Α-Ω Φασιανός για Τραπέζι γιορτινό. ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΜΕ ΚΥΝΗΓΙ



Βρετανία: Χήνα και φασιανός στο τραπέζι
Στη Μεγάλη Βρετανία αγαπούν τη γαλοπούλα, αν και δεν είναι σπάνιο να παίρνουν τη θέση της στο γιορτινό τραπέζι η χήνα, το κοτόπουλο, η πάπια, το καπόνι ή ο φασιανός που σερβίρονται με γέμιση και gravy. Στο τραπέζι μπαίνουν, επίσης, cranberry sauce, ψητές πατάτες και λαχανικά, όπως λαχανάκια Βρυξελλών. 
Στη Γερμανία
Την ψητή χήνα και τον κυπρίνο τιμούν και στη Γερμανία αν και δεν είναι σπάνιο να σερβίρουν και γουρουνόπουλο ή πάπια ως κυρίως πιάτο. Όσο για τα συνοδευτικά οι Γερμανοί αγαπούν τις πατάτες, το λάχανο και τα λαχανάκια Βρυξελλών. 
ΗΠΑ: Γλυκοπατάτα, ρίζες και pecan pie
Γαλοπούλα, μοσχάρι, χοιρινό, γέμιση, πουρές πατάτας, κολοκύθα και ψητά λαχανικά, όπως καρότα, πατάτες, γλυκοπατάτες και άλλες ρίζες του χειμώνα, κολοκυθόπιτα και πουτίγκα είναι τα πιάτα που πρωταγωνιστούν στα περισσότερα αμερικάνικα χριστουγεννιάτικα τραπέζια. Στο
 Καναδάς: Ένα Eggnog και μια μηλόπιτα παρακαλώ!
Παρόμοια με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, στον Καναδά αγαπούν τη γεμιστή γαλοπούλα με gravy και cranberry sauce, τον πουρέ πατάτας και τα ψητά λαχανικά. Πέρα από γαλοπούλα, τα Χριστούγεννα τιμώνται το ψητό μοσχάρι και το χοιρινό, για επιδόρπιο προτιμούν πίτα κολοκύθας ή μηλόπιτα, πουτίγκα και κέικ φρούτων, ενώ το ποτό των ημερών είναι το Eggnog.

Προτεινουμε για τα ελληνικά Χριστούγεννα Φραγκόκοτα  Η φασιανό.


 Στην Κέρκυρα ήταν γιορτινό φαγητό η ΦΡΑΓΚΟΚΟΤΑ , που μαγειρευόταν ψητό στον φούρνο κατά τη Νινέττα Λάσκαρι στο περίφημο βιβλίο της “Κέρκυρα: μια ματιά στον χρόνο”, που με χαρά σας αναγγέλλω πρόκειται σύντομα να επανεκδοθεί με σημειώσεις και ευρετήριο

Υλικά (για 4-5 μερίδες)
  • μία φραγκόκοτα ενός έως ενάμιση κιλού, κομμένη σε κομμάτια
  • λάδι εξαιρετικής ποιότητας.
  • 1 πακέτο ξερά βασιλομανίταρα (πορτσίνι) μουλιασμένα για μισή ώρα σε 2 φλυτζάνια ζεστό ζωμό κοτόπουλου
  • 4-5 φλιτζάνια φρέσκα μανιτάρια (διαφόρων ειδών αν έχετε) κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 2-3 φυλλαράκια φασκόμηλο
  • 3 κουταλιές σούπας θυμάρι
  • μαρινάδα: 1 φλιτζάνι κρασί, λίγο λάδι, 1 μεγάλο κρεμμύδι σε λεπτές φέτες, 4-5 σκελίδες σκόρδο χοντροκομμένες
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
 Σε πλαστική σακούλα (φαγητού που σφραγίζει) βάζετε τα κομμάτια της κότας με τα υλικά της μαρινάδας, τα κλείνετε καλά και τα αφήνετε στο ψυγείο μερικές ώρες. Βγάζετε τα ξερά μανιτάρια, φυλάγοντας τον ζωμό, τα ανακατεύετε με τα χλωρά, τα αλατίζετε και τα σοτάρετε με λίγο λάδι ώσπου τα χλωρά να έχουν χάσει τον μισό τους όγκο. Στο τελευταίο λεπτό προσθέστε το θυμάρι και το φασκόμηλο.
Βγάζετε και σκουπίζετε καλά τα κομμάτια της κότας (φυλάγοντας τη μαρινάδα), τα αλατίζετε ελαφρά και τα τσιγαρίζετε λίγα λίγα σε βαθύ τηγάνι με λάδι. Αφήστε τα στο πλάι σε απορροφητικό χαρτί και στο ίδιο λάδι σε μεσαία θερμοκρασία προσθέστε τη μαρινάδα και τσιγαρίστε τα υλικά της, ανακατεύοντας και ξεκολλώντας τα καραμελωμένα κομματάκι απ' τον πάτο του τηγανιού. Όταν έχει ξεθυμάνει το κρασί, προσθέστε και τα μανιτάρια ανακατέψτε καλά και κατεβάστε από την φωτιά.
Σε πήλινη ή μαντεμένια γάστρα απλώστε μισό από το μίγμα μανιταριών, τοποθετήστε από πάνω τα κομμάτια πουλιού σε ένα επίπεδο και καλύψτε με το υπόλοιπο μίγμα. Προσθέστε τον ζωμό όπου μούλιασαν τα μανιτάρια. Τα υγρά να φτάνουν περίπου στα μισά του κρέατος. Αν όχι, προσθέστε λίγο ζωμό. Ψήστε για μιάμιση περίπου ώρα σε προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμών, ελέγχοντας μια φορά και προσθέτοντας λίγο ζωμό αν χρειάζεται.
 _________________________

Φραγκόκοτα με κάστανα και δαμάσκηνα

Υλικά (για 4 άτομα):
1 φραγκόκοτα, γύρω στο 1½ κιλό, κομμένη σε μικρά κομμάτια
250 γρ. δαμάσκηνα ξερά
30 κάστανα, βρασμένα και καθαρισμένα
7 - 8 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα (ή 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι)
1 μεγάλο πράσο, μόνο το άσπρο μέρος, ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδου, τριμμένες
1 κουτ. σούπας μέλι
χυμός από 1 μεγάλο πορτοκάλι
1 κουτ. σούπας ξίδι
αλάτι, πιπέρι
1 μοσχοκάρυδο τριμμένο
1 φλιτζ. καφέ κονιάκ
1 φλιτζ. καφέ λάδι

Bάζουμε λίγο από το μετρημένο λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι και τηγανίζουμε τα κομμάτια του πουλιού να ροδίσουν, αλατοπιπερώνουμε και σβήνουμε με το κονιάκ. Κουνάμε το τηγάνι, γυρίζουμε τα κομμάτια και, όταν εξατμισθεί το κονιάκ, το τραβάμε από τη φωτιά.
Σε ρηχή κατσαρόλα βάζουμε τα κρεμμυδάκια, το πράσο και το σκόρδο και τακτοποιούμε πάνω τα κομμάτια της φραγκόκοτας. Διαλύουμε το μέλι στο χυμό πορτοκαλιού και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα, βάζουμε και το μοσχοκάρυδο, το υπόλοιπο λάδι, το ξίδι και βραστό νερό μόλις να τα σκεπάζει. Τα αφήνουμε να βράσουν. Οταν αρχίσει να μαλακώνει το κρέας, προσθέτουμε τα κάστανα και τα δαμάσκηνα και τα αφήνουμε να τελειώσουν το βράσιμο (για 15 λεπτά περίπου για να μην λιώσουν οι καρποί) και να μείνει το φαγητό χωρίς περίσσια υγρά. Δοκιμάζουμε το αλατοπίπερο πριν το αποσύρουμε. Συνοδεύουμε με ρύζι, πατάτες τηγανητές ή κοφτό μακαρονάκι.

Διατίθεται κρέας φασιανού-φραγκόκοτας-πέρδικας στο κτήμα BIONATURE ART
www.sporosbank.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις