Α-Ω Που θα βρω σπάνιες ελληνικές ποικιλλίες παραδοσιακών πεπονιών. Μια τεράστια γκάμα σπόρων ελληνικών πεπονιών από το 1900-σήμερα

Πεπόνια ΧΑΣΑΝ ΜΠΕΙ

Μια μεγάλη ποικιλλία ελληνικών και όχι μόνον παραδοσιακών σπόρων πεπονιών σπάνιων ειδών που τείνουν να εξαληφθούν θα βρείτε εδώ στο e-shop της τράπεζας Σπόρων SPOROSBANK του αγροκτήματος BIONATURE ART. Μετά από μεγάλη έρευνα χρόνων κατάφερε να συγκεντρώσει ποκιλλίες χαμένες από την Ελλάδα από το 1960-70. Κληρονομιά μεγάλη από σπόρους κημείλια αυτού του υπέροχου φρούτου.


http://www.sporosbank.com/423483996/category/562620/%cf%80%ce%b5%cf%80%ce%bf%ce%bd%ce%b9%ce%b1

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ
Ποτέ δεν φυτεύομε πεπόνια στο ίδιο μέρος του κήπου.Φυτέψτε πεπόνια ξανά στο ίδιο σημείο μετά 3 - 4 χρόνια. Αφού το μήκος των βλαστών ξεπεράσει το 1μ. μπορείτε να κόψετε τις άκρες τους και έτσι το φυτό θα δέσει πιο πολλά πεπόνια σε πιο λίγο χώρο.
Δεν θα πρέπει το πεπόνι να βρίσκεται σε άμεση επαφή με το χώμα
Τα μικρά πεπόνια μπορείτε να τα κρεμάσετε σε ΠΕΡΓΟΛΑ ή σε φράκτη.
Τα πεπόνια θέλουν νερό όταν το χώμα τους είναι στεγνό.

Τα πεπόνια ωριμάζουν στα τέλη του καλοκαιριού ή τα μέσα Σεπτεμβρίου.
Τα πεπόνια, μπορούν να καλλιεργηθούν στον κήπο ή ακόμη και σε μεγάλες γλάστρες (ποικιλίες νάνοι), αρκεί το μέρος να το βλέπει όλη την ημέρα ο ήλιος.
Πεπόνι ΤΟΠΑΤΑΝ

 Μέχρι τη δεκαετία του '70 η καλλιέργεια του είδους στην Ελλάδα βασιζόταν σε μεγάλο αριθμό ποικιλιών. Από τις πιο γνωστές ήταν τα πεπόνια Άργους, τα μοσχάτα, τα κανελιά, τα τοπάνια, τα λουτίφια, τα παρδαλά, τα μουλκίου, τα ισπανικά, τα καντλού πρεσκότ, οι μάππες, τα “τύπου ανανά”, τα μαλτέζικα, τα αυλακωτά, τα πλουμιστά, τα γκρίζα, τα άσπρα, τα ισπανικά, τα καβαγιόν, τα μαργαριτίου, οι κατσάμπες, τα παγγίρια, τα κρεμαστά, τα Καρακατσά, τα σαριά, τα ρασέλια, τα Ιτσίδια, τα κιρκ-αγάτς, τα χασάν-μπέη, τα τοπατάν κ.ά. Μάλιστα, λόγω του ότι οι ποικιλίες διασταυρώνονταν αρκετά εύκολα μεταξύ τους, ο αριθμός τους συνεχώς μεγάλωνε.

Ψάξαμε πολύ και επαναφέρουμε σιγά σιγά ποικιλλίες που έχουν εξαφανιστεί από την Ελλάδα. Ποικιλίες που καλλιεργούσαν στον Πόντο και την Αν. Ρωμυλία, στην Ανατολία και έφεραν οι παπούδες μας από εκεί. Στο e-shop θα βρείτε αρχαίες ποικιλλίες πεπονιών για αξέχαστες γεύσεις.

Πεπόνι Αργείτικο
ΧΑΣΑΝ ΜΠΕΙ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις