Α-Ω για ερασιτέχνες καλλιεργητές. ΣΥΜΦΟΙΤΟ το βιολογικό σας λίπασμα



 

Εάν υπήρχε ένα φυτό που να αποτελεί σύμβολο της περμακουλτούρας αλλά και των απανταχού φίλων της οργανικής γεωργίας, είναι το σύμφυτο και πρέπει όλοι να το έχετε στον κήπο!  
Αυτό το πολυετές φυτό αναπτύσσεται πολύ εύκολα και έχει ένα εκπληκτικό εύρος χρήσεων όπως: επουλωτικό, αντισηπτικό, μαλακτικό, αποχρεμπτικό, αντικαταθλιπτικό. Το σύμφυτο περιέχει αλλαντοίνη που βοηθάει στην αύξηση των οστών, των χόνδρων και των μυικών κυττάρων. Η ρίζα του έχει παρόμοιες ιδιότητες με τα φύλλα αλλά πάντα αποξηραμένη σε σκόνη δεν χάνει τις ιδιότητες της για πολύ καιρό. Τα φύλλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εδαφοκάλυψη και μέσω της αποσύνθεσης να διαθέσουν τα θρεπτικά τους στοιχεία σε άλλα απαιτητικά φυτά. Ένας ωραίος τρόπος εκμετάλλευσης τους είναι να φυτευτούν σε δυο σειρές μεταξύ οπωροφόρων δέντρων ώστε να τα τροφοδοτούν αδιάλειπτα με θρεπτικές ουσίες. Είναι όμως και ένα πολύ ωραίο φυτό με τα όμορφα άνθη του προσελκύουν πλήθος ωφέλιμων εντόμων. Επίσης λόγω αυτών των στοιχείων, το σύμφυτο είναι άριστη ζωοτροφή.Το σύμφυτο όμως είναι κυριώς γνωστό, από πολύ παλιά, για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Χρησιμοποιείται ευρέως σε σκελετικούς τραυματισμούς, εξού και η λαική του ονομασία στην Μεγάλη Βρετανία "knitbone" (δεμένο οστό). Είναι επίσης και ισχυρό επουλωτικό, δεν πρέπει όμως να το χρησιμοποιούμε σε βαθιές πληγές ή  σε πληγές που δεν έχουν καθαριστεί καλά γιατί λόγω της ταχείας επούλωσης  μπορεί να μην θρέψει η πληγή σωστά, δηλαδή από μέσα προς τα έξω, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί απόστημα.


Κύριες χρήσεις του φυτού:
  • Εδαφοκάλυψη, μπορεί να κοπεί 1-2 φορές το χρόνο σε περίπου 5 πόντους πάνω από το έδαφος και να χρησιμοποιηθεί αναλόγως. Αποφύγετε τη συγκομιδή κατά την πρώτη σεζόν.
  • Υγρό λίπασμα, μουλιάζουμε τα φύλλα σε νερό για αρκετές εβδομάδες μέχρι να παραχθεί ένα παχύ, σκούρο υγρό που μπορεί να αραιωθεί με νερό και να τροφοδοτείται στα φυτά. 
  • Συσσωρευτής μετάλλων,  υψηλής περιεκτικότητας σε κάλιο, φώσφορο, ασβέστιο, χαλκό, σίδηρο και μαγνήσιο.
  • Ζωντανή κάλυψη εδάφους,  τα χαμηλότερα αναπτυσσόμενα είδη μπορούν να ανεχθούν κάποια κίνηση ποδιών, φυτέψτε μισό με ένα μέτρο μακριά το ένα από το άλλο.
  •  Ζωοτροφή για χοίρους, πρόβατα και πουλερικά, τα βοοειδή και τα κουνέλια δεν αρέσκονται στα φρέσκα φύλλα (μόνο μαραμένα).

Άλλες χρήσεις που έχει το σύμφυτο

Φτιάξτε σπρέι για τα φυτά σας
Μουλιάστε 1 κιλό σύμφυτου ψιλοκομμένο, σε 10 λίτρα νερό, Καλύψτε καλά το στόμιο του κουβά και ανακατεύετε το υγρό κάθε δεύτερη μέρα για διάστημα τουλάχιστον 15 ημερών, όταν δεν υπάρχουν άλλες φυσαλίδες στο μείγμα, αραιώστε το με αναλογία 1 μέρος από το μείγμα, προς 9 μέρη καθαρό νερό. Το συγκεκριμένο μείγμα είναι πλούσιο σε  μέταλλα, ιχνοστοιχεία και κάλιο. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ως «φυτοφάρμακο» ψεκάζοντας τις πατάτες, τα λαχανικά, τα φρούτα και τα μούρα. Μπορείτε να το συνδυάσετε και με τσουκνίδα.

Φτιάξτε σπρέι με σύμφυτο και τσουκνίδα

Μουλιάστε 500 γραμμάρια τσουκνίδα και 1 κιλό φρέσκα φύλλα από σύμφυτο, σε 10 λίτρα νερό. Ανακατεύετε το μείγμα κάθε δεύτερη μέρα για 15 ημέρες, μετά από το πέρας των δυο εβδομαδων στραγγίξτε το. Αραιώστε σε αναλογία 1:9 και ψεκάζετε με το μείγμα τα φυτά σας κάθε 10 ημέρες.
Και στις δυο περιπτώσεις, αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε μια πιο συμπυκνωμένη φόρμουλα, ανακατέψετε λίγο γάλα για να είστε σίγουροι ότι το σπρέι σας καλύπτει όλη την επιφάνεια των φύλλων στα φυτά σας.


Και μερικές συνταγές:

Για θεραπεία εγκαυμάτων
1 κουταλιά μέλι θυμαρίσιο
1 κουταλιά σύμφυτο (σκόνη ρίζα αποξηραμένη)
1/2 κουταλιά σιτέλαιο
Γίνεται αλοιφή, καθαρίζουμε καλά την πληγή με οξυζενέ, όχι το έγκαυμα. Είναι γενικά επουλωτική αλοιφή.
Για τη σπονδυλική στήλη
50% λάδι από σύμφυτο και 50% βαλσαμέλαιο για εντριβές στη σπονδυλική στήλη. Χρησιμοποιείται για βλάβες των οστών ή μυών.

Σπόρος ΣΥΜΦΟΙΤΟΥ εδώ

http://www.sporosbank.com/423483996/category/562585/%ce%b1%ce%b3%cf%81%ce%b9%ce%b1-%cf%87%ce%bf%cf%81%cf%84%ce%b1

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις