Α-Ω ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ Ποικιλλίες Μπάμιας.Αγορά σπόρων μπάμιας.Είδη και ποικιλλίες μπάμιας οργανικών σπόρων.Τα καλύτερα είδη μπάμιας.Οργανικοί σπόροι μπάμιας

Η μπάμια καλλιεργείται ως ποτιστική ή ακόμη και ως ξηρική καλλιέργεια σε πολλές περιοχές της Ελλάδας εδώ και πολλά χρόνια, μιας και ευνοείται ιδιαίτερα από τις συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας. 

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Η μπάμια (Hibiscus esculentus, οικ. Malvaceae) ή αλλιώς «ιβίσκος ο εδώδιμος» είναι ένα λαχανικό που παρουσιάζει συγγενική σχέση με το βαμβάκι και τον καλλωπιστικό ιβίσκο. Είναι ένα φυτό με βαθύ ριζικό σύστημα, για αυτό και παρουσιάζει ιδιαίτερη αντοχή στην ξηρασία. Το ύψος της μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 2 μέτρα χωρίς μάλιστα να χρειάζεται στήριξη. Οι ποικιλίες που διατίθενται στο εμπόριο μπορεί να είναι νάνες (τα φυτά φτάνουν σε ύψος τα 0,80-1,0 μέτρα), υψηλές (με ύψος στελέχους από 2 έως και 2,2 μέτρα) και να σχηματίζουν μικρούς (μικρόκαρπες) ή μεγάλους (μεγαλόκαρπες) καρπούς. Πολύ γνωστή και ευρέως διαδεδομένη ποικιλία είναι τη «Πυλαίας», η οποία έχει μικρούς και πεντάγωνους καρπούς και όταν καλλιεργείται ως ξηρική δίνει ακόμη μικρότερους αλλά πολύ γευστικούς καρπούς.  

Απαιτήσεις σε κλίμα και έδαφος
Λόγω της τροπικής της καταγωγής χρειάζεται υψηλές θερμοκρασίες και φυσικά σε καμία περίπτωση δεν ανέχεται τον παγετό. Ιδανικές συνθήκες για την καλλιέργεια της είναι μεταξύ 21 και 32 βαθμών Κελσίου. Θα πρέπει να αποφεύγονται τα πολύ βαριά καθώς και τα πολύ αλατούχα εδάφη. Πιο ιδανικά θεωρούνται τα μέσης σύστασης γόνιμα εδάφη που στραγγίζουν καλά. 
Σπορά 
Η σπορά μπορεί να γίνει όταν η θερμοκρασία εδάφους σταθεροποιηθεί πάνω από τους 15 βαθμούς Κελσίου, διαφορετικά αν είναι χαμηλή τα νεαρά φυτά κιτρινίζουν και δεν αναπτύσσονται κανονικά. Για τις περισσότερες περιοχές της χώρας μας αυτή η περίοδος ξεκινά από τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου. Επειδή ο σπόρος της μπάμιας δυσκολεύεται να φυτρώσει λόγω του σκληρού του περιβλήματος καλό είναι να τον μουλιάσουμε σε χλιαρό νερό για 1-2 μέρες μέχρι να εμφανιστεί το φύτρο του. Στην συνέχεια προχωράμε στη σπορά αφού πρώτα έχουμε εξασφαλίσει ότι το έδαφος θα είναι και αυτό υγρό για να μπορέσει να συνεχίσει κανονικά η ανάπτυξη του φύτρου των σπόρων. Συνήθως η σπορά γίνεται σε αυλάκια βάθους 2-3 εκατοστών που απέχουν μεταξύ τους 50-70 εκατοστά και ανά 10-25 εκατοστά σε κάθε αυλάκι τοποθετούνται 2-3 σπόροι. 
 Ανάλογα με την ποικιλία και τις συνθήκες η συγκομιδή ξεκινά 2-3 μήνες μετά την σπορά και γίνεται σταδιακά σε χέρια (ανά 1-2 μέρες), όταν ακόμη οι καρποί είναι ανώριμοι, τρυφεροί και χωρίς ίνες. Κατά τη συγκομιδή οι μπάμιες κόβονται με ένα κομμάτι του ποδίσκου και επιπλέον καλό είναι να φοράμε γάντια γιατί οι λεπτές τρίχες που υπάρχουν στα φύλλα και τους καρπούς προκαλούν φαγούρα.
Για σπόρους επικοινωνείτε: zevs2013ltd@yahoo.gr

ΠΟΙΚΙΛΛΙΕΣ ΠΟΥ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΜΕ


 Τούρκικες μια καταπληκτική ποικιλλία. Κοντές και δίχρωμες
Για σπόρους δεχόμαστε παραγγελίες από Φθινόπωρο 2015.
Συσκευασία 20 σπόροι 5 ευρω

Κόκκινες Βουργουνδίας 
Για σπόρους δεχόμαστε παραγγελίες από Φθινόπωρο 2015.
Συσκευασία 20 σπόροι 5 ευρω

 ΠΥΛΑΙΑΣ Μικρές ξηρικές μπαμιες.
Νόστιμες καλλιεργούνται χρόνια στην Ανατολική Θεσσαλονίκη   Ποικιλία με καρπούς κατάλληλους για νωπή κατανάλωση, κατάψυξη ή κονσερβοποίηση.
  • Η συγκομιδή ενδείκνυται να γίνεται όταν ο καρπός έχει μήκος 4 – 5 εκατοστά, γιατί είναι πολύ τρυφερός.
  • Ποικιλία πολύ παραγωγική, ανθεκτική στις ασθένειες.
         Συσκευασία 20 σπόροι 3 ευρω 
         Συσκευασία για παραγωγό: 
        -1/2 κιλού 10ευρω
         -1 κιλό    20ευρω

 CLEMSON
Αμερικάνικη ποικιλλία. Μεγαλόκαρπη χρειάζεται αρκετό πότισμα.
Συσκευασία 20 σπόροι 3 ευρω 
                      50 σπόροι 5ευρω














Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις