Α-Ω Αγορά ποικιλιών σκόρδου.Καλλιέργεια σκόρδων ξερών ή φρέσκων

Photo:  Star-MZ
Για να χοντρύνει το σκόρδο πρέπει να γίνεται η φύτευση του νωρίς τον Οκτώβριο. Αλλά η φύτευση κρατάει μέχρι τον Φεβρουάριο είτε για νωπά σκορδάκια είτε για ξηρά.
Όταν πλησιάζει η ωρίμανση και αρχίσουν να κιτρινίζουν τα φύλλα , τότε πατιούνται και πλαγιάζουν οι ουρές για να χοντρύνουν οι βολβοί με το σταμάτημα της αυξήσεως των βλαστών. Μετά από λίγες μέρες τα σκόρδα συγκομίζονται (Ιούνιο με Ιούλιο). Ξεριζώνονται και αφήνονται λίγο να μαραθούν.

Τα σκόρδα παραμένουν σε βλάστηση τις κρύες μέρες του χειμώνα χωρίς να δίνουν κεφάλι, αλλά όταν οι μέρες μεγαλώνουν την άνοιξη τότε δημιουργούν βολβό.Αντέχει στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα. Καλλιεργείται σε εδάφη γόνιμα με καλή αποστράγγιση. Τα βαριά εδάφη και αυτά τα οποία νεροκρατούν δημιουργούν προβλήματα στην καλλιέργεια, σαπίζει ο βολβός ενώ στα άγονα ξηρικά δεν μπορούν να μεγαλώσουν οι βολβοί. Πρέπει να καλλιεργείται σε εδάφη τα οποία αρδεύονται γιατί μπορεί να χρειαστεί άρδευση και κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Η άρδευση σταματάει μερικές εβδομάδες πριν τη συγκομιδή. 

Συνήθως συμβαίνει μετά από 7-8 μήνες ανάλογα την περιοχή και την ποικιλία, από  Μάιο – Ιούνιο. Οι βολβοί αφαιρούνται από το έδαφος, γίνεται διαλογή και στη συνέχεια τοποθετούνται σε σωρούς για να ξεραθούν. Οι βολβοί μπορούν να αποθηκευτούν μέχρι και 6-7 μήνες σε θερμοκρασία 0 0C και σχετική υγρασία 60 %.

Καλλιεργούμενες ποικιλίες στην Ελλάδα
  1. Σκόρδα Τριπόλεως. Με άσπρους βολβούς αρκετά μεγάλους και ρόδινους βολβούς τα πρώιμα .
  2. Σκόρδα Θράκης. Με άσπρους αρκετά μεγάλους επίσης βολβούς
  3. Σκόρδα κοινά . Με μικρότερους βολβούς και σκελίδες με κιτρινόασπρη σάρκα ή άσπρη.
Οι ξένες ποικιλίες είναι οι πρώιμες που είναι άσπρες και οι όψιμες που είναι ρόδινες ή κιτρινόασπρες. 
Οι πρώτες δεν διατηρούνται καλά στην αποθήκη.

Τα κοινά σκόρδα έχουν μέτριου μεγέθους κεφάλια και σφιχτές και λίγο κυρτές σκελίδες. Αυτή είναι μια ανθεκτική και σχετικά όψιμη ποικιλία, η οποία μπορεί εμφανίζεται άλλοτε με λευκά κι άλλοτε με ρόδινα εξωτερικά φύλλα.
Τα χονδρότερα και ολόλευκα σκόρδα έχουν πιο μεγάλες και σαρκώδεις σκελίδες, προέρχονται από μια πρώιμη ποικιλία, η οποία χαρακτηρίζεται από την εξαιρετική αντοχή της στο χρόνο μέχρι 7 μήνες ζωής των σκόρδων.
Τα σκόρδα με τα πολύ μεγάλα κεφάλια και με τις λιγοστές σκελίδες (4-5 ανά κεφάλι) είναι πιο σπάνια.
Τα στρογγυλά και χονδρά σκόρδα. έχουν σαρκώδεις σκελίδες, αλλά ελάχιστα καυτερές .
Τα σχιστά σκόρδα έχουν πολύ χαλαρές όλως διόλου χωριστές μεταξύ τους σκελίδες Είναι και πολύ πιο γλυκά στη γεύση.
Στη Σαντορίνη και σε μερικά άλλα Κυκλαδιτικα νησιά  φύεται μια ποικιλία μονόκοκκου σκόρδου, με μία μόνο αρκετά μεγάλη σκελίδα και έντονη γεύση.

Το σκόρδο ΓΙΓΑΣ ή αλλιώς ελέφαντας μοιάζει με πράσσο. Θέλει πολύ μαλακό χώμα και αφράτο. Το κάθε σκόρδο μπορεί να φτάσει το ένα κιλό.

Πληροφοριες για σπόρο στο
www.sporosbank.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις