Α-Ω Καλλιεργώ αρακά. Είδη αρακά.Πως θα φυτέψω αρακά.Πότε θα μαζέψω τον αρακά.Σπόροι αρακά


Αγαπημένο λαχανικό ο αρακάς που μαγειρεύεται με πολλούς τρόπους.
Πάμε λίγο να δούμε την καλλιέργεια του:
Ο αρακάς είναι ένα φυτό που του αρέσει το κρύο, και είναι ευκαιρία να εκμεταλλευτούμε τον κήπο τον χειμώνα και την άνοιξη. Μαζεύεται τον Απρίλιο-Μάιο και σε ορεινά και Ιούνιο.
Φυτεύεται μετά τα Χριστούγεννα - αρχές Ιανουαρίου
Λένε ότι τον βάζουν δύο εποχές, δοκίμασα Νοέμβριο αλλά αν τον βρει ανθισμένο η παγωνιά τον χαλάει, και εμένα τον χάλασε. Δοκίμασα να φυτέψω Μάρτιο και με ξεράθηκε από τη ζέστη. Σκέφτομαι να δοκιμάσω Σεπτέμβριο να προλάβω να τον μαζέψω τα Χριστούγεννα, δεν ξέρω φέτος θα το κάνω το πείραμα.

Με τις ζέστες θέλει πότισμα να μην ξεραθεί. Το νερό τον κάνει πιο γλυκό.
Για να μην μπερδευτούμε υπάρχει ο αρακάς και άλλο φυτό είναι το μπιζέλι.
Ο αρακάς έχε λευκό άνθος. Το μπιζέλι χρωματιστό.Το μπιζέλι δεν είναι τόσο γλυκό.
Ωριμάζει στους τέσσερις μήνες περίπου, ανάλογα με τον καιρό.
Τον μαζεύουμε όταν η υφή των καρπών έχει γεμίσει, γίνεται στρόγγυλη και το φασολάκι από έξω ανάγλυφο σαν ρυτιδιασμένο αλλά πριν κιτρινίσει.
Μαγειρεύεται φρέσκο πριν χάσει την υγρασία του, ή τον βάζετε ζεματισμένο κατάψυξη, ή κονσερβοποίηση ή αποξηραμένος.
Από 30μ.αρακά σε μήκος 3σειρές των 10μ πήρα περίπου 7-8 κιλά αρακά. Σας το λέω για να κάνετε τον σχεδιασμό σας. Και με παρακαλούσαν όλοι να τους δώσω γιατί ήταν πάνγλυκος σαν μέλι.
Εκεί που τον καλλιεργείτε λιπαίνεται το χώμα σας με άζωτο, αλλά καλό είναι να αλλάζετε κάθε δύο χρόνια τοποθεσία.

 Τα λόπια, τα ζαχαρομπίζελα και ο αρακάς που τρώγονται χλωρά αρχίζουν να μαζεύονται μόλις πάρουν τελικό σχήμα και μέγεθος και είναι ακόμη τρυφερά. Δεν πρέπει να μαζεύονται με βροχή ή υγρασία γιατί μαυρίζουν και χαλάνε. Συγκομίζονται μετά χέρια 1 -2 φορές τη βδομάδα. Η συγκομιδή ξεκινά από κάτω προς τα πάνω και διαρκεί 1-2 βδομάδες. Ο αρακάς που προορίζεται για κονσερβοποίηση μαζεύεται μαζί με τα μητρικά φυτά.

ΤΡΟΠΟΣ ΦΥΤΕΥΣΗΣ
Για τα νανάκια
40-50εκατ γραμμή με γραμμή
5-10 εκατ σπόρο με σπόρο

Για τα αναρριχώμενα
60-80εκατ γραμμή με γραμμή
Και φυσικά θέλουν στήριγμα ή σύρμα ή θα τα βάλετε κοντά σε περίφραξη.Ο κλασσικός τρόπος πάντως είναι χρησιμοποιώντας 3 ξύλα ή καλάμια σε διάταξη ινδιάνικης σκηνής
Όταν βγει η 4η-5η σειρά λουλουδιών στις αναρριχώμενες καλό είναι να γίνεται κορφολόγημα των κυριοτέρων βλαστών, έτσι πετυχαίνεται καλύτερο δέσιμο των καρπών και ανάπτυξη των λοβών.

 Τα άνθη είναι κόκκινα-ροζ-μωβ στο κτηνοτροφικό μπιζέλι και λευκά στο βρώσιμο (αρακά).
Η άνθηση αρχίζει από το κατώτερο μέρος και προχωράει προς τα πάνω. Διαρκεί 10 - 20 μέρες.

Οι λοβοί του κτηνοτροφικού έχουν μήκος 4-6 cm και περιέχουν 4- 8 ή περισσότερα σπέρματα μεγάλα και στρογγυλά. Του βρώσι­μου οι λοβοί έχουν μήκος 3-12 cm και περιέχουν 2-10 σπέρματα.



Ποικιλίες ΑΡΑΚΑ ΑΝΑΡΡΙΧΩΜΕΝΟΥ
1)Πρίγκηπας Αλβέρτος 80εκ ύψος με λευκό καρπό, όχι πολύ παραγωγικό, πρώιμη ποικιλία με μέγεθος καρπού 6-7εκ
2)Αρακάς εξπρές Σπόροι γαλαζωποί κάθε καρπός έχει 6-8 σπόρους μέσα, πιο παραγωγικός από τον προηγούμενο. Υψος 90εκ
3)Αρακάς Καράκτακος: ύψος 90εκ πρώιμο με λευκούς χοντρούς σπόρους αρκετά παραγωγικό
4)Αρακάς Ωβέρνης 1,5 μέτρο ύψος όψιμος, πολύ παραγωγικός κιτρινωποί σπόροι μεγάλος καρπός 8-9εκ

Ο αρακάς Κεφαλλονιάς είναι από τις πιο γνωστές ντόπιες
ποικιλίες που καλλιεργούνται στην Ελλάδα. Είναι παραγωγική, όψιμη με φυτά μετρίου αναστήματος, ανθεκτικά στην ασκοχύτωση. Οι λοβοί της είναι χονδροί, μέτριου μεγέθους με 6-8 σπέρματα. Η ποιότητα της θεωρείται μέτρια.

Επίσης αναφέρονται τα βουτυράτα  με γλυκό και τρυφερό λοβό. Αυτά τρώγονται ολόκληρα. Ακόμη αναφέρονται τα τερατόμορφα με ογκώδη τρυφερό και ακανόνιστο λοβό τα Σουλτανιά  με διαφανή φλοιό και άλλα.


ΠΩΣ ΘΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ ΣΠΟΡΟ

Τα άνθη του αρακά αυτογονιμοποιουνται. Για την παραγω­γή σπόρου διαλέγονται τα προτιμότερα φυτά και αφήνονται να ωριμάσουν. Για να μην “τινάξει "ο σπόρος ξεριζώνονται τα φυτά μόλις το 25-30% των λοβών είναι ώριμος.
Θημωνιάζονται για λίγες μέρες για να ξεραθούν τελείως και καθαρίζονται
Η βλαστικότητα του σπόρου διαρκεί 2 χρόνια.

 Τα ξηρά μπιζέλια συγκομίζονται όταν αρχίσουν να ξηραίνο­νται τα φυτά. Θερίζονται με κοσιά και δένονται σε δέματα. Όταν ξεραθούν εντελώς κοπανίζονται Από τα ξηρά μπιζέλια γίνεται και φάβα

Σπόροι:
Προσωπικά καλλιέργώ την ποικιλλία ΡΟΝΤΟ γλυκός αρακάς  
Μεσοπρώιμη ποικιλία. Φυτά πολύ εύρωστα μεγάλου μεγέθους 80 – 85 cm. Οι λοβοί έχουν βαθύ πράσινο χρώμα και μήκος 10 – 12 cm. Πάρα πολύ παραγωγική ποικιλία.

Σπόροι RONTO :         Συσκευασία 50σπόροι  3ευρω
                                       100 σπόροι 5ευρω

Για παραγγελίεςστείλτε μύνημα στο zevs2013ltd@yahoo.gr





Αρακάς πρίγκιπας Αβέρτος
Φυτό ύψους 80 εκατοστών. Λουβιά ίσια 6-7 εκατοστών. Σπόροι άσπροι. Ένα από τα πρωιμότερα μπιζέλια, όχι όμως τόσο παραγωγικό.

Αρακάς εξπρές
Φυτό ύψους 90 εκ. Λουβιά ίσια, με 6- 8 σπόρους το καθένα. Σπόροι μικροί, στρογγυλοί, γαλάζιοι όταν ωριμάσουν. Σχεδόν το ίδιο πρώιμο με το προηγούμενο, μα πιο παραγωγικό.

Αρακάς Καράκτακος
90 εκ. ύψους Λουβιά ίσια. Σπόροι άσπροι χοντρότεροι από τις δυο προηγούμενες ποικιλίες. Πρώιμα κι αυτά σαν το εξπρές, άλλα πολύ πιο παραγωγικά και πιο φανταχτερά.

Αρακάς της Ωβέρνης
Ύψους 1.50 μ. Λουβιά μακριά λίγο πλακωτά, καμπυλωτά στην άκρη, 8-9 εκατ. μήκους με σπόρους στρογγυλούς, κιτρινωπούς. Αυτά είναι όψιμα, μα πολύ παραγωγικά και πιο ανθεκτικά. - See more at: http://www.ftiaxno.gr/2014/04/arakas-mpizelia-spora-fitema-kalliergeia.html#sthash.70Qak4pB.dpuf










Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις