Α-Ω Ειδη χειμερινής ΚΟΛΟΚΥΘΙΑΣ, σπόροι και πληροφορίες, καλλιέργεια ΓΙΓΑΝΤΙΑΣ ΚΟΛΟΚΥΘΑΣ




Είδη ΚΟΛΟΚΥΘΑΣ
1. ambercupΜια συγγενής της  νεραγκούλα, ambercup κολοκυθας μοιάζει με μια μικρή κολοκύθα με λαμπρό πορτοκαλί και  κόκκινο καβούκι της, αλλά με μια ελαφρώς πιο ανώμαλη υφή εξωτερικά. Έχει μια φωτεινή πορτοκαλί, λεπτόκοκκη σάρκα με πολύ γλυκιά γεύση. 
2. Butternut ΚΟΛΟΚΥΘΑ ΚΟΥΔΟΥΝΑΊσως η πιο γνωστή από όλες τις ποικιλίες σκουός χειμώνα. Η Butternut έχει ένα επίμηκες, σχήμα αχλαδιού σκουός με κρεμώδη χρώμα δέρματος και μια  γλυκιά / καρυδιού γεύση με φωτεινή πορτοκαλί σάρκα. Η γεύση και η υφή είναι κάπως παρόμοια με εκείνη της γλυκοπατάτας
 
3. Πίτα κολοκύθαΠερισσότερο από ακριβώς για διακόσμηση! Παρά το γεγονός ότι όλοι οι κολοκύθες μπορούν να καταναλωθούν, υπάρχει μια διαφορά μεταξύ αυτού γλυκιά γεύση κολοκύθας και ινώδη, σαρκωμένο και μειλίχια ομολόγους της. κολοκύθες πίτα μπορεί να είναι στον ατμό, στη συνέχεια, πολτοποιημένα και χρησιμοποιείται στο ψήσιμο ή σε ένα yummy κολοκύθα ζυμαρικά. Δοκιμάστε αυτή την υπέροχη συνταγή για κολοκύθα Gnocchi. 
4. Buttercup Μπορεί να μυρίζει σαν ένα μυρωδάτο αγγούρι, όταν φρεσκοκομμένα, ωστόσο μια φορά μαγειρεμένα, σκούρο πορτοκαλί / κόκκινο σάρκα του γίνεται πυκνή, γλυκιά και ήπια, κάπως παρόμοια με μια γλυκοπατάτα.

5. Μπλε ΧάμπαρντΤο μπλε Χάμπαρντ είναι ένα πολύ μοναδική ! Κάτω από γκρι-μπλε άμορφο της, ανώμαλο δέρμα είναι ένα γλυκιά και αλμυρή  πορτοκαλί σάρκα. . Η σάρκα μπορεί να είναι αλευρώδης και ξηρή, έτσι είναι καλύτερα να χρησιμοποιείται σε σούπες, βραστά και ογκρατέν.
 
6. SPAGETIΈνα άλλο πολύ γνωστό κολοκύθι είναι ποικιλία, SPAGETI είναι εύστοχα ονομάστηκε - όταν μαγειρεύονται, η σάρκα του γίνεται «ινώδη» και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μια υγιή εναλλακτική λύση μανέστρα.
 
7. AcornΤο βελανίδι σκουός μοιάζει με ένα βελανίδι στο σχήμα (έκπληξη!), Και έχει μια ομαλή σκούρα πράσινη, με στίγματα πορτοκαλί περίβλημα με βαθιά πλευρά.  
Η σάρκα είναι μετρίως ινώδες, με μια βαθιά καρυδιού και ελαφρώς γλυκιά γεύση, καθιστώντας το ιδανικό για το παραγέμισμα, πολτοποίηση και το ψήσιμο.
 
8. DelicataΕπιμήκης με ριγέ βρώσιμο δέρμα και χλωμό κίτρινο σκίαση, έχουν μια γλυκιά και γήινη γεύση και κρεμώδη υφή παρόμοια με μια βουτυράτη butternut.


Επίσης υπάρχουν και οι γιγας ΚΟΛΟΚΥΘΕΣ που οι Αμερικάνοι κάνουν διαγωνισμούς για το ποιος θα βγάλει την μεγαλύτερη
 Η ΓΙΓΑΣ ΑΤΛΑΝΤΙΚ  παλιά ποικιλία προ του 1900. Έχει κοκκινωπό πορτοκαλί καρπό. Στρογγυλή ριγωτή ομοιόμορφη κολοκύθα κατάλληλη για πίτες και διακόσμηση. Είναι γνωστή σαν την ποικιλία της σταχτοπούτας ‘Cinderella’. Κάνει κολοκύθες βάρους 20-80 κιλών. Αποθηκεύεται πολύ καλά
Το μυστικό για να πετύχουμε μεγάλη κολοκύθα πρέπει να μην την αφήσουμε να βγάλει άλλους καρπούς αλλά να δέσει μόνον έναν. Επίσης όταν αρχίσει να ανθίζει αφαιρούμε τα πρώτα άνθη και δεν την αφήνουμε να κάνει κολοκύθι μέχρι να δέσει το φυτό.Θέλουν πολύ ήλιο, κοπριά, και νερό, στάχτη στις ρίζες για να διώξουμε τα σκουλίκια Το έδαφος επίσης παίζει σημαντικό ρόλο, θέλει ξεκίνημα κοπρίσματος από το Φθινόπωρο, με κοπριά ορνιθας, μετά κόμποστ, και Το pH του εδάφους πρέπει να είναι μεταξύ 6,5 και 6,8.Εάν φυτεύατε το χειμώνα αρακά ή σίκαλη θα ήταν το ιδανικό για το έδαφος σας, τέλος και ο σπόρος παίζει σημαντικό ρόλο, καθώς και η χρονιά και η καλή σας τύχη!
Ο σπόρος φυτεύεται εσωτερικά τον Μάρτιο, και 6 εβδομάδες όταν μεταφυτέψουμε καλό θα ήταν να είναι σκεπασμένο με μικρό θερμοκήπιο για να αναπτυχθεί σωστά.
Σε 8 εβδομάδες από την ημέρα σποράς ξεκινάνε τα πρώτα θυληκά άνθη, τα οποία δεν αφήνετε για 15  μέρες απλά τα κόβετε. Και μετά ξεκινήστε για το μεγάλο άλμα.
Κλαδέυετε την κολοκύθα μην την αφήνετε να βγάζει πλαινά κλαδιά μετά το κολοκύθι που θα επιλέξετε να κρατήσετε και ξοδεύει δυνάμεις το φυτό.
Εάν θα λιπάνετε ρίξτε τον Ιούλιο κάλιο και φώσφορο

ΜΠΛΕ ΜΠΑΝΑΝΑ ΚΟΛΟΚΥΘΙ ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑΣ
  Πληροφορίες θα βρείτε εδώ  :


 Ιστορία ΚΟΛΟΚΥΘΑΣ Οι περισσότερες κολοκύθες καλλιερφούνται σε αμπέλια και πιστεύεται ότι είναι εγγενή στις Άνδεις και Εσωτερική Αμερική ενώ  σπόροι κολοκύθας που χρονολογούνται από το 7000-5500 π.Χ. βρέθηκαν στο Μεξικό.  

Οι Ιθαγενείς και Αμερικάνοι  χρησιμοποιούσαν τις κολοκύθες για  τρόφιμα και τα υλικά, το ψήσιμο τους πάνω από τις πυρκαγιές και ξήρανση μακριές λωρίδες για να υφάνει σε ψάθες.  
Οι κολοκύθες, μαζί με τα φασόλια και το καλαμπόκι που συνήθως αναφέρονται ως οι τρεις αδελφές, λόγω του στυλ καλλιέργειας των  ιθαγενών και Ινδιάνων, οι οποίοι τα φύτευαν μαζί για να αλληλοβοηθάνε το ένα το άλλο.

 Η πρώτη κολοκυθόπιτα ήρθε περίπου όταν άποικοι διακόπτει την κορυφή του μια κολοκύθα, αφαιρούνται οι σπόροι και πρόσθεσε μερικά μπαχαρικά, το γάλα και το μέλι και ψήνονται ότι πάνω από καυτά κάρβουνα.

Η λέξη κολοκύθα προέρχεται από την ελληνική λέξη pepon σημαίνει μεγάλο πεπόνι. 

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

Οι χειμωνιάτικες κολοκύθες είναι έτοιμες για συγκομιδή όταν ο φλοιός τους χάνει τη φυσική λάμψη τους. Μετά από το στάδιο της πλήρης ανάπτυξής τους, αφήστε τις κολοκύθες άλλες 10-15 ημέρες να ωριμάσουν και κόψτε το κοτσάνι 3 εκατοστά πάνω από την κολοκύθα. Μην αφήσετε τα φρούτα να κρυώσουν. Αποθηκεύστε τες σε καλά αεριζόμενο μέρος με θερμοκρασίες 7-16°C.
Στην Ελληνική αγορά βρίσκουμε πολύ συχνά την κολοκύθα κουδούνα  Butternut

Η λίπανση γίνεται κάθε βδομάδα, αρκετό καιρό πριν ξεκινήσει η φύτευση των σπόρων. Οι κυριότερες ουσίες που χρειάζεται να περιέχει το έδαφος είναι άζωτο, φώσφορος και κάλιο. Μετά τη φύτευση, που γίνεται σε αποστάσεις 90-120 εκ., τα νέα φυτά σε γενικές γραμμές έχουν μικρές ανάγκες περαιτέρω λίπανσης, παρά μόνο με κάποιο υγρό λίπασμα, όταν το φυτό βγάζει τους πρώτους καρπούς, ώστε αυτοί να αναπτύξουν καλό μέγεθος.
Τα φυτά έχουν ανάγκη από πολύ νερό για να μεγαλώσουν σωστά και αν κάποια στιγμή δεν υπάρχει αρκετή υγρασία, τότε το πρώτο πράγμα που κάνουν είναι να ρίξουν τους καρπούς στο έδαφος. Η μεγάλη ποσότητα νερού που χρειάζονται, οφείλεται κατά κύριο λόγο στα πλατιά φύλλα των φυτών από τα οποία η υγρασία εξατμίζεται γρήγορα. Παρόλ’ αυτά, οι κολοκυθιές Butternut χρειάζονται λιγότερο νερό από τις κλασικές κολοκύθες. 

Οι παραγωγοί δε θα πρέπει να φτάνουν και στο αντίθετο άκρο, δηλαδή να τις πλημμυρίζουν με νερό, καθώς τα φυτά και οι καρποί τους θα σαπίσουν. Η συνιστώμενη ποσότητα νερού ανά βδομάδα είναι περίπου 25-40 mm.Όσον αφορά την παραγωγικότητα, αν η φύτευση και η ανάπτυξη των φυτών γίνει φυσιολογικά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, τότε κατά μέσο όρο το κάθε φυτό αποδίδει 10 έως 25 ή και περισσότερους καρπούς, ανάλογα, βέβαια, και με την ποικιλία, από τους οποίους συνήθως κρατάμε 2 με 3. Καλές σοδιές πραγματοποιούνται κάθε 2 με 3 χρόνια

Σπόροι από κολκυθιές:
1) ΣΠΑΓΓΕΤΙ
2) ΓΙΓΑΣ
3)ΜΠΛΕ ΚΟΛΟΚΥΘΑ
4)ΚΟΥΔΟΥΝΑ

Θα βρείτε στο email   zevs2013ltd@yahoo.gr

www.sporosbank.com
 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις