Α-Ω Καλλιεργώ άγρια χόρτα στον κήπο μου Muscari-Κουρκουτσέλια και χαμομήλι.




Βολβώδες, αυτοφυώμενο λαχανικό. Τρώγονται  οι βολβοί βραστοί με λάδι και ξύδι. Με σκόρδο και άνηθο γίνονται ιδιαίτερα νόστιμοι. Μαζεύουμε Φεβρουάριο-Μαρτιο. Ο σπόρος φυτεύεται το Φθινόπωρο σε γραμμές και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα, κάντε ένα παρτέρι με αυτά και χαμομήλι νωρίς το Φθινόπωρο και αφήστε την φύση να μεγαλουργήσει.
Τα κουρκουτσέλια ή Λαζαράκια  είναι άγρια λουλούδια με βολβό, λεπτό μίσχο και μωβ-μπλε λουλουδάκια, τα οποία εμφανίζονται μετά τις βροχές του χειμώνα, στο τέλος Φλεβάρη μέχρι τέλος Μάρτη, ανήκουν στην οικογένεια των υάκινθων.

 Τα muscari έχουν ολίγον δηλητήριο, το οποίο όμως εξουδετερώνεται με το βράσιμο. Αυτό, για να μην σας φοβίσω, συμβαίνει και με άλλους βολβούς. Γι αυτό θέλουν ξεπίκρισμα.


Η συλλογή τους για κατανάλωση γίνεται την άνοιξη, γύρω στο Πάσχα, νωρίτερα ή αργότερα ανάλογα μα την περιοχή. Εντοπίζονται εύκολα από την χαρακτηριστική ταξιανθία τους στο υπέργειο μέρος και ακολουθεί η εξαγωγή των βολβών από το έδαφος. Συγκομίζονται οι βολβοί, καθώς και το λευκό στέλεχος που μένει μετά την αποκοπή των πράσινων φύλλων. Την εποχή αυτή το έδαφος είναι υγρό και βοηθάει να βγουν εύκολα. Διώχνουμε τα χώματα με προσοχή, τα πλένουμε και τα στεγνώνουμε καλά. Φύλλα και άνθη μαζεύονται μαζί. Καλό είναι  να μαζεύονται το απόγευμα, γιατί περιέχουν όλες τις ουσίες που μάζεψαν στη διάρκεια της ημέρας. Προσοχή χρειάζεται στη μεταφορά των φύλλων και των λουλουδιών, να μην πατηθούν το ένα με το άλλο. Να παίρνουμε μέτρα ώστε ν΄ αερίζονται καλά και ν΄ αποφεύγουμε τα τσουβάλια, προτιμώντας τα καλάθια.



 Συνταγή για ΜΟΥΣΚΑΡΙ βολβούς:

1)Παίρνουμε τους βολβούς που μαζέψαμε και τους καθαρίζουμε. Κόβουμε τις ρίζες και επάνω μπορούμε να αφήσουμε ένα κομμάτι βλαστού.

2)Βράζουμε τους βολβούς ώσπου να τρυπιούνται με το πιρούνι.

3)Τους αφήνουμε στο νερό για περίπου 24 ώρες για να ξεπυκρίσουνε και αλλάζουμε 2 φορές νερό.

4)Φτιάχνουμε άρμη: Διαλύουμε αλλάτι μέσα σε νερό ώσπου να επιπλεύσει ένα αυγό.

5) Τους αφήνουμε γύρω στις 12 ώρες στην άρμη να αλμηριστούν. Μπορούμε να τους δοκιμάσουμε για να δούμε αν έγιναν όσο αλμυροί τους θέλουμε..

6)Τους ξεπλαίνουμε και τους βάζουμε σε νερό με ξύδι και κάποιο βότανο. (μάραθο, δεντρολίβανο)

Οι βολβοί έιναι έτοιμοι και μπορούμε να τους φάμε μαζί με λάδι. Εαν μας βγούνε αλμηροί ή πολύ ξυδάτοι μπορούμε να τους αφήσουμε στο νερό ή στο λάδι να γλυκάνουνε. Αντίστοιχα μπορούμε να τους ξαναβάλουμε σε αλάτι ή ξύδι για να γίνουνε πιο πικάντικοι.




Τρώγονται ακόμα και τα άνθη με τους βλαστούς ως σαλάτα.
Συνταγή για τα ΑΝΘΗ

Πως τα μαγειρεύουμε τα λαζαράκια:
για 2-3 ματσάκια κουρκουτσέλια
1-2 κ. σ. πάστα ντομάτας (ανάλογα πόσα έχουμε)
1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
λίγο λάδι
ξύδι
αλάτι
αυγά προαιρετικά να τα κάνουμε ομελέτα

Κόβουμε τα τρυφερά λουλούδια με μικρούς μίσχους που έχει πάνω του λουλούδια.
Τα πλένουμε και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με λίγο νερό (εώς να τα σκεπάζει).
Βράζουμε τα λουλουδάκια μαζί με 1-2 κουταλιές πάστα ντομάτας ή χυμό ντομάτας, μερικές σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες και λίγο λαδάκι.
Βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν.
Αν χρειαστεί προσθέτουμε νερό.
Στο τέλος του μαγειρέματος, προσθέτουμε όσο ξύδι θέλουμε.
Γραφει η Σοφία Κυριακίδου



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις