Α-Ω ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ SLIVOVICA (Τσίπουρο ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ και κυρίως Σερβίας με δαμάσκηνα)


Μια και η ενασχόληση πια με το κτήμα και την φύση μας σπρώχνει σε νέες αναζητήσεις, αποφάσισα να ψάξω σε σέρβικα blogs για την μαγική συνταγή του ποτού SLIVOVICE και να σας την δώσω να δοκιμάσετε
Η αναζήτηση μου έφερε στο μυαλό παλιές μνήμες από τα φοιτητικά μας χρόνια στο Βελιγράδι, στο Νοβισαντ καθώς και από τον πόλεμο που τελικά από το 2010 και μετά δεν έχει φύγει από το μυαλό μου, ότι οδεύουμε προς τα εκεί, όπως και να έχει όμως πάμε σε κάτι πιο ευχάριστο και ας πνίξουμε τον πόνο της κρίσης σε μια ρακί

  • 11 κιλά φρούτα απο κάθε είδους δαμάσκηνα, άγρια κορόμηλα, βανίλες τα οποία δεν πλένουμε απλά καθαρίζουμε το κουκούτσι
  • 8 λίτρα καθαρό νερό
  • Ζαχαρη 100-200γρείναι σχετικό ανάλογα με το πόσο ξυνά είναι τα δαμάσκηνα μας
  • μαγιά κλασικη για ψωμί


Βάζουμε τα πιο ώριμα δαμάσκηνα χωρίς όμως το κουκούτσι, τα περνάμε από μήλο ή μούλτι
Ρίχνουμε μια μαγιά για να αρχίσει η ζύμωση, και τοποθετούμε το βαρέλι μας σε σκοτεινό μέρος με (18-25 ° C) σκεπασμένο με τούλι ή πετσέτα για τα μυγάκια, ενώ ανακατεύουμε κάθε μέρα το μείγμα για να μην ξυνίσει, έαν το μείγμα αρχίζει να αφρίζει σε μια μέρα σημαίνει ότι όλα πάνε πολύ καλά, εάν δεν ξεκινήσει τότε βοηθήστε το λίγο με νερό και ζάχαρη, εάν μπορείτε να μετρήσετε ζάχαρα με baum θα έχετε 8-9%

Ιδανική θερμοκρασία είναι  - + 15 ° C
Η διαδικασία κρατά 15-45 ημέρες και μόλις θέλουμε να σταματήσουμε την ζύμωση ρίχνουμε το χάπι που ρίχνουμε και στο κρασί και το πάμε για απόσταξη, προτείνω να κάνετε διπλό βρασμό και να προσθέσετε μαστίχα χίου αντί για γλυκάνησο από την απόσταξη λάβαμε το αλκοόλ στο 25-35%

Μπορείτε να διατηρήσετε σε δρύινα βαρέλια για καλύτερη γεύση εώς και 5 χρόνια, πίνεται με κρύο νερό ή πάγο όπως το δικό μας τσίπουρο, με μεζέ και φρυγανισμένο ψωμί

Το πρώτο ποτήρι έχει πολύ αλκοολ που θα βγάλετε το πετάτε γιατί είναι πολύ επικίνδυνο ή το κρατάτε για εντριβές όπως και την ουρά το τελευταίο μέρος


Οι πληροφορίες που έχω είναι από μετάφραση, φέτος θα δοκιμάσω για 1η φορά για να έχω και ιδία άποψη καθώς επίσης και πόσο ποτό θα βγάλει η συγκεκριμένη συνταγή




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις