Α-Ω Πως να καλλιεργήσω Φαγόπυρο. Μαυροσίταρο και καλλιέργεια.

 
Είναι μελισσοτροφικό φυτό. Οι μέλισσες επισκέπτονται το Φαγόπυρο για να πάρουν το νέκταρ το οποίο έχει υπέροχο άρωμα και δίνει στο μέλι χαρακτηριστική έντονη γεύση, σκούρο προς μαύρο χρώμα το οποίο κρυσταλλώνει εύκολα. 

Αν καλλιεργείτε βιολογικά δεν πρέπει να ξεχάσετε να αφιερώσετε χώρο στον κήπο σας και για λίγο μαυροσίταρο. 
Το Φαγόπυρο/μαυροσίταρο  είναι εύκολο να αναπτυχθεί σε φτωχά εδάφη. . .  
Πως θα το μαζέψετε: Κόψτε τους μίσχους με χόρτο ψαλίδια, ή όταν περίπου τα τρία τέταρτα των σπόρων έχουν μετατραπεί καφέ.  
Πως θα το καθαρίσετε: Το αλώνισμα των σπόρων είναι διασκέδαση: Μαζεψτε τα κλαδιά όπως ακριβώς μια σκούπα  και κτύπηστε τα κάτω και σκουπίστε τα.! 

Το Φαγόπυρο είναι μία από τις καλύτερες πηγές πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας στο φυτικό βασίλειο. Είναι εύκολο να καλλιεργηθεί  ευημερεί σε εδάφη πολύ φτωχά για άλλες καλλιέργειες?  
και δεν είναι επιρρεπείς σε μεγάλα προβλήματα ασθένειας ή παρασίτα.  
Πάνω από όλα αυτά, το φαγόπυρο είναι μια εξαιρετική σοδειά  για τον έλεγχο των ζιζανίων, μια θαυμάσια πράσινη συγκομιδή κοπριάς, και μια θρυλική πηγή νέκταρ για τις μέλισσες. 
Ωστόσο, λίγοι κηπουροί το  γνωρίζουν για να το χρησιμοποιήσουν!  
Πιστεύουμε ότι το φαγόπυρο μπορεί να καλλιεργηθεί στην πίσω αυλή και να παράγετε μόνοι σας την συγκομιδή σας για το σπίτι από μόλις 40τ.μ.! Αξίζει μια θέση στον κήπο σας.

Λίγοι θα σας ενημερώσουν  για το πώς να καλλιεργήσετε Φαγόπυρο ίσως είμαστε οι πρώτοι. Μέχρι τώρα μόνο για τα ωφέλη θα βρείτε πληροφορίες. 

Ορισμένες κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με το πώς να καλλιεργήσετε το φαγόπυρο: 

Σε βουνό δεν θα έχετε πρόβλημα αλλά σε πολύ ζεστά κλίματα μπορεί να έχετε πτώση των άνθεων Ο σχηματισμός των σπόρων γίνεται το Σεπτέβριο.


Το Φαγόπυρο μπορεί να ακολουθήσει σαν δεύτερη καλλιέργεια μετά πρώιμη σοδειά που συγκομίζονται τον Ιούνιο ή στις αρχές Ιουλίου, όπως το μαρούλι, τα μπιζέλια, φακή, ρεβίθι, σιτάρι, σίκαλης, κριθαρι.


Το  Φαγόπυρο είναι έτοιμο για συγκομιδή όταν οι σπόροι (σπόρους) είναι ώριμοι. Οι σπόροι θα έχουν ένα σκούρο καφέ χρώμα σε εμφάνιση και θα πρέπει να ολοκληρωθούν 11-12 εβδομάδες μετά τη σπορά. Οι περισσότεροι κηπουροί χρησιμοποιούν το αλώνισμα να αφαιρέσουν τους σπόρους, ενώ οι εμπορικές καλλιεργητές χρησιμοποιούν windrowing ή swathing μεθόδους.  
Ο σπόρος αλέθεται και αναμειγνύεται με άλλα δημητριακά, όταν χρησιμοποιούνται ως τροφή για τα ζώα, αλέθεται σε αλεύρι για ανθρώπινη κατανάλωση ή για χρήση ως ζωοτροφές πουλερικών.
Δεν υπάρχουν πολλά φυτά μπορούν να ζητήσουν τόσο λίγα από το περιβάλλον τους και να δώσουν τόσα πολλά.

Το  Φαγόπυρο έχει υποτιμηθεί και υπό εκτιμηθεί από αυτούς που δεν γνωρίζουν την πραγματική του φύση. Αν μη τι άλλο, οι τοπικές μέλισσες θα εκτιμήσουν το φαγόπυρο στον κήπο ή την αυλή σας αυτό το καλοκαίρι.

Τα λουλούδια προσελκύουν τις μέλισσες και τα ωφέλιμα έντομα στον κήπο σας.
Οι ερευνητές διαπιστώνουν ότι η καλλιέργεια φαγόπυρου σε κοντινή απόσταση μπορεί να αποτρέψει τα παράσιτα της πατάτας, το μπρόκολο, τα πράσινα φασόλια και άλλες καλλιέργειες κηπευτικών, εν μέρει. 
A bed of buckwheat grown to control weedsΟι Βιοκαλλιεργητές οι οποίοι χρησιμοποιούν το φαγόπυρο ως κύρια στρατηγική πρόληψης επιβλαβών οργανισμών έχουν διαπιστώσει ότι είναι σημαντικό να καλλιεργούν το φαγόπυρο σε παρτέρι (6 τ.μ.) των καλλιεργούμενων φυτών, το οποίο γίνεται εύκολα σε έναν κήπο.


 Περιγραφή 
Το Φαγόπυρο είναι ένα ετήσιο φυτό, που χαρακτηρίζεται από μεγάλα φύλλα σε σχήμα καρδιάς. Το ψηλό φυτό όρθια μπορεί να φτάσει (0,60 - 1,5 m) σε ύψος και μπορεί να παράγει διάφορους κλάδους  Τα Στελέχη είναι κούφια και το φυτό είναι πολύ επιρρεπής στο πλάγιασμα. Τα Στελέχη διαφέρουν στο χρώμα από πράσινο σε κόκκινο και καφέ κατά τη λήξη. Φαγόπυρο έχει ένα ρηχό ριζικό σύστημα  
Η δομή καρποφορία των φαγόπυρο είναι σε μασχαλιαία ή τερματικό τσαμπιά με πυκνά συγκεντρωμένα λουλούδια 
Τα λουλούδια μπορούν να είναι σε λευκό ή λευκό με ροζ απόχρωση. Οι σπόροι είναι ευρεία στη βάση και τριγωνική σχεδόν κυκλική διατομή. Χρώμα σπόρου μπορεί να είναι καφέ, γκρι-καφέ ή μαύρο, ενώ το μέγεθος ποικίλλει ανάλογα με την ποικιλία. Ο σπόρος αποτελείται από ένα παχύ εξωτερικό κύτος και ένα εσωτερικό πλιγούρι.
Το Φαγόπυρο έχει πυκνά συγκεντρωμένα λουλούδια, έχει μια απροσδιόριστη συνήθεια ανάπτυξης, έτσι ώστε η καλλιέργεια δεν ωριμάζουν ομοιόμορφα.  
Τα φυτά θα αρχίσουν να ανθίζουν 5-6 εβδομάδες μετά τη σπορά και θα λήξουν σε 80 έως 90 ημέρες. Φαγόπυρο απαιτεί την επικονίαση για την παραγωγή σπόρου.Το Φαγόπυρο ευδοκιμεί σε δροσερό, υγρό κλίμα. Δεν είναι ανεκτικό παγετό.  
 Θα πρέπει να αποφεύγεται αργιλώδη εδάφη και πολύ γόνιμα εδάφη. 

 Ποικιλίες φαγόπυρου
Αποτέλεσμα εικόνας για varieties Buckwheat


 Για σπόρους φαγόπυρου δείτε εδώ
http://www.sporosbank.com/

Σχόλια

Ο χρήστης Νικόλαος Λαγουμτζής είπε…
Καλημέρα Σοφία και από εδώ!
Πολύ ενδιαφέρον και μελισσοκομικό φυτό!!!
Να είσαι καλά!!

Δημοφιλείς αναρτήσεις