Α-Ω Πατάτα ΓΙΑΜ.Αορά σπόρος πατάτας μεξικάνικης. Jicama Yam Bean (Pachyrhizus erosus), Μεξικάνικη πατάτα πως θα την καλλιεργήσω


harvested jicama 
 Ταξινόμησης & Καταγωγή των Jicama γνωστό ως ΓΙΑΜ

Jicama, επίσης γνωστή ως φασολιά γιαμ (που χρησιμοποιείται επίσης ως ένα συλλογικό όνομα για το γένος του)γογγύλια ή μεξικάνικη πατάτα είναι μια δυναμική, ποώδη, καλλιέργεια.
Η επιστημονική ονομασία του Jicama είναι Pachyrhizus erosus. Pachyrhizus προέρχεται από την ελληνική και σημαίνει παχύ ριζωμένη είναι μια αναφορά στην ρίζα αυτού του φυτού. Erosus σημαίνει οδοντωτές και πιθανότατα έχει σχέση με τα φύλλα του φυτού.


 Παράγεται σε μια δυναμική αμπελοκαλλιέργεια έως 5μέτρα μάκρος,  χρειάζεται μια πέργκολα, αλλά μπορεί να κάνει  σκιά σε μια κληματαριά, ή βεράντα, ή θερμοκήπιο.
Καλλιέργεια του jicama απαιτεί χρόνο, ως μια μεγάλη καλλιεργητική περίοδο είναι απαραίτητη για την παραγωγή των νόστιμων υπόγειων κόνδυλοι που θα μαζέψετε το Φθινόπωρο.

 
 Για να δώσετε στο φυτό jicama ό, τι χρειάζεται, επιλέξτε μια θέση στον πλήρη ήλιο, όπου δεν υπάρχει υποστήριξη για την καλλιέργεια της αμπέλου. Ξεκινήστε με  μεταμοσχεύσεις όταν ο καιρός και το έδαφος έχει ζεσταθεί. 

Το Jicama αναπτύσσεται καλύτερα σε υγρά, αλλά καλά στραγγιζόμενα εδάφη. .Χρειάζεται 7 μήνες να κάνει καρπό.Αν φυτέψετε Απρίλιο θα μαζέψετε Νοέμβριο πριν τους παγετούς.

Επειδή τα τμήματα πάνω από το έδαφος του φυτού, όπως φύλλα, άνθη και σπόρους, είναι δηλητηριώδεις, παράσιτα δεν τρώνε το αμπέλι.

Μπορείτε επίσης να καλιεργήσετε jicama σε μια μεγάλη γλαστρα, αν δεν έχετε χώρο στο κήπο ή επιθυμείτε να επωφεληθείτε από το αμπέλι ως καλλωπιστικό φυτό.


 Αντιμετώπιση Προβλημάτων

Να είστε προσεκτικοί για να μην τρώνε λουλούδια, σπόρους ή φύλλα, όπως είναι δηλητηριώδη.

Συγκομιδή και αποθήκευση

Σκάψτε για τους υπόγειους κόνδυλοι όσο το δυνατόν πριν από τον παγετό  κατά προτίμηση επτά μήνες ή περισσότερο από τη στιγμή που θα μεταμοσχευθούν. Αυτό θα δώσει τις ρίζες χρόνο για να αναπτυχθούν αρκετά μεγάλη για να σκάψουν και να τρώνε. Αν δείτε το φυτό  να ξεραίνετε νωρίτερα σκάψτε για τους κονδύλους

Να είστε προσεκτικοί για να μην τραυματίσει την ρίζα, από το σκάψιμο. Θα τα βρείτε 3-6 ίντσες σε διάμετρο. Αφήστε το χώμα να στεγνώσει και τη σκόνη τους με μια μαλακή βούρτσα. Πλένετε τα χέρια σας όταν είστε έτοιμοι να τα φάτε.

Η Αποθήκευση μπορεί να είναι δύσκολη. Το Jicama δεν ανέχεται θερμοκρασίες κάτω από 50F βαθμούς, χωρίς ζημιές. Αυτό σημαίνει ότι ορισμένοι ψυγεία θα καταστρέψει τις ρίζες. Το ιδανικό είναι 53 έως 60F, συχνά η θερμοκρασία του θερμαινόμενου υπόγειο ή γκαράζ. Αποθηκεύονται, θα παραμείνουν φρέσκα και νόστιμα για μέχρι και δύο μήνες



Ta Pachyrhizus erosus μπορεί να μεγαλώσουν έως και 5 μ (16 πόδια) εάν καλλιεργούνται κάτω από ιδανικές συνθήκες. Δεδομένου ότι είναι μια κληματαριά που χρειάζονται μια πέργκολα για να μεγαλώσει για καλύτερη απόδοση.

 Θα βρείτε εώς  πέντε κονδυλους ανά φυτό), κονδύλους ή ένα πολύ μεγάλο κάτω από ιδανικές συνθήκες .  
Η μεγαλύτερη ρίζα Jicama κάθε καταγράφηκε ήταν από ένα φυτό που ξεριζώθηκαν στις Φιλιππίνες κατά τη διάρκεια του 2010, ζύγιζε ένα εντυπωσιακό 23 κιλά (£ 50).  
Είναι  εξαιρετικά υγιής και πλούσιος σε βιταμίνη C, βιταμίνη Β και βιταμίνη Α και υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο και φώσφορο ορυκτά Επιλέξτε μια αναπτυσσόμενη περιοχή που λαμβάνει πλήρη ήλιο και έχει μια πλούσια, γόνιμα, δωρεάν-αποστράγγιση του εδάφους. Προσθέστε λίπασμα στο χώμα, εάν λείπει σε οργανική ύλη. Όπως Jicama χρειάζονται καλά επίπεδα καλίου στο έδαφος για να αναπτυχθούν, λιπάσματα που έχουν γίνει με φλούδες μπανάνα ως συστατικό είναι ιδανική, καθώς περιέχουν υψηλά επίπεδα αυτού του θρεπτικού συστατικού

Σπέρνουμε τον σπόρο 6 εκατοστά  βαθιά και χώρου φυτά για 30 εκατοστά απόσταση  για να επιτρέψει τις ρίζες άφθονο χώρο για την επέκταση.

ΕΙΔΗ:
Η Διοσκορέα η αντίθετη (Dioscorea opposita), το "Κινέζικο γιαμ", αναπτύσσεται στην Κίνα. Το κινέζικο φυτό γιαμ είναι κάπως μικρότερο από το Αφρικανικό, με τις αμπέλους περίπου 3 μέτρα μήκος. Είναι ανεκτικό στον παγετό και μπορεί να καλλιεργηθεί σε συνθήκες χαμηλότερης θερμοκρασίας σε σχέση με άλλα γιαμ. Καλλιεργείται στην Κίνα, την Κορέα, και την Ιαπωνία.


Διοσκορέα η εδώδιμη (Dioscorea esculenta), ή "μικρό γιαμ", είναι ένα από τα πρώτα είδη γιαμ που καλλιεργήθηκαν. Είναι εγχώριο προϊόν της Νοτιοανατολικής Ασίας και είναι το τρίτο σε ποσότητα καλλιεργούμενο είδος εκεί, αν και καλλιεργείται ελάχιστα σε άλλα μέρη του κόσμου. Οι άμπελοί της σπάνια ξεπερνούν τα 3 μέτρα μήκος και οι βολβοί είναι αρκετά μικροί στις περισσότερες ποικιλίες.
Οι βολβοί τρώγονται ψητοί, βραστοί, ή τηγανητοί σαν τις πατάτες. Χάρη στο μικρό μέγεθος των βολβών, είναι δυνατή η μηχανική καλλιέργειά του. Σε συνδυασμό με την εύκολη προετοιμασία και την ωραία γεύση του, θα μπορούσε να βοηθήσει το "μικρό γιαμ" να γίνει δημοφιλέστερο στο μέλλον
 
Στις Φιλιππίνες, η πικοιλία ube (Dioscorea alata, γνωστή στην Ινδία ως ratalu ή "βιολετί γιαμ", τρώγεται ως γλυκό επιδόρπιο που ονομάζεται χαλάγια και αποτελεί επίσης υλικό ακόμη ενός φιλιπινέζικου γλυκού, του χάλο χάλο.

Σπόρος: Για πληροφορίες στείλτε μύνημα  zevs2013ltd@yahho.gr
Συσκευασια σπόρων (10) 5ευρω
 Προσοχή Minimum παραγγελία 10ευρω

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις