Α-Ω ΑΓΡΙΑ ΡΟΚΑ ΣΠΟΡΟΣ, ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ, ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

Μονοετές, ποώδες φυτό, η ρόκα ανήκει στο γένος Έρουκα (Eruca) της οικογένειας των Κραμβοειδών (συν. Σταυρανθών). Βρίσκεται στις περιοχές της Μεσογείου αυτοφυής (άγρια ρόκα) ή καλλιεργείται σε κήπους, ενώ έχει εγκλιματιστεί και στη βόρεια Αμερική. Η καταγωγή της είναι από τη νοτιοανατολική Ασία. Η ρόκα είναι χειμωνιάτικο φυτό ενώ ανθίζει από το Μάρτιο έως τον Ιούνιο.

Ο βλαστός και τα φύλλα της ρόκας τρώγονται σε διάφορες σαλάτες, ενώ σε ορισμένες περιοχές μαγειρεύεται μαζί με κρέας (παραδοσιακό Σλοβένικο πιάτο).
Η γεύση της άγριας ρόκας είναι πιο είναι πιπεράτη, περισσότερο αρωματική από την ήμερη και ελαφρώς πικρή. Ένα είδος σαλάτας με ρόκα, παρμεζάνα, λιαστές ντομάτες και ξύδι μπαλσάμικο είναι πολύ δημοφιλές στην Ιταλία, Αλβανία, Ισπανία και τελευταία και στην Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια η ζήτηση έχει αυξηθεί και υπάρχουν καλλιέργειες σε πολλές περιοχές.

Συστατικά:
Περιέχει προ βιταμίνη Α, βιταμίνη C, E, φυλλικό οξύ, ασβέστιο, χαλκό, σίδηρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, ψευδάργυρου, φώσφορο, κάλιο και φυτικές ίνες. Επίσης περιέχει θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, βιταμίνη Β6, Β9, παντοθενικού οξύ, καροτενοειδή (λουτεΐνη, β-καροτένιο), φλαβονοειδή και θειογλυκοζίτες (γλυκοερουκίνη).

Θεραπευτικές ιδιότητες, Συνίσταται:
Είναι άριστο τονωτικό και εξαιρετικά υγιεινό βότανο. Η ρόκα καθαρίζει το αίμα, βοηθά στην αύξηση της αιμοσφαιρίνης στο αίμα, απομακρύνει τη χοληστερόλη, ενισχύει τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, ρίχνει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, σταθεροποιεί το μεταβολισμό και συνεπώς στην προσπάθεια της απώλειας του βάρους.
Τα φύλλα είναι διουρητικά, αντισκορβουτικά, αντιβακτηριδιακό, αντιφλεγμονώδη, διεγερτικά, αποτοξινωτικά, τονωτικά και θεραπευτικά για το στομάχι.
Θεωρείται αφροδισιακή και ενισχύει την σεξουαλική διάθεση, οι αφροδισιακές ιδιότητες του φυτού έχουν αναφερθεί από τους ρωμαϊκούς χρόνους.
Το φυτό επίσης χρησιμοποιείται για τη φροντίδα του λιπαρού δέρματος της κεφαλής και για την πρόληψη της τριχόπτωσης. Λέγεται ότι η ρόκα βοηθάει τα μαλλιά να γίνουν πιο δυνατά και να μακραίνουν πιο γρήγορα.

 Ο πολλαπλασιασμός γίνεται με σπόρους από το Μάρτιο μέχρι και το Σεπτέμβριο, οι αποστάσεις θα πρέπει να είναι ανάμεσα στις γραμμές 30-40 εκατοστά και τα φυτά μεταξύ τους 10-15 εκατοστά. Διαδοχικές σπορές πρέπει να γίνονται κάθε λίγες εβδομάδες προκειμένου να επιτευχθεί μια συνεχή παροχή βρώσιμων φύλλων.

Αγορά σπόρου ΑΓΡΙΑΣ ΡΟΚΑΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ
 http://www.sporosbank.com/423483996/category/562585/%CE%B1%CE%B3%CF%81%CE%B9%CE%B1-%CF%87%CE%BF%CF%81%CF%84%CE%B1

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις