Α-Ω Άγριος Αρακάς.Μαναρόλια

 Vicia dasycarpa, 26 Μάρτη 2010 Μπουφόραχη ΑΡΧΑΙΑ ΘΟΥΡΙΑ

Άγριος αρακάς(Vicia dasycarpa )

Μονοετής, διετής ή πολυετής πόα, μέτρια χνουδωτή, 0,30-1 μ., με βλαστό λεπτό, γωνιώδη, αναρριχώμενο. Φύλλα σχεδόν επιφυή με 5-10 ζεύγη ωοειδών – προμηκών ή λογχοειδών – γραμμοειδών φυλλαρίων. ΄Άνθη πολλά σε βότρεις μακρύτερους των αντίστοιχων φύλλων. Στεφάνη πορφυροϊώδης με στίγματα λευκά. ΄Άνθηση : Μάρτιο- Ιούλιο

 Vicia villosa

 

ΕΔΩΔΙΜΟΤΗΤΑ:
Το φυτό δεν είναι εδώδιμο.
ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ:
Σύμφωνα με σχετική Πανεπιστημιακή έρευνα το φυτό μπορει να χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία της νόσου του Crohn. Πρόκειται για μία πάθηση στην οποία το τοίχωμα ενός ή περισσοτέρων τμημάτων του πεπτικού συστήματος πρήζεται, ερεθίζεται και φουσκώνει. Αυτό το πρήξιμο μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα και την στένωση του πεπτικού σωλήνα σε αυτό το σημείο.

ΑΛΛΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ:
Χρησιμοποιείται ως βοσκή ή διατηρημένη χορτονομή (σανό) . Το φυτό  θεωρείται γενικά ασφαλές για κατανάλωση από μηρυκαστικά, αλλά υπάρχουν πολλές αναφορές σε δηλητηρίαση σε βοοειδή, χοίρους και πουλερικά από την κατανάλωση σπόρων του . Οι σπόροι περιέχουν διάφορες τοξικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων των υψηλών ποσοτήτων (> 2,0 τοις εκατό) της καναβανίνης( canavanine), η οποία μπορεί να μειώσει την πρόσληψη τροφής από τους χοίρους.
ΠΡΟΣΟΧΗ Τα συμπτώματα στα βοοειδή περιλαμβάνουν αδυνάτισμα, δερματίτιδα και διάρροια. Θνησιμότητα δεν έχει παρατηρηθεί σε βοοειδή που βοσκούν τα πράσινα φυτά, αυτό συμβαίνει κυρίως όταν βόσκουν μετά τον σχηματισμό των σπόρων. Παρόλα αυτά, το φυτός εξακολουθεί να είναι ευρέως βασική  ζωοτροφή για  τα μηρυκαστικά .

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις