Α-Ω Σπόρος από πιπεριά Φλωρίνης λεπτόφλουδη για απηξήρανση που θα βρω. Καλλιεργώ πιπεριές Φλωρίνης

Αποτέλεσμα εικόνας για πιπερια φλωρινης καλλιεργειαΟι πιπεριές Φλώρινας είναι δύο είδη. Οι χοντρόφλουδες για ψήσιμο και οι λεπτόφλουδες για αποξήρανση.
Μετά το μακρύ ταξίδι της από την Νότια Αμερική(Βραζιλία) στην Ευρώπη με τον Χριστόφορο Κολόμβο τον 16ο αιώνα, έφτασε στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας εκατό χρόνια αργότερα. Φλώρινα, Πρέσπες, Βέροια, Αριδαία, Κοζάνη υποδέχτηκαν τον καινούριο εξωτικό τότε καρπό. Εκεί όμως που ευδοκίμησε η συγκεκριμένη πιπεριά και προσαρμόστηκε στις εδαφικές και κλιματολογικές συνθήκες, ήταν τα φημισμένα για την ευφορία τους χώματα της Φλώρινας . Μέχρι το 1950 η κόκκινη πιπεριά σε σχήμα «Δ» είχε εξελιχθεί σε σημαντικό προϊόν της περιοχής, ωστόσο το 99% της παραγωγής προοριζόταν για ξήρανση.
Οι πιπεριές συλλέγονται από το κτήμα και, ανάλογα με τη χρήση για την οποία προορίζονται, άλλες ψήνονται στα κάρβουνα, άλλες αποξηραίνονται, άλλες ακολουθούν τη διαδικασία βρασμού και άλλες αναμειγνύονται με διάφορα άλλα υλικά, ώστε να δημιουργηθεί μια υπέροχη σάλτσα.

Μουστοπιπεριά καυτερή, με τυρί ή με σέλινο, φιλετοπιπεριά, πατέ μελιτζανοπιπεριάς, ντοματοπιπεριάς και λιαστής πιπεριάς, σάλτσα καυτερής πιπεριάς, αλλά και σάλτσα πιπεριάς, ντομάτας και σταφυλιού, είναι ορισμένα μόνον από τα καινοτόμα και άκρως απολαυστικά προϊόντα της επιχείρησης, που έχουν αποκλειστικά ως πρώτη ύλη τις ποικιλίες της πιπεριάς Φλωρίνης. Πρέπει να σημειώσουμε ότι όλα τα είδη της πιπεριάς δεν μπορούν να ξηρανθούν . Τέλος οι περισσότερες πιπεριές που εμφανίζονται Φλωρίνης δεν είναι παρά παραλλαγές του πραγματικού είδους.

Οι αληθινές παραδοσιακές πιπεριές Φλωρίνης αρχίζουν να κοκκινίζουν μετά τις 15 Αυγούστου, μέχρι τότε είναι πράσινες. Η καλλιέργεια τους έχει στρεμματική απόδοση πέντε φορές μικρότερη από τις παραλλαγμένες, οπότε δεν θεωρούνται και εμπορεύσιμες.
Οι πιπεριές Φλωρίνης αποτελούν εδώ και χρόνια το καθιερωμένο τοπικό έδεσμα της ομώνυμης περιοχής και αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής διατροφής των κατοίκων της .Η νοστιμάδα τους θα σε αναγκάσει να επαναπροσδιορίσεις τη σχέση σου με το φαγητό και να αναζητήσεις εκ νέου χειροποίητα προϊόντα, απομακρυσμένα από τη λογική του κέρδους και πιο κοντά στις σπιτικές γεύσεις.

Συνταγές με ΠΙΠΕΡΙΕΣ

Πατέ πράσινης φιλετοπιπεριάς

100% Πιπεριά ψητή στα κάρβουνα, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, αλάτι, ξίδι. Ξεφλουδισμένη στο χέρι για να κρατήσει τα αρώματα της φυσικής πιπεριάς, αλεσμένη με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, αλάτι, ξίδι.
 

Πατέ λιαστής πιπεριάς

80% Λιαστή πιπεριά, 10% καυτερή πιπεριά, 10% έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, αλάτι, καρύδι μπαχαρικά, σκόρδο. Ένα βαζάκι 260γρ περιέχει 3 κιλά περίπου φρέσκες πιπεριές, μετά από μαγείρεμα 6 ωρών για συμπύκνωση.

Πατέ Μελιτζανοπιπεριάς

Πιπεριά, μελιτζάνα, ντομάτα στα κάρβουνα, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, αλάτι. Ξεφλουδισμένα στο χέρι για να κρατήσουν τα αρωματα.

Σάλτσα πιπεριάς, ντομάτας και σταφυλιού

Περιέχει πιπεριά, ντοµάτα, πετµέζι, βασιλικό, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, καρυκεύµατα




Πατέ λιαστής πιπεριάς

80% Λιαστή πιπεριά, 10% καυτερή πιπεριά, 10% έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, αλάτι, καρύδι μπαχαρικά, σκόρδο. Ένα βαζάκι 260γρ περιέχει 3 κιλά περίπου φρέσκες πιπεριές, μετά από μαγείρεμα 6 ωρών για συμπύκνωση.

Πατέ πράσινης φιλετοπιπεριάς

100% Πιπεριά ψητή στα κάρβουνα, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, αλάτι, ξίδι. Ξεφλουδισμένη στο χέρι για να κρατήσει τα αρώματα της φυσικής πιπεριάς, αλεσμένη με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, αλάτι, ξίδι.
 

Μουστοπιπεριά

Κόκκινη γεμιστή πιπεριά γνήσια Φλωρίνης με λάχανο, καρότο, σέλινο, σκόρδο, ξίδι και μούστο από 100% ξινόμαυρο σταφύλι α΄ ζώνης


Σπόρος από πιπεριά παραδοσιακή Φλωρίνης 
α) Χονδρόφλουδη 20 σπόροι 3ευρω
β) Λεπτόφλουδη 20 σπόροι 3ευρω

Για παραγγελία στείλε μύνημα στο zevs2013ltd@yahoo.gr αποστολή σε όλη την Ελλάδα με 3ευρω έξοδα αντικαταβολής. Μινιμουμ παραγγελία 10ευρω

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις