό τούρμπο που μπορεί να μας δώσει  ενέργεια, να δώσει γεύση σε συνταγές μας.

Βάλτε στην διατροφή σας κάθε μέρα 1 κουταλάκι μελάσα, και 2 κουταλάκια μηλόξυδο με ένα ποτήρι νερό και θα δείτε ότι θα χάσετε βάρος αργά, οι σακούλες και οι μαύροι κύκλοι από τα μάτια σας θα φύγουν. Όταν ανοίξετε το βάζο βάλτε τα στο ψυγείο μετά.
Η μελάσα περιέχει σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, νάτριο, φώσφορο, δηλαδή μέταλλα απαραίτητα για τον οργανισμό και αποτελεί ένα από τα καλύτερα φυσικά συμπληρώματα διατροφής στον κόσμο. Εκτός αυτού, θωρακίζει τον οργανισμό με ολικές πολυφαινόλες, ισχυρά αντιοξειδωτικά γνωστά για την αντικαρκινική τους δράση.εν παχαίνει γιατί περιέχει φυσικά σάκχαρα με 0% λιπαρά που στις συνιστώμενες ποσότητες (2 κουταλάκια ημερησίως) αφομοιώνεται πλήρως από τον οργανισμό.

Βοηθά στην αθρίτιδα.

 Έτσι είναι κατάλληλη για όσους κάνουν δίαιτα αφού περιέχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία και την ενέργεια που έχει ανάγκη ο οργανισμός με πολύ λίγες θερμίδες. Επίσης βοηθά στο πρόβλημα της ανορεξίας γιατί αποτρέπει μόνιμες ορμονικές και οργανικές βλάβες, αφού παρέχει στον οργανισμό τα απαραίτητα μεταλλικά στοιχεία που λείπουν.



 


 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις