Α-Ω ΤΙ ΑΥΓΑ ΤΡΩΜΕ, ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΙΔΩΝ ΤΩΝ ΑΥΓΩΝ

  


Το αβγό είναι η δεύτερη παιδική τροφή μετά το γάλα

ΑΥΓΑ ΠΑΠΙΑΣ
Τα αυγά πάπιας είναι παρόμοια με το κλασσικό αυγό, αλλά είναι μεγαλύτερα. Ακριβώς όπως τα αυγά κότας, αυτά τα αυγά είναι διαθέσιμα σε μεγέθη που κυμαίνονται από μικρά προς μεγάλα. Έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες από τα αυγά κότας, και έχουν επίσης υψηλότερη περιεκτικότητα σε λίπος. Όταν βράσει ένα αυγό πάπιας, το ασπράδι παίρνει μια μπλε απόχρωση και ο κρόκος γίνεται ένα πλούσιο κόκκινο χρώμα, σαν πορτοκαλί. Ένα αυγό πάπιας περιέχει περίπου 9 γραμμάρια πρωτεΐνης και σχεδόν 10 γραμμάρια λίπους.

 ΑΥΓΑ ΚΟΤΑΣ
 Ο πιο γνωστός και ευρέως διαθέσιμος τύπος του αυγού είναι τα αυγά κότας τα οποία είναι οικονομικά και αποτελούν μια φιλική επιλογή για όποιον θέλει να πάρει τα οφέλη από τα αυγά χωρίς να ξοδέψει μια περιουσία όπως γίνεται με μερικές από τις πιο ασυνήθιστες μορφές των αυγών. Ένα μεγάλο αυγό παρέχει γενικά περίπου 6g πρωτεΐνης, 5 g λίπους και μηδενικούς υδατάνθρακες.

ΑΥΓΑ ΟΡΤΥΚΙΟΥ
 Τα αυγά ορτυκιού είναι μικρά σε μέγεθος, αλλά έχουν μια γεύση παρόμοια με τα αυγά κότας. Συνήθως θα τα δείτε σε προγράμματα μαγειρικής gourmet ή σε φανταχτερά μενού στα εστιατόρια, αφού το αυγό ορτυκιού έχει πολλά να προσφέρει ως ένα από τα ομορφότερα αυγά που είναι διαθέσιμα. Έρχονται σε μια ποικιλία χρωμάτων από μπλε ή μαύρο ή άσπρο. Σε γενικές γραμμές περίπου πέντε αυγά ορτυκιού είναι το ισοδύναμα του ενός μεγάλου αυγού κότας. Αυτό το είδος αυγού τρώγεται συνήθως βραστό. Ένα αυγό ορτυκιού έχει περίπου 1 γραμμάριο λίπους και 1 γραμμαρίου πρωτεΐνης.

ΑΥΓΑ ΦΑΣΙΑΝΟΥ
 Τα αυγά Φασιανού είναι μικρότερα από τα αυγά μιας κότας και έχουν μια πιο πλούσια γεύση, ο κρόκος στο εσωτερικό είναι μεγαλύτερος από ένα αυγό ορτυκιού, αλλά περίπου το μισό μέγεθος ενός κρόκου κλασσικού αυγού. Είναι στην εποχή από τον Απρίλιο έως τον Αυγουστο Τα κελύφη κυμαίνονται στο χρώμα από ένα πράσινο ελιάς έως καφέ, και μαγειρεύονται βραστά, ποσέ ή ακόμα και τηγανητά. Ένα αυγό φασιανού περιέχει περίπου 10 γραμμάρια λίπους και 6 γραμμάρια
πρωτεΐνης.

ΑΥΓΑ ΦΡΑΓΚΟΚΟΤΑΣ
 Είναι γνωστά για τον πλούσιο και έντονα αρωματικό κρόκο τους. Το κελύφος τους είναι ένα χρώμα σαν πλιγούρι βρώμης και παρόλο που είναι περίπου 20% μικρότερά από τα αυγά μιας κότας, έχουν πολλή περισσότερη γεύση στο εσωτερικό. Η φραγκόκοτα είναι ένα εγγενές πουλί στη Νότια Αφρική και γεννάει μόνο περίπου πενήντα έως εξήντα αυγά το χρόνο. Θεωρούνται ότι είναι στην εποχή από την άνοιξη μέχρι το καλοκαίρι. Αυτό το πουλί είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στη Γαλλία και τα αυγά του είναι νόστιμα όταν βράσουν. Ένα αυγό φραγκόκοτας περιέχει περίπου 3,5 γραμμάρια λίπους και περίπου 6 γραμμάρια πρωτεΐνης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις