Α-Ω Σπάνιος Ελληνικός Κολχικός Φασιανός Νέστου (Phasianus colchicus colchicus)
Το υποείδος που είναι ιστορικά συνδεδεμένο με την Ελλάδα, είναι ο κολχικός φασιανός (Phasianus colchicus colchicus), το οποίο μορφολογικά ξεχωρίζει από την απουσία λευκού «δακτυλιδιού» στο λαιμό. Ευρήματα ανασκαφών αποδεικνύουν ότι το υποείδος αποτελεί θήραμα για τον άνθρωπο στα Βαλκάνια από την προϊστορική περίοδο.
Οι φασιανοί του Νέστου αποτελούν υπόλειμμα του γενετικά καθαρού και αγρίου πληθυσμού του είδους δεν πρόκειται δηλαδή για απελευθερωμένα πουλιά που έχουν εισαχθεί στην Ελλάδα και που βρίσκονται σε άλλα μέρη.Ο κολχικός φασιανός, λοιπόν, στην καθαρόαιμη εκδοχή του είναι εξαιρετικά σπάνιος και ο τελευταίος αμιγώς άγριος και καθαρόαιμος πληθυσμός συνεχίζει να επιβιώνει στο δέλτα του Νέστου
Οι άγριοι Φασιανοί είναι πολύ όμοιοι με τους ήμερους , μολονότι σκουρότεροι και πιο μικροί σε μέγεθος. Επίσης, δεν έχουν το λευκό "κολάρο" των ήμερων πουλιών.
Ο αρσενικός έχει μήκος 76-89 εκατοστά , στιλπνό σκουροπράσινο κεφάλι, κατακόκκινο σάρκωμα γύρω από τα μάτια και κοντές φούντες σαν κερατάκια…, πίσω από τα αφτιά. Το υπόλοιπο φτέρωμα έχει αποχρώσεις κοκκινωπές και κιτρινικάστανες.
Τα αρσενικά των απελευθερωμένων πληθυσμών έχουν ένα λευκό , στενό περιλαίμιο και απο εκεί ξεχωρίζουμε ότι δεν είναι γνήσιοι. Πιο απλός σε εμφάνιση ο θηλυκός , μήκους 53-64 εκατοστά , με σχεδόν ομοιόμορφο ανοιχτό καφετί πτέρωμα, αλλά και με κοντύτερη ουρά και χωρίς περιλαίμιο.
Στην Ευρώπη υπάρχουν δύο και μοναδικοί φυσικοί πληθυσμοί:
ο ένας στην Αν. Βουλγαρία και ο άλλος στο Δέλτα του Νέστου, προστατευμένος από το Μεγάλο Δάσος αριθμούνται γύρω στα 100 πουλιά.
Το είδος αυτό ζει κυρίως στη Δ. Ασία, ιδιαίτερα γύρω από την Κασπία θάλασσα.
Τον περασμένο αιώνα φώλιαζαν Φασιανοί στην Μακεδονία , στην Εύβοια , στην Αιτωλοακαρνανία, ακόμη και στην Αττική.
Σήμερα ο αυτόχθων πληθυσμός του επιδημητικού αυτού είδους, πολύ περιορισμένος, επιβιώνει μόνο στο Δέλτα του Νέστου, στο παραποτάμιο δάσος του Κοτζά Ορμάν όπου απαντιούνται λίγες εκατοντάδες.
Ο φασιανός για το κυνήγι (Phasianus colchicus colchicus), δεν πρέπει να συγχέεται με τον φασιανό με περιλαίμιο (Phasianus colchicus torquatus), που μεταφέρθηκε από την Κίνα , τον περασμένο αιώνα.
Όταν τα μάγουλα του αρσενικού φουσκώσουν όταν θυμώσει η αναστατωθεί παρατηρούμε την εμφάνιση δύο μικρών κεράτων στην κάθε πλευρά του κεφαλιού , που αντιστοιχούν σε δύο μικρά φτερά αστραφτερού πράσινου.
Στις αρχές της άνοιξης, τα αρσενικά δημιουργούν χαρέμι με λάλημα και ξεκινούν χτυπήματα με τα φτερά τους και στρηφογύρισμα.
Επιστέγασμα είναι το δυνατό κράξιμο korrk-Kok των αρσενικών που χρησιμοποιούν για να διατηρήσουν το έδαφός τους και να δηλώσουν την παρουσία τους..
Τα αρσενικά που οριοθετουν τα εδάφη αναπαραγωγής νωρίτερα στη σεζόν τείνουν να είναι κυρίαρχα πάνω από τα 'αλλα αρσενικά στην επιλογή συντρόφου .
Τα θηλυκά τείνουν να επιλέγουν κυρίαρχα αρσενικά που μπορεί, για παράδειγμα, προσφέρουν προστασία. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες προτιμούν μεγάλες ουρές στα αρσενικά και ότι το μήκος του τούφες αυτιών επηρεάζει επίσης θηλυκό επιλογή.
Η εκκόλαψη των αυγών διαρκεί από 23-28 μέρες
Πληροφορίες Για αγορά αυγών ή πουλιά του καθαρού αυτού ελληνικού Φασιανού
www.sporosbank.com
Σχόλια