Α-Ω Καλλιέργεια ΜΠΑΝΑΝΑΣ. Βάλτε μια μπανανιά στο μπαλκόνι σας.

ΜΠΑΝΑΝΑ γιατί να μην έχουμε στο σπίτι μας.
Kάθε φυτό μπανάνας ζει έως ότου γεννήσει  ένα τσαμπί με φρούτα, όταν δε αυτό κοπεί κατά την
συγκομιδή, σταματάει η ανάπτυξή του. Την θέση του παίρνει μια παραφυάδα από αυτές που έχουν φυτρώσει δίπλα του η οποία απορροφά τους χυμούς του γέρικου πια φυτού και αναπτύσσεται σε γρήγορους ρυθμούς.
Την μπανάνα  στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην νότια Κρήτη κατά την παράδοση, έφερε ένας καλόγερος
από το μοναστήρι του Αγίου Αντωνίου το 1920 όταν επιστρέφοντας από την Αίγυπτο πήρε κρυφά ένα φυτό,  το
μετέφερε στην ΄Αρβη όπου το φύτεψε στον κήπο του μοναστηριού ως καλλωπιστικό. Γρήγορα το φυτό καλλιεργήθηκε στις γύρω κοντινές περιοχές, (Φαφλάγκος, Τέρτσα κ.α.) λόγω του κλίματος που ευνοούσε την καλλιέργεια του. 
 H μπανάνα Kρήτης διαφέρει από τις εισαγόμενες μπανάνες, κατ' αρχάς οπτικά και γευστικά. Eίναι μικρότερη και σαφώς πιο εύγευστη. Εχει όμως ακόμα μια σημαντική διαφορά που δεν μπορεί κανείς να διαπιστώσει αν δεν γνωρίζει «πρόσωπα και πράγματα»: οι μπανάνες κόβονται από το δέντρο πριν ωριμάσουν, γιατί αλλιώς χάνουν μεγάλο μέρος από τη γεύση και το άρωμά τους αφού μεγαλώνουν πολύ σε όγκο, αλλά και γιατί διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να μετακινηθούν ώστε να διοχετευθούν στην αγορά. H μπανάνα, λοιπόν, κόβεται πράσινη και στη συνέχεια μπαίνει σε ένα ψυγείο με ελεγχόμενη θερμοκρασία 18 βαθμών, όπου απελευθερώνεται μικρή ποσότητα αιθυλενίου ή ασετυλίνης για 24 ώρες. Πρόκειται για το αέριο που προκαλεί και ταυτόχρονα εκλύεται κατά την ωρίμαση των φρούτων και λαχανικών.
 Οι μπανανιές που φυτρώνουν στην Ελλάδα, κυρίως στη Μεσσηνία και την Κρήτη παράγουν ιδιαίτερα εύγεστες και αρωματικές μπανάνες, οι οποίες όμως είναι πολύ μικρές σε σχέση με αυτές που παράγονται σε θερμότερες χώρες.

Σήμερα έχουν επικρατήσει δύο βασικά είδη μπανάνας. Η μπανάνα Cavendish που είναι η μπανάνα που εξάγεται σε όλες τις χώρες και η μπανάνα Plantain η οποία ονομάζεται και μπανάνα Αντιλλών.

Στις υποτροπικές περιοχές, όπου ο χειμώνας είναι πολύ ψυχρός, η φύτευση των φυτών γίνεται την άνοιξη (Μάρτιο). Η άνθιση γίνεται την επόμενη άνοιξη - καλοκαίρι και η συλλογή των καρπών τον Νοέμβριο - Δεκέμβριο
Άλλη καλλιεργητική φροντίδα είναι η κάλυψη των κλώνων με ειδικά μπλε πλαστικά σακούλια. Η κάλυψη αυτή διατηρεί τους κλώνους καθαρούς από σκόνες από περιττώματα των πουλιών και προστατεύει τον καρπό από το χαλάζι κρατά επίσης στο σκοτάδι τη μπανάνα για να μην ωριμάσει και απλά να μεγαλώσει.  Η σακούλα αφήνεται ανοιχτή στην κάτω πλευρά.
 
Τα αποτελέσματα ακόμα και στις τροπικές χώρες είναι σημαντικά. Μπορεί η επέμβαση αυτή να αυξήσει τη θερμοκρασία και να επισπεύσει την ωρίμανση των καρπών.
 Όταν το τσαμπί ωριμάσει, ο εργάτης το πιάνει και το κόβει με ειδικό κοπτικό εργαλείο, αλλά μπορεί συγχρόνως να κόψει και φύλλα που βρίσκονται κοντά στο σημείο αποκοπής του στελέχους του τσαμπιού, ως και τα σχοινιά υποστήριξης των φυτών


Ο 55χρονος αγρότης Ηλίας Σταυρόπουλος εδώ και 20 χρόνια ασχολείται με την βιολογική καλλιέργεια ελιάς, ροδιάς αλλά και κάκτων τους οποίους και εξάγει στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας.
Πριν από περίπου ένα χρόνο, γυρίζοντας από ένα ταξίδι του στον Ισημερινό, έφερε μαζί του δύο μπανανιές, τις οποίες και φύτεψε, ενώ όπως δήλωσε στο Patras Events μέχρι σήμερα που μιλάμε τα δέντρα να έχουν φτάσει σε ύψος 6 μέτρων και να έχει κόψει περισσότερες από 500 μπανάνες.
 

Για να αναπτυχθούν άριστα οι μπανάνες κόβονται και τα άνθη που βρίσκονται στην κάτω άκρη του τσαμπιού.
Μετά τη γονιμοποίηση ο καρπός της μπανανιάς, η μπανάνα, που βρίσκεται στη βάση των θηλυκών ανθών, σε ένα σύμπλεγμα πολλών «χεριών» σε κάθε δέσμη. Βοτανολογικά, ο μπανανόκαρπος είναι ένα σαρκώδες φρούτο, αλλά οι εμπορικές καλλιέργειες δεν έχουν σπόρους, είναι στείρες.
Μετά από 2-3 μήνες, τα τσαμπιά ή δέσμες που ζυγίζουν τυπικά 20-25 κιλά είναι έτοιμα για συγκομιδή. Κάθε βλαστάρι μπανάνας ανθίζει μόνο μια φορά προτού ξαναπεθάνει, αλλά οι βεντούζες αναδύονται υπόγεια από τον κύριο μίσχο για να παράγουν θηλυκά φυτά, τα οποία θα δώσουν την επόμενη συγκομιδή. 

 Η ποικιλία μπανανιάς, ιδανική για καλλιέργεια σε γλάστρα ή για μικρούς κήπους. Προτιμά ηλιόλουστες θέσεις φύτευσης και απάνεμα σημεία. Κατά τους Χειμερινούς μήνες, πρέπει να προστατεύεται, με κάποιο πανί αντιπαγετικό (αράχνη) η να τοποθετείται σε εσωτερικούς χώρους, καθώς η αντοχή του φυτού στο ψύχος είναι πολύ μικρή. Το τελικό ύψος του φυτού, σπάνια ξεπερνά το 1, 50 m. Με την κατάλληλη καλλιεργητική φροντίδα, μπορεί να καρποφορίσει.

Μπορείτε σε παραθαλάσσια μέρη νησιά και νότια Ελλάδα να δοκιμάσετε. Στη Θεσσαλονίκη έχω δει μπανανιά φουλ στη μπανάνα περιοχή Μηχανιώνας-Επανωμής. Μπορείτε ακόμα να την βάλετε σε βαρέλι με ροδάκια και το χειμώνα σε περιορισμένο χώρο.

Φυτά μπανανιάς ποικιλίες που μπορείτε να βρείτε


Darjeeling Banana, Musa sikimensis ,Red Tiger 

 

Ensete Maurelii  KOKKINH ΜΠΑΝΑΝΙΑ. 

 

Καλλιεργείτε για το όμορφο φύλωμα της. Θέλει ζέστη. Είναι καλύτερα να το βάλετε σε μεγάλη γλάστρα και το Φθινόπωρο πριν τους παγετούς να το βάζετε μέσα.


 

Ensete ventricosum (Ethiopian banana)

 

Musa Basjoo 

 

Musella lasiocarpa 'Chinese Yellow'

 

 

 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις