Α-Ω ΖΑΚΥΝΘΙΝΟ ΠΕΠΟΝΙ ΜΠΙΚΙΡΙ η ΚΑΤΣΑΜΠΑ

Κατσάμπα ή μπικίρι ένα χειμερινό πεπόνι που κόβεται το Σεπτέβρη και κρεμιέται στα δοκάρια της στέγης εώς τα Χριστούγεννα σε αεριζόμενο σκοτεινό χώρο. Τρώγεται τα Χριστούγεννα στις γιορτές του Δωδεκαημέρου.

Είναι πεπόνι ντόπιο μη γεννετικά τροποποιημένο που καλλιεργείται στην Ζάκυνθο και Κεφαλονιά. Εξωτερικά έχει πράσινο χρώμα, και σχετικά σκληρή επιφάνεια. Πρόκειται γα ιδιαίτερα εύγευστο φρούτο. Καλλιεργείται κυρίως στην περιοχή της Παλικής όπως επίσης και στην περιοχή του Αγίου Λέοντα Ζακύνθου και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στους κατοίκους της Κεφαλονιάς και της Ζακύνθου

 Στο  χριστουγεννιάτικο δείπνο της παραμονής  έτρωγαν  μπρόκολο, κυδώνι και «κατσάμπα» (πεπόνι χειμωνιάτικο), τα οποία ήταν κρεμασμένα από την «κόρδρα» ή το «μπουρντουνάρι» δηλαδή το χοντρό ξύλο της σκεπής 

Σπόρους για την καλλιέργεια του θα βρείτε εδώ
 http://www.sporosbank.com/423483996/category/562620/%cf%80%ce%b5%cf%80%ce%bf%ce%bd%ce%b9%ce%b1




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις