Α-Ω Ασιάτικο Τζίνσενγκ πως θα καλλιεργήσω. Που θα βρω σπόρους.Μυστικά της καλλέργειας του

Η λατινική ονομασία του βοτάνου είναι panax ginseng  (Πάναξ ο Πεντάφυλλος) και ανήκει στην οικογένεια των Αραλιωδών.

Πρόκειται για ένα φυλλώδες πολυετές φυτό µε πολύ αργή ανάπτυξη. Αποτελείται από λαµπερά κόκκινα µούρα και πράσινα καλοσχηματισμένα φύλλα τα οποία είναι τοποθετημένα κυκλικά γύρω από το στέλεχος. Οµως µόνο η ρίζα είναι αυτή που κατέχει όλες τις θεραπευτικές ιδιότητες. Η ρίζα του είναι µακριά και ευλύγιστη και έχει δύο παχιά σκέλη από τα οποία ξεπηδούν πολλά µικρά ριζώµατα. Στην κορυφή της ρίζας υπάρχει ο “λαιµός”, που στην πραγµατικότητα πρόκειται για ένα µικρό ρίζωµα. Το χρώµα της ρίζας µπορεί να είναι ανοιχτό κίτρινο, καφέ ή άσπρο και η γεύση της είναι ελαφρώς πικρή µε κάποια αρωµατική γλυκάδα.
Η ρίζα του τζίνσενγκ ωριµάζει µετά τον τέταρτο χρόνο και µπορεί να ζήσει περισσότερο από εκατοντάδες χρόνια, έτσι, καθώς μεγαλώνει, κάθε χρόνο, στην προσπάθεια να χωθεί βαθιά στο χώµα αφήνει κι από µια ρυτίδα στο “λαιµό” από τις οποίες βρίσκουν την ηλικία του φυτού.
 Το φυτό ανθίζει Ιούνιο και Ιούλιο. Το τμήμα που χρησιμοποιούμε για θεραπευτικούς σκοπούς είναι η ρίζα. Αυτή συλλέγεται Αύγουστο και Σεπτέμβριο (το άγριο) ενώ το καλλιεργημένο Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Η συλλογή γίνεται όταν το φυτό ωριμάσει, δηλαδή κατά το 6ο, 7ο και 8ο Φθινόπωρο από την σπορά του

 Τα τρία είδη πιο πολύ διακινούμενα είναι το αμερικανικό, το ασιατικό και αυτό της Σιβηρίας

 Το αμερικάνικο Τζίνσενγκ χρησιμοποιείται σε προβλήματα τα οποία δημιουργούνται από συναισθηματική φόρτιση (αίσθημα κόπωσης, πανικός, φοβίες, τάση να τρομάζει κανείς εύκολα, υπερκαταναλωτισμός διαφόρων αγαθών)

 Το ασιατικό Τζίνσενγκ είναι τονωτικό βότανο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάθε περίπτωση που ο οργανισμός έχει περιέλθει σε ανεπάρκεια (λιγότερες δυνάμεις). Όπως μετά από μακρύ διάστημα έντονης εργασίας (χειρονακτική ή διανοητική), απώλειας αίματος, μετά από τοκετό, χειρουργική επέμβαση. Χρησιμοποιείται ως ενισχυτικό της σεξουαλικής δραστηριότητας, κυρίως στους άνδρες

 Αυτό που ονομάζεται σιβεριανό τζίνσενγκ είναι επίσης μέλος της οικογένεια Araliaceae αλλά δεν είναι αληθινό τζίνσενγκ και δεν είναι μέλος του γένους Panax. Το βοτανικό του όνομα είναι ελευθερόκοκκος (Eleutherococcus senticosis) και στις ΗΠΑ απαγορεύτηκε να κυκλοφορεί με το όνομα ginseng από το 2002 (είχε ένα μεγάλο μερίδιο της αγοράς λόγω χαμηλότερης τιμής).

 Δεν υπάρ­χει άλλο βότανο που να αντιμετωπίζεται με τόσο δέος από τους λαούς της Ανατολής. Δεν θεραπεύει συγκεκριμένες παθήσεις αλλά θεωρείται ότι είναι τονωτικό και ξαναφέρνει τη χαμένη ζωτικότητα.

 Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες ριζών και η τιμή τους στην αγορά διαφέρει. Κάποιες έχουν μεγαλύτερη αξία και άλλες μικρότερη. Ακριβές είναι όσες έχουν πυκνό κορμό και λεπτό λαιμό κάτι που φανερώνει ότι έχουν μεγαλύτερη ηλικία Από αυτές που έχουν τη μικρότερη τιμή είναι τα σχήματα “χταπόδια” ή “αράχνες”.

Πληροφορίες για την φύτευση



Προτιμά εδάφη  αμμοπηλώδη με ένα επίπεδο ρΗ από 5,0 έως 6,0 με αρκετή  υγρασία.
Φυτευεται με φυτά ή σπόρους. Όταν λάβετε σπόρους, βάλτε τους για 2 εβδομάδες στο ψυγείο με λίγη υγρασία στο βάζο. Κατόπιν πριν τους φυτέψετε τους πλένετε σε χαμομήλι καισόδα για να μην πιάσουν μύκητες.

Αποστάσεις φύτευσης:
Αν το κάνετε για φυτώριο 15εκατοστά φυτό ανα φυτό.
Αν το κάνετε για καλλιέργεια 30εκατοστά φυτό ανα φυτό. 

Καλό είναι να φυτευτούν σε ανάχωμα ή bed.
Το κόμποστ και τα σάπια φυλλα είναι η τροφή τους.
Θέλει ψεκάσματα βιολογικά για μύκητες

Οι σπόροι
Οι σπόροι συλλέγονται το φθινόπωρο, όπως τα μούρα ωριμάζουν στο τρίτο έτος ενός φυτού. Ένα υγιές φυτό στο πέμπτο έτος παράγει τουλάχιστον 15 μούρα, που το καθένα περιέχει δύο σπόρους.  
Θα πρέπει να αποθηκεύσετε  σε ένα δροσερό, υγρό μέρος, μακριά από τον ήλιο, από τα τρωκτικά.
Φυτεύουμε σε υγρή άμμο. Το φυτό κάνει 18 μήνες να βγει.Θέλει σκιά και υγρασία.Φυτρώνουν τον Απρίλιο ή στις αρχές Μαΐου. Η κορυφή πεθαίνει κάθε χειμώνα. Το φυτό μπορεί να ζήσει πολλά χρόνια.

 
Το Αμερικάνικο Τζινσενκ είναι πολυετές φυλλοβόλο που παράγει μια νέα κορυφή κάθε χρόνο και κάνει αργά κονδυλώδη ρίζα
 
Σπόρους για καλλιέργεια θα βρείτε στο www.sporosbank.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις