Α-Ω Μαύρο Λαγόχορτο, Σαλσίφι, το θρεπτικό Λαχανικό! Συνθήκες, καλλιέργεια, σπόροι

 Scorzonera
Το μαύρο λαγόχορτο (scorzonera hispanica), είναι  γνωστό και ως ισπανικό λαγόχορτο. Είναι φυτό ψυχρής εποχής και καλλιεργείται για τα μακριά καστανόμαυρα ριζώματα αλλά ακόμα και τα φύλλα του μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πράσινες σαλάτες.
Εώς τον 16ο αίωνα καταπολεμούσαν με αυτό το δάγκωμα φιδιού και την βουβωνική πανώλη.
Είναι φυτό το οποίο μπορεί εύκολα να καλλιεργηθεί και στα ελληνικά χωράφια αλλά και στον λαχανόκηπο. Τα ριζώματα του μαύρου λαγόχορτου έχουν την τάση να είναι μακρύτερα, λιγότερο τραχιά , με λιγότερες ίνες και καλύτερης υφής από ότι τα κανονικά λαγόχορτα.
Είναι επίσης ανθεκτικό στο ψύχος και ο κύκλος ζωής φτάνει τις 120 ημέρες. Οι καλλιεργητικές τεχνικές είναι οι ίδιες και το κοινό λαγόχορτο και  έχουν την γεύση στρειδιού ενώ είναι κατάλληλη τροφή για διαβητικούς.
 
Καλλιεργητικές φροντίδες. Το μαύρο λαγόχορτο προτιμά όπως και το κοινό λαγόχορτο, καλά αποστραγγιζόμενα εδάφη με καλή υδατοικανότητα. Πριν από την σπορά, το έδαφος θα   πρέπει να υφίσταται κατεργασία σε βάθος μέχρι και 30 εκατοστά προκειμένου τα φυτά να αναπτύξουν μακριά και ίσια ριζώματα με λίγες μόνο παραμορφώσεις. Το φυτό προτιμά έδαφος με ΡΗ από 6-8.
Κατά την κατεργασία του εδάφους , θα πρέπει να προστίθεται οργανική ουσία(κομπόστα ή κοπριά),  αλλά και λίπασμα 16-16-8, ή 10-10-10. Η απομάκρυνση πετρών και άλλων αντικειμένων, αποτελεί απαραίτητη διαδικασία.

Φύτεμα και αποστάσεις. Επειδή το λαγόχορτο είναι φυτό ψυχρής εποχής, είναι ανάγκη , αυτό να σπείρετε μόλις η θερμοκρασία εδάφους είναι τουλάχιστον 5οC. Το βάθος σποράς θα πρέπει να είναι 1-2 εκατοστά και οι αποστάσεις σποράς  περίπου 10-15 εκατοστά μεταξύ των γραμμών και 5 εκατοστά επί της γραμμής.
Πότισμα. Είναι αναγκαίο, το πότισμα να γίνεται κατά τακτικά χρονικά διαστήματα  και το χώμα να διατηρείται συνεχώς υγρό.

Συγκομιδή και αποθήκευση.
Τα ριζώματα του μαύρου λαγόχορτου είναι πολύ σκληρά και δεν υφίστανται ζημιές από χαμηλές θερμοκρασίες . Ωστόσο αν οι θερμοκρασίες είναι εξαιρετικά χαμηλές, μπορεί να υποστούν αλλοιώσεις. Η αποθήκευση του μαύρου λαγόχορτου μοιάζει με αυτήν του καρότου. Θα πρέπει να αποθηκεύονται σε χαμηλές θερμοκρασίες και 95-98% ΣΥ. Η υψηλή υγρασία είναι σημαντικός παράγοντας για την αποτροπή της μάρανσης των ριζωμάτων. Εάν αποθηκεύεται σωστά, μπορούν τα ριζώματα να διατηρηθούν για περίπου 6 μήνες.
Παραγωγικότητα. Κάθε φυτό παράγει μόνο ένα ρίζωμα και αρκετό φύλλωμα , και είναι έτοιμα για κατανάλωση, απο τέλος φθινοπώρου έως και αρχές άνοιξης.

Για σπόρους στείλτε μύνημα: zevs2013ltd@yahoo.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις